időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Abortuszfordulat

Szőcs László
2022.06.27. 06:00 2022.06.27. 09:35
Abortuszfordulat

– Úgy vettem észre, hogy mindenki, aki az abortusz pártján áll, már megszületett – Ronald Reagan szellemes mondására szakmabeli kedves ismerős emlékeztet most a közösségi oldalán. Amerika napok óta forrong a szövetségi legfelső bíróság ítélete nyomán, amely felszámolta a művi terhességmegszakításhoz csaknem ötven éven át fűződő alkotmányos jogot. Az Egyesült Államok egyik fele úgy érez ma, ahogyan az 1980-as évek ikonikus republikánus elnöke is érezne: nagy lépés ez a világ rendjének helyreállítása felé. Mások az utcán tombolnak, a konzervatív alkotmánybírókat fenyegetik, sőt Molotov-koktélokat dobálnak abortuszellenes terhességi központokra. Úgy gondolják, itt a világ vége, holnap bedeszkázzák az eget. Mintha a rugós hátú Donald Trump tört volna elő a süllyesztőből, rámutatva egy küretdoktorra: Ki van rúgva!

Pár hete nálunk járt Joshua Mitchell, a Georgetown Egyetem – méregdrága washingtoni tanintézmény – politikai filozófusa, és azt mondta, minden látszat ellenére igen vallásos társadalom az amerikai. Ha ez így van, a szexuális forradalomnak sincs ingyenebéd. Az amerikai médiában, az egyetemeken, a nagyvállalatoknál uralkodó liberális fősodornak időről időre számolnia kell azzal, hogy a politikai inga visszaleng. A legfelső bíróság meggyőző, 6:3 arányú döntése – amely hetekkel ezelőtt kiszivárgott –, valójában bő évtizede, a 2010-es republikánus hullám óta érett. Később, Trump elnöksége idején megbízhatóan konzervatív irányba fordultak az alkotmánybírókként is ítélkező legfőbb talárosok. A mostani jobboldali hullám idején, amelyet a novemberi kongresszusi választások tetőzhetnek majd be, pedig egyre másra születnek az abortusztilalmak a republikánus vezetésű szövetségi államokban. A legszigorúbb, „lengyel típusú” törvény Oklahomában lépett életbe, többen most csatlakoznak, legújabban pedig Missouri készül tilalomra.

Ne ítéld meg más ember vallásosságát, és ne szólj bele a nők dolgába! – súgja egy belső hang. Mégis, maguk az amerikai katolikusok borzadnak el Joe Bidenen, aki az ország második katolikus elnökeként fogadkozik most, a Demokrata Párt biztosítja a jövőben is a nők jogát a terhességmegszakításra. Biden megpróbálja egybetartani a szavazótábort; saját „népszerűsége” biztosan nem lesz gyógyír a sajgó demokrata párti sebekre.

Biztos, hogy csak a nők ügye az abortusz? Férfiak sokszor nem tartják ildomosnak, hogy állást foglaljanak ebben a kérdésben. Pedig a fogantatás három ember ügye: a magzat mellett az apáé és az anyáé – legalábbis abban a hagyományos világban, amelyben felnőttünk és amelyet nem kívánunk feladni. Harmonikus párkapcsolatban, netán családban az ivarérett hímneműt is megkérdezik – ahogy egyszer e sorok írójával is megtörtént –: vállaljuk-e a gyereket? Természetesen lehetnek egyes esetekben kizáró körülmények, mint például a nemi erőszak, de évi 630 ezer abortált amerikai magzatot – olyan embert, akinek a megszületéshez való jogát is megtagadták – nem lehet pusztán ilyen esetek számlájára írni.

Egészséges társadalomban felvilágosítással, a felelősségtudat tudatosításával valójában eredményesen csökkenthető az abortuszok száma. Európában ma azt látjuk: Franciaországban, amely pedig évi négyszázezer, Európán kívüli bevándorlót fogad, a balliberális vezetés az amerikai híreket hallva hanyatt-homlok törvényjavaslatot nyújt be az abortusz védelmében. A bevándorlásellenes, ám igen katolikus Lengyelországban viszont a szejm a napokban elutasította az abortuszpárti civil kezdeményezést. Akármekkora őrültségnek látszik is liberális szemmel: ők lengyel gyerekekkel akarják benépesíteni a lengyel óvodákat.

Borítókép: „Ez nem templom” jelentésű transzparenssel utal egy tiltakozó a legfelsőbb bíróság épületére a bíróság abortuszról szóló döntését ellenző tüntetésen Los Angelesben 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Korlátozzák az abortuszjogot Amerikában

Az amerikai nagyvállalatok kifizetnék az „abortusztúrát”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.