idezojelek

Európára megint hajótörés vár

A tekintélyi elv minden civilizáció boltozatának záróköve, de ezt kontinensünk legtöbb országában már összetörték.

Faggyas Sándor avatarja
Faggyas Sándor
Cikk kép: undefined
Fotó: Getty Images

Az első világháború végén egy világhírű olasz történész, filozófus, író – hogy gyomorbántalmai közepette múlassa az időt – régi könyveket kezdett olvasni. Egy szürke őszi napon, Talleyrand emlékiratait olvasva, hirtelen megvilágosodott előtte, hogy léteznek a világban a legitimitás princípiumai. „E naptól világosan kezdtem látni a világtörténelmet és az én sorsomat is” – írja utolsó, egyben legjelentősebb művében (A hatalom). 

Alaptézise szerint a legitimitási elvek a hatalom, vagyis az irányítás jogának igazolásai. Hiszen legitimitás nélkül mi mások az államok, mint nagy rablóbandák?

 Történelmi elemzésein keresztül – a Római Birodalomtól a francia forradalmon át a modern államokig – azt vizsgálta, hogyan érvényesül a legitimitás (valamelyik) elve, és milyen veszélyekkel, illetve szörnyűségekkel – háborúval, forradalommal, anarchiával – jár annak hiánya.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guglielmo Ferrero – mert természetesen róla van szó – száz éve írta Az ókori civilizáció bukása című rövid, ám ma is roppant tanulságos könyvét, amelyben

 a világháborús válságot a (Nyugat)római Birodalom bukásához hasonlította. Úgy vélte, Európát a népvándorlások óta ismeretlen veszély fenyegeti, s akárcsak a III–V. században, „mérvadó politikai tekintély híján megint hajótörést szenvedhet”. 

Részletesen bemutatja a civilizáció és a kultúra összeomlását a nyugati provinciákban, azt, hogy az állam törvényes alapjainak vészes meggyengülése miatt az antik civilizáció minden lényeges alkotóeleme dezorganizálódott, a lakosság a krónikus zűrzavartól szenvedve, a barbár törzsek szüntelen támadásainak kitéve megfogyatkozott, mindinkább visszasüllyedt a primitív létbe és elveszítette egységét, a birodalom kis országok, térségek mozaikjaira bomlott. Keleten ellenben az örökletes monarchia legitimációs elvéhez kötött császári tekintély még sokáig elkerülte a fenyegető végzetet, sikerült megőriznie bizonyos rendet, jogfolytonosságot és kulturális hagyományt.

Ha Ferrero Európa első világháború utáni helyzetét a (Nyugat)római Birodalom végstádiumához hasonlította, ma mit üzenne azoknak az európai állam- és kormányfőknek, akik pénteken informális EU-csúcstalálkozóra ülnek össze Granadában? Ahol nyilván szóba kerül az abszurd, öngyilkos migrációs csomag (benne a régi-új kötelező migránskvóta) is, amit még az idén át akar erőltetni a tagállamokon az Euró­pai Bizottság. 

Mivel a nyugati politikai vezetők – élükön Ursula von der Leyennel – és globalista patrónusaik, barátaik, üzletfeleik láthatóan nem nagyon ismerik a történelmet, még kevésbé Ferrero munkásságát, érdemes volna tanulmányozniuk és komolyan venniük az olasz történész-filozófus száz évvel ezelőtti diagnózisát.

Ő ugyanis a nyugati civilizációt fenyegető veszedelem gyökerének azt nevezte, hogy (az akkori Franciaországtól és Svájctól eltekintve) Európa államaiban nincsenek többé tisztában azzal, hogyan kell berendezkedni és kormányozni, nincsen többé általánosan elismert és tisztelt tekintélyelv. Európa a végelgyengülés szélére jutott, a háború nyomában járó politikai, gazdasági, katonai, diplomáciai nehéz­ségekkel küszködik, és nincsenek olyan kormányok, amelyek erősen tartanák a gyeplőt. Ennek következtében tartós fejetlenség fenyegeti a kontinenst.

Ez a politikai fejetlenség, amit minden tekintélyi elv összeomlása Európára zúdítana, a történelem legteljesebb szellemi fejetlenségéhez vezetne. Minden párt vagy politikai csoport azt hinné, hogy jogában áll az államot, az erkölcsi világnézetet, az esztétikai fogalmakat, a családot, a tulajdont – az egész világot – új elvek szerint átalakítani. Micsoda kotyvalék kerülne ki e boszorkányüstből!

 – figyelmeztetett s figyelmeztethetne éppúgy ma is Ferrero.

Merthogy bizonyos politikai, pénzügyi és kulturális – pontosabban a kultúrát, az erkölcsöt, a hagyományt eltörölni próbáló – úgynevezett elitcsoportok, progresszív élcsapatok ma éppúgy totálisan átalakítanák („megforgatnák”) az egész világot, ahogy Marx és Engels 1848-ban a Kommunista kiáltványban meghirdette: 

A kommunisták nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el.

 Azt persze nem tették hozzá, hogy a rend, a normalitás, a tekintély megdöntésével, a hagyomány és a törvény eltörlésével anarchia keletkezik, amely – mint már Arisztotelész megírta – előbb-utóbb óhatatlanul zsarnokságot szül. Ennek kapcsán érdemes idéznünk Robert Schumant is, aki szerint egy keresztényellenes (más szóval abnormális) demokrácia Európában 

olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.

A tekintélyi elv minden civilizáció boltozatának záróköve – tanította Ferrero, és úgy látszik, ezt a zárókövet kontinensünk legtöbb országában már összetörték. Ady a múlt század elején azt vizionálta: 

Minden Egész eltörött

, de vajon mit látna a mai Európában, ahol már senkinek és semminek nincs tekintélye, értéke, így legitimitása sem? Sem a politikusnak/politikának, sem a hivatal(nok)nak, sem a tudósnak, tanárnak, lelkipásztornak, de még a rendőrnek vagy a bírónak sem – legfeljebb félnek tőlük, de már ez sem jellemző. S ami még rosszabb, Európa legnagyobb részén már a Szentírásnak, a szülőnek, nagyszülőnek, az idős(ödő) honpolgárnak sincs tekintélye. 

Ugyanakkor 

a „Nagy Testvér” a globális tudatiparon, a tömeg- és közösségi médián, az infokommunikációs kütyükön, platformokon, applikációkon stb.-n keresztül mindenkit totálisan (bár többnyire láthatatlanul) figyel, ellenőriz, irányít, szabályoz, korlátoz, s már nemcsak a tetteinket, hanem gondolatainkat, vágyainkat is.

Így jön létre a szemünk előtt a sátáni disztópia: az anarchia és a zsarnokság immár nem egymás alternatívái, hanem egyszerre, együtt léteznek, uralnak bennünket és világunkat. És mindehhez Európa jelenlegi gyenge, ostoba, cinikus, határtalanul korrupt és hazug vezetői tudatosan, sőt gőgösen asszisztálnak.

Borítókép: Guglielmo Ferrero (1871–1942) olasz történész, filozófus, író  (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.