idezojelek

Tovább növekedik a családok jóléte

A magyar családok ma számtalan lehetőség közti döntési szabadsággal nézhetnek szembe a gyermekvállalással.

Bencze  Ádám avatarja
Bencze Ádám
Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

A magyar családpolitika elsődleges célja, hogy ne legyenek hátrányban a gyermektelenekkel szemben azok a magyar családok, amelyek gyermeket vállalnak, sőt a gyermeket nevelők előnyökhöz jussanak. A magyar társadalom ezáltal tudja meghálálni ezeknek az embereknek a hozzájárulását a magyarság fennmaradásához, és ahhoz, hogy legyen kinek továbbadni a magyar kultúrát, nemzeti értékeinket. Ez a felfogás egyrészt segíti, hogy Magyarországon jobban éljenek a gyermeket nevelők, javuljon az anyagi, jövedelemi és vagyoni helyzetük; továbbá pozitív irányba mozdítja el a demográfiai mutatókat is.

A családok jólétének a kulcsa a megfelelő munkaerő-­piaci részvétel és az itt szerezhető jövedelem, illetve az a foglalkoztatáspolitikai irány, melynek eredményeként a 2010-es 11,3 százalékos munkanélküliségi ráta a 2023-as évben 4,1 százalék volt a 15–64 év közötti népesség körében. 

A gyermeket nevelők a jövedelmükhöz köthetően adókedvezményekben részesülnek, csedet, gyedet vehetnek igénybe, a 25 év alatti fiataloknak, a 30 év alatti és a négy- vagy több gyermekes anyáknak pedig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az egyedülálló családtámogatási intézkedés, a családi otthonteremtési kedvezmények: a csok, a csok plusz és falusi csok, illetve a babaváró hitel bevezetése szintén nagymértékben hozzájárulnak a családok jólétéhez, a családalapításhoz kedvező társadalmi és gazdasági környezethez. A család és a munka egyensúlyának megteremtésében pedig nagy szerepe van a megfelelő bölcsődei ellátásnak is, amely Magyarországon 2010-hez képest háromszor annyi településen érhető el, miközben a férőhelyek száma is megduplázódott. 

Mindezek hatására 

a magyar családok jóléte és jólléte emelkedett az elmúlt bő egy évtizedben. Egyebek között a fent említettek eredményeként, az ­Eurostat adatai alapján a szegénység a magyar családokban csökkent a legnagyobb mértékben az EU-ban, illetve felére csökkent azon családok aránya, akik nem tudnak váratlan pénzügyi kiadásokkal megbirkózni. 

Az otthonteremtési támogatások hatására a túlzsúfolt lakásban élő gyermekesek aránya 39 százalékkal csökkent ebben az időszakban, egyre több család tud kényelmesebb otthonban élni a támogatásoknak köszönhe­tően. Összességében a gyermekesek egy főre jutó jövedelme két és félszeresére nőtt Magyarországon, és az átlagos vagyonuk értéke is megduplázódott. 

A családok jóllétének a növekedése mellett az emberek gyermekvállalási hajlandósága is emelkedett 2010-hez képest, amit a teljes termékenységi arányszám növekedése mutat legjobban. 

Magyarországon a teljes termékenységi arányszám a 2011-es mélypontján 1,23 volt, ami egyebek között a családpolitikai intézkedések hatására 2023-ra 1,51-re emelkedett

annak ellenére, hogy az utóbbi éveket olyan külső, globális tényezők befolyásolták, mint a világjárványok, a háborúk és az ezekből származó bizonytalanság, amelyek egyébként nem kedveznek a gyermekvállalási hajlandóság növekedésének.

Összességében a 2010-es családbarát fordulat hatásainak is köszönhetően a magyar családok napjainkban jobb társadalmi és gazdasági környezetben, a jólét nagyobb reményével, számtalan lehetőség közti döntési szabadsággal nézhetnek szembe a gyermekvállalással.

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutató-elemzője

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindenütt előretörnek a patrióták

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.