idezojelek

Gettysburg üzenete: újra az emberek oldalára kell állni!

Szabadságot és rendet akarunk az Európán elhatalmasodó zsarnokság és anarchia helyett.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined

Elvileg minden érettségizett magyar ismeri – legalábbis illene ismernie – Illyés Gyula egyik legnagyobb, legfontosabb versét, az Egy mondat a zsarnokságról-t. De vajon hány honfitársunk olvasta az amerikai történelem egyik leghíresebb, mindössze húszmondatos beszédét, mely e szavakkal végződik: 

Rajtunk múlik, szeretnénk-e, hogy ez a nemzet Isten segedelmével újjászülessen a szabadságban; rajtunk múlik, hogy eldöntsük, a nép kormánya, az emberek által és az emberek érdekében, soha nem fog eltűnni a föld színéről.

A beszédet Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke százhatvan éve, 1863. november 19-én mondta el a pennsylvaniai Gettysburg új temetőjének avatásakor. Ugyanis Gettysburg városa mellett zajlott le 1863. július elején az amerikai polgárháború sorsdöntő, egyben legvéresebb csatája, amikor több mint ötvenezer katona esett el. Az Egyesült Államok földjén soha nem éltek át addig (és azóta sem) ilyen öldöklést. Lincoln mindössze két percig szónokolt, mégis ezt tartják az amerikai történelem egyik legjobb beszédének, mert kivételesen pontosan és szépen önti szavakba a politikai közösség, illetve közösségvállalás értelmét a nemzeti megbékélés és összetartozás szellemében. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A kisváros temetőjében uniós (északi) és konföderációs (déli) katonák egyaránt végső nyughelyet kaptak, mert bár egymás ellen harcoltak a gettysburgi csatamezőn, az amerikai elnök szerint valamennyien hősök, akik a szabadság és a demokrácia ügyéért áldozták az életüket.

Bár sokan vitatják, hogy Lincoln valóban istenhívő volt-e, tény, hogy (még elnökké választása előtt) az unió egységét féltve idézte a jézusi mondást: 

Minden ország, amely magával meghasonlik, elpusztul; és egy város vagy háznép sem állhat meg, amely meghasonlik magával.

És hogy ez az üzenet kétezer év óta ugyanolyan aktuális, az is példázza, hogy a nemzeti megbékélést és egységet óhajtó amerikai elnök a gettysburgi beszéde után másfél évvel egy konföderációs színész merényletének áldozata lett. 2020 nyarán pedig – miután egy bűnöző életmódot folytató fekete férfi rendőri intézkedés közben meghalt – példátlan erőszakhullám öntötte el az amerikai nagyvárosok utcáit, már-már a polgárháború iszonyatát felidézve. A szélsőséges (zömmel afroamerikai) randalírozók – woke-politikusok, sztárok és a véleménydiktáló média „eszmei” támogatásával – egymás után döntötték le a történelmi szobrokat és emlékműveket. S nem is csupán konföderációs, rabszolgatartó volt déli politikusokét és tábornokokét, hanem olyan elnökökét is, mint az államalapító George Washington vagy mint Abraham Lincoln, aki felszabadította a fekete rabszolgákat, és helyreállította az unió egységét. Donald Trump akkori elnök felháborodva mondta, hogy 

az erőszakos tüntetők gyűlölik a mi történelmünket, a mi értékrendünket, és gyűlölnek mindent, amit mi, amerikaiak becsülünk.

De nem csupán Amerikában indokolt figyelmeztetni a lincolni szentenciára. Joggal tett így éppen öt éve Orbán Viktor, az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusán. A magyar pártelnök-miniszterelnök akkori vezetőtársainak elmondta, a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt: újra az emberek oldalára kell állni. 

Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: »of the people, by the people, for the people«, vagyis: a néptől, a nép által, a népért! És újra győzedelmesek leszünk.

Azt is javasolta, hogy a néppárt térjen vissza a szellemi gyökereihez, és meg kell hirdetni a kereszténydemokrácia reneszánszát. Figyelmeztetett, hogy az EPP-nek nem szabad elfogadni a szocialisták és a liberálisok nézőpontját, értékeit, mércéit, mert ha nekik akar megfelelni, akkor vereségre ítéli magát.

Az Európai Néppárt vezetői, mint tudjuk, akkor és azután sem hallgattak a magyar kormányfőre, hanem a baloldali pártokhoz közeledtek, igazodtak, hasonultak, így az utak elváltak – 2021 tavaszán a Fidesz elbúcsúzott az EPP-től. 

De míg a kereszténydemokrata Fidesz 2010 óta folyamatosan a győztesek pártja a nemzeti és az európai parlamenti választásokon egyaránt, addig a karakterét, arcát és hitelét elvesztő pártcsalád a legtöbb európai uniós országban a hatalmat is elvesztette. Míg 2011-ben még tizenhat országban adta a kormányfőt, 2018-ban már csak hatban, s e tekintetben azóta tovább romlott a helyzet…

Európa ma nem csak a tömeges migráció, a bűnözés, a terrorizmus, a gazdasági nehézségek, a korrupció, az erkölcsi és szociális válság, a háborús konfliktusok miatt van egyre nagyobb bajban. Ezeket az egyenként is kóros és veszélyes jelenségeket súlyosbítja a legitimációs deficit, ami a politikai fejetlenség, anarchia fő oka.

Legitimitás, vagyis a hatalom jogának igazolása nélkül mi mások az államok, mint nagy rablóbandák? – kérdezte száz éve a nagy olasz történész, filozófus, Guglielmo Ferrero. A modern képviseleti demokráciákban a legitim hatalmat, a tekintélyt a nép általi felhatalmazás adja – az a kormányzat legitim, amely a néptől, a nép által, a nép érdekében kapja s gyakorolja a hatalmat. Ahol a népet mellőzik, a démoszt kihagyják a hatalomból, ott nép-telen ál-demokrácia, vagyis autokrácia, zsarnokság jön létre. Illyés Gyula írta említett versében: 

Hol zsarnokság van, ott van / jelenvalóan / mindenekben, / ahogy rég istened sem.

 A mi egy mondatunk a szabadságról így szól: aki szabadságot és rendet akar az Európán elhatalmasodó zsarnokság és anarchia helyett, annak – a globalista hálózatok urai és szolgái helyett – újra az emberek oldalára kell állni.

Borítókép: Abraham Lincoln amerikai elnök 1861–1865 (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.