idezojelek

Kalapok és fejek

Magyarország és Szerbia egymásrautaltságát mára számos megvalósult vagy tervezés alatt álló beruházás példázza.

Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Tegnap délben egy csomó tévénéző délvidéki magyar focidrukker ökle lendülhetett a magasba, amikor kiderült, hogy a magyar válogatottat Szerbiával sorsolták össze egy csoportba a majdani Európa-bajnokság selejtezőjén, azaz: egy kalapba kerültünk a szerbekkel. A labdarúgás szakértői hümmögnek. Nem lesznek könnyű ellenfelek, kétségtelen. Sosem voltak azok. És nem csak a sportban.

A két nép vérzivataros történelmének keresztmetszete éppen elég tapasztalattal vértezte fel a szerbeket irántunk, miként mi, magyarok is évszázadok alatt kiismertük déli szomszédainkat, a miénktől másmilyen habitust, a szilaj balkáni néplélek minden jó és rossz tulajdonságát. Mindazonáltal a hosszú időre visszanyúló és kétségkívül sok keserűséggel megszomorított közös múltunk rossz emlékeit mostanában egy egészen másfajta látásmódból származó pozitív viszony – a kölcsönösség jegyében fogant együttműködés eredményei – immáron jótékonyan feledtetik.

A régi sérelmek helyére a jól felfogott nemzeti érdekek mentén való politizálás révén olyan bizalmi tőke halmozódott fel, ami a két nemzet együttműködésének hosszú távon erős alapot biztosít. A közös célok, a két szomszédos ország egymásrautaltságát mára számos megvalósult vagy tervezés alatt álló beruházás példázza. A legújabb hírek szerint Alekszandar Vucsics szerb államfő szombaton jelentette be: Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy kőolajvezetéket építenek Magyarország felé. A legfeljebb két év alatt elkészülő új vezeték kiváltaná a szerbek Horvátországtól való függőségét, lévén Szerbia mindmáig csak egy horvát terminálról kapja a tankereken odaszállított orosz kőolajat. Az új olajvezeték lehetővé tenné, hogy a Barátság kőolajvezetékhez csatlakozva olcsóbb uráli kőolajjal lássák el déli szomszédainkat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanide, ebbe a sikerszériába kívánkozik az épülő Belgrád–Budapest vasútvonal felmérhetetlen gyakorlati jelentősége is. Az Orbán-kormány által elkezdett határon átívelő, a délvidéki magyar gazdákat, vállalkozókat segítő gazdaságfejlesztési program is ékes bizonyítéka annak, hogy a jelenleg makulátlan magyar–szerb viszony olyan lehetőségekkel kecsegtet, amelyek mindkét fél számára csak előnyökkel járnak.

Ki ne látná be, jó szomszédságpolitikával a lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósulhatnak. A paradigmaváltást felvállaló, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező magyar külpolitika az elmúlt tizenkét évben olyan mély tartalommal töltötte meg a kapcsolatokat, hogy Belgrádban is belátták: a tiszteleten alapuló gesztusok Budapest részéről nem pusztán politikai lózungok.

Elvégre a szerbek jól felfogott nemzeti érdeke is azt diktálja, hogy a Nyugat-Balkán térsége mihamarabb a kontinens belső, nyugatias típusú államaihoz csatlakozzék. Nem feltétlen a brüsszeli vágyvezérelt unióhoz, hanem egy ki nem mondott, bővülő visegrádi csoporthoz, ahol nemcsak a szerbek kapnának széket, hanem az asztalhoz ülne a jelenlegi tagok mellett például Ausztria, vagy – horribile dictu – akár Olaszország is.

Elvégre a minapi hármas osztrák–magyar–szerb csúcstalálkozót sem egy őszi uzsonnára hozták tető alá. Európa forrong, az unió a létéért küzd. Belgrád útja pedig Budapesten át vezet a nagyvilágba.

Van egy régi szerb népi mondás: egy kalap alá nem lehet több fejet rakni. A kiválónak minősülő szerb–magyar kapcsolatok igazolják – nincs is szükség rá. Legyen csak a szerbeken szerb kalap, a miénken meg árvalányhajas magyar. A lényeg, hogy a kölcsönösség jegyében mindig megsüvegeljük egymást.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök átadja a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést Orbán Viktor kormányfőnek a belgrádi elnöki hivatalban 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.