idezojelek

Végvári Vazul szerzetes emlékezete

„Fakanál”, avagy fegyveres felkelők és ellenállók a Várban 1956 októberében.

Nyakas Szilárd avatarja
Nyakas Szilárd
Cikk kép: undefined

A Barna pópa cím sem lenne jogosulatlan. Ezen a néven keresték 1956 novemberének közepétől az oroszok. A budai Vár ellenálló csoportjából a legtöbben csak „a Csuhás” néven ismerték Végvári Vazul ferences rendi szerzetest, egykori parancsnokukat, aki 2011-ben, 83. életévében adta vissza lelkét a teremtőjének az esztergomi ferences rendházban.

A ferences rendi habitust – régi magyarsággal a csuhát – egy kötélszerű ruhadarab, a korda fogja derékban össze. Erre három csomót kötnek. Az egyik a tisztaságot, a másik a szegénységet, a harmadik az engedelmességet jelképezi. Ez utóbbit szegte meg 1956. október 23-án reggel az akkor 27 éves Végvári Vazul. Megsértve a regulát, a rendi elöljárók tiltása ellenére Esztergomból a forrongó fővárosba gyalogolt.

„Amikor bennünk a magyar és a keresztény konfliktusba kerül egymással, akkor az egyéni lelkiismeretnek kell dönteni arról, hogy mit tegyünk” – írja. Délután háromra érkezik meg az „apostolok lován”. Lábát véresre töri a bakancs. Húga ápolja. Pár nap múlva kerekedik fel a Várba. A nemrég kiszabadított Mindszenty bíboros érsekkel kíván beszélni saját, néhány nappal korábbi beadványáról. Írásban kéri tőle egyházi menedékhelyek kijelölését a nép haragja elől menekülő kommunista pártfunkcionáriusok számára. Mindezt a törvényes igazságszolgáltatás biztosításáig, az önkényes leszámolásokat, a terrort megelőzendő.

 

Nagy Imre november 4-i rádiószózatát követően az Úri utcai érseki palotába hiába megy. A bíboros ekkor már az amerikai nagykövetségen kapott menedéket. Tanácstalanul kering a Várban. Útja a Hess András téri diákszálló felé vezet. Ott műegyetemi hallgatók gyülekeznek. A legtöbbnél fegyver van, s egy katonaruhás, fiatal főhadnagy magyaráz nekik. Végvári Vazul nála jelentkezik. Fegyver már nincs, magának kell utánajárnia. Üres kézzel tér vissza.

 

„Csalódottan, de tettre készen és futólépésben siettem újra vissza a Várba. A védelem megszervezésével kapcsolatban konkrét kérdéseket tettem fel a főhadnagynak. Tétova válaszait hallva vállalkoztam, hogy védelmi tervet készítek a várnegyed számára, azt a tudást kamatoztatva, amit a noviciátus előtt a pécsi Zrínyi Miklós Hadapródiskola 1943–45-ös növendékeként szereztem.” Akkori tanára józan ésszel arra oktatta a fiatalokat, hogy nem szabad nyílt harcba keveredni az oroszokkal. Gyötörni, piszkálni kell őket, amíg lehet, de ha megérkeznek, akkor ki kell térni előlük, és újra kezdeni ott – gerillaként –, ahol nem várják.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diákszállóból kifelé menet egy tányérsapkás férfi csatlakozott hozzá. „Ne kérdezze a nevemet, hallottam, hogy mit mondott a főhadnagy bajtársnak. Csak kövessen. Megmutatom, hol találhat térképet – ezzel a várgondnokság épületéhez kísért.”

Végvári Vazul – a Csuhás – itt deríti fel a Vár barlangrendszerét, hol s merre lehet feljutni, majd ismét eltűnni az ostromlók elől. Később értesítést kapnak Marián alezredestől (Marián István a Műegyetem nemzetőrségét irányította): „Fegyvereket elrejteni! Mindenki azonnal tűnjön el a Várból! Hatalmas szovjet túlerő közeleg.” „Irtóztató csend támadt. Akkor én, a köztük idegen, egész bensőmben remegve belekiáltottam a lépcsőház feszült és bamba csöndjébe: Átveszem a parancsnokságot!” Ez a Dísz tér 3. alatti lépcsőház előterében történt. Néhány éve ott olvasható Végvári Vazulék emléktáblája. Ettől kezdve egészen a harcok végeztéig, november 7-ig a Csuhás, a Barna pópa volt a Vár katonai parancsnoka.

 

Az ellenállókat tankágyúkkal több irányból lőtték. A várkerület lakosaihoz hason­lóan ők is a pincékben húzták meg magunkat. Nem látták, csak hallották, mint lövi az ostromló szovjet katonaság a Bécsi kaput és környékét, az Országos Levéltárat. A Rózsadombról, a Bimbó útról és a Lánchíd pesti hídfőjétől tüzeltek. Majd aknavető- és géppuskatűzzel a Tabánkert és a Citadella felől indult meg a támadás. Ezt november 7-én iszonyú csikorgás, dübörgés közepette a páncélosok folytatták. Előbb az Ostrom utcán: „Az orosz páncélosok vastalpai már a Hunyadi sétány irányából is felcsörömpöltek. Most mit csinálunk?! Ránéztem az órámra, mondanom kellett valamit: Fegyvert rejteni! Pucolás ki a Várból! Találkozunk délután 3-kor a Lajos utcai iskola előtt, a villanyóránál…”

 

Fiatal életek tucatjait mentette így meg Végvári Vazul, aki – mint évtizedek múlva megtudtuk – 1947-ben iskolánkban, a Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Az ötvenhatos ellenállást számunkra Antall József osztályának 1957-es folyosói néma tüntetése jelentette. Annak is csak a híre, mert mi középiskolás éveinket 1958-ban kezdtük.

De honnan a fenti alcím? A „Fakanál”?!

New York, 1957. október 23-a. A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének első évfordulós megemlékezését a Carnegie Hallban tartják. Az esemény egyik szónoka Végvári Vazul ferences rendi szerzetes. Amikor a pulpitustól visszatér a helyére és leül, valaki hátulról befogja a szemét, s a fülébe súgja: „Fakanál”. Vazul válasza: „Te is a Várban voltál!”

„Valakitől kaptam egy dobtáras géppisztolyt. Nálam volt az Esztergomból magammal hozott szerzetesi ruhám, de a harcok idején civilben voltam – emlékezik vissza a Csuhás. – Az ostrom első éjjelén a jelszó »Fakanál« volt. November hatodikán a Bécsi kapunál tüdőlövést kapott egy diák. Odahívtak hozzá. Mivel a szerzetesi engedelmességet megszegve szöktem meg a kolostorból, a kánonjog felfüggesztett papi feladataim gyakorlásában. Mégis megkérdeztem a fiútól: Katolikus vagy? Gyenge hangon válaszolt: Igen. – Ne beszélj, csak kövesd a bánatimát, amit mondok, és én feloldozlak téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Vigyétek, gyorsan! A fiú kórházba került, felépült, vajon ma merre járhat?”

 

Ő volt! A tüdőlövést kapott fiú.

 

1959. november 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezete szovjet delegációjának New York-i épületében jelentkezett egy harmincéves ferences rendi szerzetes, a budai Vár ellenállóinak egykori parancsnoka. Felajánlotta, hogy hajlandó magyarországi bíróság elé állni 1956-os tevékenységéért, ha a hasonló vádak alapján kivégzésre váró magyar fia­talkorúakat a kommunista hatóságok szabadon engedik és átadják a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A szovjet diplomácia nem rea­gált. Ők a mártírokat otthon, sokszor titokban intézik el, s többnyire jeltelen parcellákba hantolják.

Végvári Vazul 1997-ben tért haza, s 2011 ősszén hagyott itt újra, most már véglegesen bennünket. Patriotizmust, emberséget, hűséget tanulhatunk tőle, s nem utolsósorban azt, mit jelentetett a Vár 1956. novemberi ostromának első éjszakáján a „Fakanál”.

A szerző nyugalmazott rádiós újságíró, a Várbarátok Köre Egyesület elnöke

Borítókép: Utcai harcok Budapesten, 1956-ban (Fotó: Fortepan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.