Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

idezojelek

Német komédia a hadkötelezettségről

Scholz kancellár a kampány miatt bepánikolt, hevesen tagad.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: Bernd Wüstneck

Valamikor réges-régen, a nyolcvanas évek elején jó néhány fiatal úgy döntött, hogy nem tesz eleget a meghívásnak, és amennyiben lehetséges, kihagyja a sorkatonai szolgálat nyújtotta élményeket. Indokaik és érveik számosak és szerteágazók voltak. Néhány példa. Vallási, hitbéli meggyőződés. Huszonnégy elfecsérelt hónap direkt a lakóhelytől jó messze. Szerelem. Éjsötét elöljárók, szűnni nem akaró szívatás, összezártság, bezártság, teljes értelmetlenség. 

Anyátok menjen megszállni Lengyelországot! Határozott ellenszenv a Szovjetunióval és a Varsói Szerződéssel szemben. A Hair című Milos Forman-film sorozatos megtekintése nyomán formálódó világkép.

Különféle módszereket eszeltek hát ki a besorozás elkerülésére. Kórházak felkeresése (különös tekintettel a pszichiátriai osztályokra, a Magyar Néphadseregben ugyanis tartottak a ketyósoktól, előbb soroztak be egy szívbeteget, mint egy olyat, akiről feltételezni lehetett, hogy ha elgurul a gyógyszere, elkezd ott összevissza lövöldözni nekik), olyan felsőoktatási intézmények látogatása, ahol diplomaosztás előtt nem vitték el a hallgatót egy egyetemi zászlóaljba, összekeverve őket az értelmiségiektől zsigerileg irtózó sittesekkel. Esetleg ezek kombinációi. Ezek sem voltak könnyű menetek, de a bolondos főiskolások egybehangzó emlékezései szerint megérte a kaland. Félreértés ne essék, nem holmi hazafiatlansággal elegy férfiatlanság volt ez részükről, egyszerűen kívül helyezték magukat egy megvetett rendszer ezen szegmensén is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aztán egy évtized múltán megváltozni látszott a világ és nem a múltat törölték el, hanem a sorkatonai szolgálatot. 

A haza hamarosan egy másik katonai tömbben találta magát, egy hivatásos, profi hadsereggel felvértezve. Nagyon helyesen. Szakmunkát szakemberre. És ha valaki egy működő demokráciában egy védelmezőként működő seregben találja meg a hivatását, köszönet jár érte. A többieknek meg akkor osztogassanak fegyvert, ha valóban bajban van a haza, a szabadság, a szuverenitás, a család és mindaz, amit teremtettünk. 

Egyben és ugyanakkor a hivatásos fiúk se menjenek semmilyen körülmények között idegen érdekek mentén, idegen országokba hadakozni. A lányok meg pláne ne. És szerintem azok sem, akik bizonytalanok a tekintetben, hogy fiúk vagy lányok, mert a túlélési esélyük időtartama pontosan megegyezik az aranyhal memóriájának idejével.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy olvasom, Németországban fontolgatják a sorkatonai szolgálat visszavezetését. Illetve nem. Vagyis igen. Nézzük sorjában! Boris Pistorius védelmi miniszter először arról beszél, hogy a fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kapnának, amelyen fizikai állapotukról, egészségükről és a katonai szolgálat iránti érdeklődésükről kellene nyilatkozniuk. A fiúknak kötelező, a lányoknak önkéntes lenne a kérdőív visszaküldése, a vissza nem küldő fiú­kat szankciókkal büntetnék.

Menet, állj. Egy ilyen firtatás azért aggályosnak tűnik elsőre, már úgy emberjogilag, vagy mi. Orvosi igazolás mellékelve? És mi van, ha valaki széttrollkodja az egészet? Ilyeneket ír be, hogy jól vagyok (Gyalog galopp), háború esetén túsz lennék (Woody Allen) meg hasonlók. És milyen szankciók? A renitens nem visszaküldő nem kap rétest estére, de még ársapkás kebabot sem? Esetleg azonnali jelleggel kényszersorozzák? Vagy hogy? Majd a miniszter hozzáfűzi mintegy mellékesen, hogy amennyiben a felkínált ingyen jogsi ellenére sem mutatkozik kellő számú hajlandóság az önkéntességre, akkor kötelezően kell majd bevonni a fiatalokat a szolgálatba. Ezen a ponton pedig felmerül az immáron megszokott kérdés: Scholz tud róla? Kiderül, hogy igen. Egy lakossági fórumon kijelenti, hogy eszük ágában sincs visszaállítani a hadkötelezettséget, és ez Pistoriusnak sem állt soha szándékában.

Első megfejtés. 

A kancellár nem szereti már a védelmi minisztert, ezért aztán komplett idiótának állítja be. 

Második megfejtés. 

Valaki szólt neki, hogy néhány nap múlva európai parlamenti választások lesznek és a közhangulat megfordulni látszik kissé a háborús pszichózissal kapcsolatban, ez az egész cécó meg esetleg olaj lenne a tűzre, 

és bár az emberek momentán még gazolnak a médiától és a digitális halálbrigádoktól, de kezd elegük lenni ebből az egész őrületből, és a szavazófülke áldott, magányos csendjében kiszakad belőlük egy jó nagy „basta” (elég), ahogyan azt Vito Corleone mondta, miután a fiát, Santinót lelőtték az autópálya-felhajtónál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Ezért nem akar az USA békét (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.