idezojelek

A győzelem holnapja

A második világháborús győzelem napja hetvenhét év elteltével már emlékeztet a gyerekek kerületi serlegversenyére.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

A második világháborús győzelem napja hetvenhét év elteltével már emlékeztet a gyerekek kerületi serlegversenyére, amelyen minden egyes résztvevő elismerő oklevelet vihet haza. A náciktól egész Európa megszabadult, a történelmet a túlélők írják. Ám az érdemi kérdés ma már az lenne: mit mond számunkra az a nap – de már nem a tegnapról, hanem a holnapról. Arról, hogy milyenek vagyunk, milyenné akarunk lenni. Európa ebben nem áll ma fényesen.

Történelmileg persze érthető és jogos, de a mai világpolitikai helyzetben azért van benne csavar, hogy Moszkvában és Strasbourgban is egyszerre ünnepeltek tegnap. Nem Európa javára billenti a mérleg nyelvét, hogy Putyin elnök a Vörös téren elhangzott tirádájában – amelyet persze különböző előjellel meg lehet ítélni – világosabban meg tudta határozni Oroszország helyzetét és stratégiai feladatait, mint az Európai Parlamentben az Európai Bizottság elnöke az unióét. Ettől nem vagyunk boldogok, elvégre nem oroszok, hanem európaiak lennénk.

Ursula von der Leyen egyben az Európa jövőjéről folytatott konzultációt is lezárta a felszólalásával, okkal sorolva a legnagyobb kihívások közé a természetnek okozott károk enyhítését, a világjárványok leküzdését és térségünk biztonságának megteremtését. Azonban adódik egy ezeknél sürgetőbb és akár sorsdöntő kihívás: annak meghatározása, hogy milyen Európában akarunk élni, miben látjuk a jövő feladatait. A német politikusnő víziója szerint Európának jobban meg kell védenie „értékeit és a jogállamiságot”. Szépen, ám egyben kissé üresen hangzik: mit jelentenek ezek a fogalmak a gyakorlatban?

Biztató jel, hogy beszédében Von der Leyen a demokráciáról és a szubszidiaritásról (leegyszerűsítve: ne mindent Brüsszelben döntsenek el!) folytatott budapesti konzultációkra is utalt. Mégis, egyelőre nem csak egy világpolitikailag jelentéktelen, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország mögött a kanyarban sem látszó, válságról válságra bukdácsoló – görög adósságkrízis, migráció, vakcinamizéria, az ukrajnai háború és következményei (energia!) miatti megosztottság – Európát látunk, hanem egy önmagával viaskodó, a saját farkát kergető macskához hasonlatos uniót.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán emlékszünk rá, Európának azért nincs alkotmánya, mert 2005-ben a franciák és a hollandok nem kértek belőle. A két fontos, alapító tagállam akarata előtt Brüsszel is kénytelen volt meghajolni. (A hozzájuk képest kispályás íreket évekkel korábban addig csuklóztatták, amíg már betéve tudták a brüsszeli leckét, és másodjára megszavazták a nizzai szerződést.) A sorozatos válságokat a britek később elunták, és angolosan távoztak. Hány intő jelre van még szüksége Brüsszelnek? Az unióba most nyugat-balkáni országok várnak bebocsátást; ennek a térségnek a csatlakozása, stabilitását és a vajdasági magyarok érdekeit szem előtt tartva, nekünk is érdekünkben áll. De szervezetszociológiai közhely, hogy ahogy nő a létszám, úgy egyre nehezebb tényleges, nem pedig frázisokban kimerülő kohéziót teremteni.

Demokrácia? Jogállamiság? Mindenki a híve ezeknek, mi is. Csak éppen tökéletesen mást értünk rajta, mint mondjuk Luxemburg.

A jövő Európájának nem az európai nemzetek ellen jakobinusként küzdő Európai Parlamentre és nem lopakodó módon egyre több hatáskört magának vindikáló Európai Bizottságra van szüksége. Nem általánosságban kell „értékekről” beszélni, hanem ki kell mondani, kik vagyunk: Európát a zsidó–keresztény kultúrkör (nem a genderideológia és a fundamentalista jogvédők elszabadult hajóágyújává lett emberi jogok), valamint a nemzetállamok alkotják. Ez lenne a holnap győzelme.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.