idezojelek

A Mester: Fejér Dénes emlékezete

Egy hivatalosan immáron halott magyar férfi is lehet a jövő záloga.

Domonkos László avatarja
Domonkos László
Cikk kép: undefined

Az ember, míg él, eszményeket keres. Ha kutatása eredményes volt, midőn az eszmény távozik az élők sorából, óhatatlanul számvetés következik: mi is történt, hogyan is történt, mire is vezetett az egész valójában.

Mindez a legszigorúbban magánügy lehetne (az is lenne), ha… Ha a rendkívüli hatást kiváltani képes („expanzív”) személyiség jelenléte életünkben ne hordozna magában számos döntő, sőt létfontosságú eszmei-erkölcsi-politikai konzekvenciát. Ha a mindenkori mesterek, eszmények, ideálok több évtizedes működésének, a szellemi nevelőapáknak nem lennének a közösséget alapjaiban érintő, sőt meghatározó következményei. Márpedig nagyon is vannak.

Például mondjuk egy Fejér Dénes nevű férfiú a Magyarországon egyáltalán nem szokatlan ’56-os múlttal és annak minden, finoman fogalmazva hátrányos következményével a hatvanas évek közepétől – gyakorlati foglalkozást oktató tanerőként, ácsmesterként, irodalomrajongóként vagy éppen csak homo politicusként – fiatalok egymás sarkába hágó nemzedékeire olyan hatással bír, hogy a mondásaira, megállapításai­ra, kiszólásaira, minősítéseire vagy éppen kifejtett véleményei­re közismertté érett emberek végtelen hosszúságú évtizedek múltán is emlékeznek.

Azok nemcsak vissza-visszacsengenek bennük – olykor szinte szó szerint –, de örök egy vezérfonálként, útmutatásként, közéleti-morális sorvezetőként is szolgálnak. Fent nevezett embertársunknak kilenc és fél évtized múltán nemcsak földi léte igazolódik vissza látványos nagyszerűséggel, de a mai, közhelyek és szólamok szabdalta világban újfent annyit emlegetni kezdett „példakép”, „ideál”, mi több, még a „mester” szó is új vagy legalábbis erőteljesen megújult jelentéstartalmat kaphat. 

Hogy mindennek a jelen és jövő magyar világában mekkora jelentősége van és főleg lesz: alighanem fel sem nagyon tudjuk mérni igazán. 

Az embertársaikat – ha úgy teszik, a pedagógia szintúgy agyoncsépelt igazságainak mankói közül kiemelkedve – tényleg alapjaiban és meghatározó-döntő mértékben alakító Makovecz Imrék, Nemeskürty Istvánok, Csoóri Sándorok, Csurka Istvánok, Chrudinák Alajosok, Hornyik Miklósok vagy Fejér Dénesek, ezek a nagy hatású, rendkívüli emberek – Isten különleges cinkossággal kacsintó teremtményei – kollektív, össztársadalmi kulcspozíciót töltöttek és töltenek be.

A fájón hiányzó és olyannyira szükséges örök Mesterek funkcióját. És igen, jő a Mester (Fejér Dénes kedvenc megszólítása volt, Temesi Ferencet ugyanúgy szólította, mint e sorok íróját vagy Dobos Lászlót, kedves szobatársát-barátját a régi, az igazi Magyarok Világszövetségében) és már itt is van a Mester. És véle a megvilágosodás, a felismerések hada és a felszabadító, meggyőződéses cselekvés. És nyomában a megnyugvás. A Mester és utána a fény. Fényesség. Tágasság. Nagy levegő. Élet.

1956 világcsodájának eszménye mint genezis. A magyarság, az erdélyi származás öröksége és irodalmunk, kultúránk áhítatos-alázatos tisztelete. A kialakítandó homo hungaricus és benne a Fejér Dénesek korszakos szerepe. 

Erre és a legesleginkább csakis erre van szükség a magyar jövő érdekében. Ha úgy tetszik, lám, egy hivatalosan immáron halott magyar férfi is lehet a jövő záloga. Paradoxon? Az is lehet. Pedig elég egyszerű képlet…

A szerző író

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.