idezojelek

Kárpátaljáznak

Zelenszkij elnök „jobbkeze” vádolta meg hazánkat azzal, hogy a Kremlből előre tudott az ukrajnai háború orosz tervéről, illetve Kárpátaljára fáj a foga.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Bizonyára mindannyian találkoztunk már iskolában, vendéglátóhelyen vagy másutt a kekeckedő, provokátor embertípussal, akivel szemben minden önfegyelmünkre szükségünk van, hogy ne üljünk fel kötözködésének. De régi ismerősünk az érzelmi zsaroló is, akinek a fenyegetőzéshez sem kell mélyen nyúlnia a lelki szerszámosládájába. Például Kovács néni a negyedikről, aki egyszerre sajnáltatja magát a fájós lába miatt, és riogat, hogy ledobálja a szemetet a gangról, ha megint rossz lesz a lift.

Az európai politika Kovács nénije ma Ukrajna. Kormánykommunikációjuk receptjében ízgazdag összetevő a feszültségkeltés, mintha február óta legalábbis tombolna az álmosító nyugalom Európában. Most éppen Zelenszkij elnök „jobbkeze” vádolta meg hazánkat azzal, hogy a Kremlből előre tudott az ukrajnai háború orosz tervéről, illetve Kárpátaljára fáj a foga. Bizonyítékokat „természetesen” nem mellékelt hozzá, pedig ezek súlyos vádak. – [Magyarország] úgy gondolta, hogy elveheti területünk egy részét. Meglátjuk, hogy a háború végeredménye milyen következménnyel lesz erre az országra! – emelte fel mutatóujját Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács titkára. Hűha, szépen vagyunk! NATO-tagot fenyeget egy olyan ország illetékese, amely minden áldott nap fegyverekért könyörög a NATO-nak. De nem Danilov az első. Nemrég a kormányfőhelyettesük kárpátaljázott egy kiadósat, lényegében egy kirohanásba sűrítve, hogy a magyar nemcsak irredenta nép, de orosz alamizsnagázzal is szereti fűttetni a habtestét.

Hamis a vád. Magyarország minden adódó alkalommal elmondja, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását. De alattomos is. Ha Ukrajna joggal várja el tőlünk, hogy legyünk tekintettel valóban nehéz helyzetére, akkor cserébe Ukrajna se emlegessen kötelet akasztott ember házában. Főleg olyan országként ne, amelynek szó szerint az ölébe hullottak a magyarlakta területek, még csak a kisantantban sem kellett „vitézkednie” értük. A magyarság száz év alatt sem tette túl magát a Trianon-traumán, és lélekben soha nem mond le a határon túli nemzettársairól. Miközben a kárpátaljázás csak a szélsőségesek, így a halállistáját bővítő ukrán weboldal, a Mirotvorec malmára hajtja a vizet, a sebek feltépegetése biztosan nem szolgálja a szomszéd országok közötti jó kapcsolatokat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyancsak nem bizonyítja semmi, hogy hazánk Moszkvától értesülhetett a háború tervéről. Inkább az amerikai és a lengyel hírszerzéstől lehettek jó fülesei, a NATO keretein belül. Idézzük fel, amit három hónapja, Orbán Viktor moszkvai útjakor írtunk: például az osztrák kancellárral ellentétben a magyar vezető nem semleges, hanem egy szövetségi rendszerbe illeszkedő, annak döntéseit betartó ország képviselőjeként tárgyalt a Kremlben.
Nem teszünk egyenlőségjelet agresszor és áldozat közé. Miközben a hivatalos Ukrajnát az említett okokból nehéz szeretni, a magyarok együttéreznek az otthonukból kibombázottakkal, a gyászolókkal és – a bennünket idegengyűlölőnek elkönyvelt külföld csodálkozására – segítik az ukrajnai menekülteket.

Az orosz energiát viszont okkal nem tagadnánk meg háztartásainktól és gazdaságunktól. Az energiafüggőség csökkentésén a szállítási lehetőségek függvényében valóban dolgozni kell, de nekünk okozna most óriási kárt, Ukrajnát pedig alig segítené, ha a szankciók lelkes híveként lemondanánk gázról, olajról. A nem csak nálunk, Európában, Amerikában egyaránt amúgy is magas inflációs környezetben az 1990-es taxisblokád smafu lenne ahhoz képest, amilyen hatást az egekbe szökő energiaárak kiválthatnának. Lehet, hogy vannak külföldi tényezők – nem csak Kijevben –, akiknek épp ez lenne az érdekük?

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.