idezojelek

A szabadság angyala

Mi, magyarok sohasem adtuk fel a hitet, hogy „annyi balszerencse közt, oly sok viszály után” mégis él és élni fog ez a nemzet.

Cikk kép: undefined
Fotó: Bruzák Noémi

Jönni szoktak időnként ellenünk, magyarok ellen, itt a Kárpát-medencében, mindenféle népek. Németek, tatárok, törökök, osztrákok, oroszok, szovjetek, s a jó ég tudja, ki mindenki akart már bennünket letörölni a térképről is az elmúlt évezredben, s ha visszapörgetjük történelmünk lapjait, az első évszázadokat leszámítva kevés az az időszak, amikor a teljes magyar állam, s benne a nemzet szabadon és függetlenül létezhetett. De jól mondták azt az eleink, hogy Mária országa vagyunk, mert néha elsuhant felettünk egy angyal, a szabadság angyala, s ha mást nem is, legalább reményt sugárzott a Kárpát-medencébe. 

Mi, magyarok sohasem adtuk fel a hitet, hogy „annyi balszerencse közt, oly sok viszály után” mégis él és élni fog ez a nemzet. 

A mi angyalunk egészen bizonyosan leszállt egy bizonyos Petőfi Sándor vállára, s erről a reményről suttogott a fülébe. Petőfi, huszonéves fiúként magára vette ezt a terhet, és tízezrekkel együtt kész volt meghalni ezért az álomért. Ott volt velünk ez a remény Muhi és Mohács csatamezein, a majtényi síkon, Világosnál, az aradi kivégzőosztagok előtt, Trianon és 1956 után is. Mindvégig tudtuk: csatát, háborút elveszíthetünk, de a nemzetet nem, azt nem adjuk! 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három évtizede szabadok és függetlenek vagyunk. Nem kellett ehhez a reményből fegyvert kovácsolnunk, kardot rántanunk, lövészárokba feküdnünk: szinte az ölünkbe hullott mindaz, amiért Petőfi életét adta. És most mégis dideregve húzza össze a testünket a balsejtelem, hogy egyetlen pillanat alatt elveszíthetünk mindent, amiért oly sok magyar vére folyt ezer éven át. Nem csak a szabadságunkat, de az életünket is. Néha gyáván, de mindenképpen igazságtalanul azt gondoljuk, talán könnyebb volt tatárral, törökkel szembenézni a harcmezőkön, mert legalább tudtuk, ki az ellenség, és mit akar. Ma abban sem lehetünk biztosak, kikkel állunk szemben, kik akarják a szabadságunkat elvenni. Barát-e, akit vendégszeretően beengedünk házunkba, s ő egyből meg akarja szabni, milyen színűek legyenek a falak, mit ehetünk és kitől vehetjük a fűtőanyagot? Tudjuk, akik küldték, feladattal küldték, ám ő nem a népét képviseli, csupán a kormányát, s annak a népnek a jó része nem ellenséges velünk, még akkor sem, ha döbbent csend fogadja a magyar szót a filmparádéjuk cirkuszában. Ellenség-e az a nép, amelyiknek a kormánya naponta gyaláz bennünket, miközben testvéreink élnek ott és harcolnak a háborújukban, s százezrével jönnek az onnan menekülők, akik viszont hálás szívvel emlékeznek meg a magyarok segítségéről? 

Nehéz eligazodni ebben a világban, de talán itt figyel most is az az angyal, és világosságot ad, hogy tisztán lássuk, mi a teendőnk, erőt pedig ahhoz, hogy kitartsunk és állva maradjunk ebben a zűrzavaros világban, ahol jobbról is és balról is forgószelek próbálják kikezdeni és semmivé tenni a Petőfik örökségét. 

Béke, szabadság és egyetértés! Irgalmatlanul nehéz helyzetben kell most megtartani az országot, a békénket, a szabadságunkat. 

S ha valaki azt mondja, nincs egyetértés ezekben a dolgokban, hazudik. Azok, akik a szabad választásokon elnyert mandátumaikkal óbégatnak a parlamentben vagy jajveszékelnek és fenyegeztőznek az utcákon a „diktatúra” és az elnyomás miatt, szóra sem érdemesek. Ők csak a hópénzt várják, a megszolgált zsoldot, vagy jobb esetben semmit sem értenek ebből a világból. Nekünk, a többségnek velük kevés dolgunk van, még akkor is, ha Magyarország szabadságával az ő szabadságukat is védjük, mert értük is felelősek vagyunk, bár sokszor angyali türelem kell elviselni őket. Persze ők elmehetnek, bármikor hazát cserélhetnek, de mi, a többség mindig itt maradunk. Mert „a nagy világon e kívül” nincsen számunkra hely. 

Borítókép: illusztráció. Felvonták a nemzeti lobogót az 1848–49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 175. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2023. március 15-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.