idezojelek

A magyar néplélek és a sport szeretete

Porszem került a gépezetbe, sőt kavics a cipőnkbe.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined

A magyar néplélekben kiemelt helyet foglal el a sport. Így volt ez a XX. század legrémesebb éveiben is, és így megy ez ma is. Akadnak persze olyanok is, akik nyafognak emiatt, de legyen ez az ő bajuk, a folyamatos károgás ugyanis beteggé tesz. A sportnak a néplélekben kifejtett ficánkolása világversenyek idején intenzívebbé válik, különös tekintettel az olimpiákra. Mert azok alatt aztán nincs olyan, hogy kedvenc sportágak, ahol magyar indul, ott szurkolás van, még akkor is, ha esetleg nem teljesen világosak a szabályok, tekintve, hogy az ötkarikás játékokon kívül eső intervallumban eszünkbe sem jut követni az adott versenyszámokban zajló eseményeket, hát még a folyamatosan változó lebonyolítási rendszert.

Magam például egyáltalán nem jövök lázba attól a gondolattól, hogy kevéske szabadidőmben esetleg női ökölvívást nézzek a televízióban. Kövezzenek meg, de többek között azért sem, mert leragadtam annál a – belátom, kissé maradi – véleményemnél, hogy a boksz nem feltétlenül nőkre szabott sportág. Erre mi történik? Jön egy rendkívül rokonszenves kőszegi ifjú hölgy, és máris ott találom magamat a képernyő előtt. 

Adrenalin fent, még jó, hogy nincs előttem sör, és nem hadonászom összevissza. A többi stimmel, pedig akkor még nem is tudom, hogy pár nappal később egy férfi ellen kell küzdenie a ringben, akinek az a heppje, hogy nőket üt a szorítóban.

Mert megteheti, hiszen a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség markáns nyilatkozatával és a józan ésszel szembemenve, az egymástól független laboratóriumi eredményeket figyelmen kívül hagyva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lehetővé tette neki.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy gyávaságból vagy esetleg azért, mert megvették őket kilóra, azt most már hagyjuk is, ugyanaz a véleményem róluk, mint Santa Diego Maradonának a FIFA tisztségviselői­ről. Mert van az a pénz, amiért a sivatag után akár az Északi-sarkkörön túl is lesz labdarúgó-világbajnokság, legfeljebb majd felöltöznek rendesen a srácok. Annyira undorító ez az egész, hogy jogos önvédelemből nem is rugóznék rajta tovább, de megütött egy mondat a nagyszerű Hámori Lucával készített egyik interjúból. A Mandiner kérdésére a következőt válaszolta.

„Amikor hivatalossá vált, hogy nevez a játékokra (Iman Helif úr/hölgy – H. Z.), kicsit meglepődtem. Azon pedig még inkább, hogy amikor bevonultam, engem pfujoltak a csarnokban, az ellenfelemet pedig tapsolták és éljenezték. Nem volt felemelő, de végül ezt is ki tudtam zárni.” Mi viszont óvatosan, de azért zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az eseményre kizárólag a szomszédos elmegyógyintézet szabadnapos lakói váltottak jegyet. Akkor viszont marad az a verzió, ami akár szimbolikus is lehetne, hogy egy számarányához képest rendkívül hangos kisebbség tetszésnyilvánítása uralta a terepet.

Vajon honnan ilyen ismerős ez a történet? De engedjük is el ezt a vonalat kedvesen, attól állítólag megszépülünk. Ám ha már szépség, belső és külső. Nézem a paralimpiát, hallgatom a Himnuszt, ami éppen Konkoly Zsófiának szól. A kamera szuperközeliben mutatja az arcát, naná, a kamera nem hülye, szereti Konkoly Zsófiát. Mert az a tekintet romba döntheti Pekinget, ahogy a költő mondja. 

Hogy mi van a kristálytiszta kék szemek mögött, hogy mi játszódik le a fejében, a szívében és a lelkében, arról halvány fogalmam sem lehet. Mindenesetre a pillanat katartikus, és nem csak neki.

És nézem persze újra a Fradit is, ahogy már megint vergődik a boszniai szerbek ellen. Nézem, pedig nézni is rossz, szinte fizikai fájdalmat okoz. Nem nyújt elégtételt, hogy egy hete már jeleztem, hogy porszem került a gépezetbe, sőt kavics a cipőnkbe, de azt majd ne mondja senki később, hogy nem szóltunk, mi, megveszekedett, hithű zöldszívűek a játékos-részvényekről, és most meg azt ne, ha lehet, hogy nem örülünk, hogy megvan az Európa-liga új, értelmezhetetlen csoportköre. 

De, örülünk, Vincent. Ugyanakkor úgy véljük, hogy eljött az ideje az újratöltésnek, a stratégia átgondolásának.

A szakik a stúdióban még udvariasak, a drukkerek már kevésbé, az aggodalom viszont közös. Nyilván az illetékesek is érzik ezt, és remélhetőleg azt is, hogy a Ferencvárost féltők nem a mindenszarozók népes táborát erősítik. Ők most amúgy is a szent világszabadságot féltik annak kapcsán, hogy most akkor be lehessen vinni azt a telibetolt telefont az iskolába vagy inkább ne. Ultrakonkrétan a Zorbántól féltik, kitől mástól. De erről majd legközelebb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.