idezojelek

Határhelyzet

Belgrádban kifejezetten üdvözlik, hogy a magyar állam mezőgazdasági programokkal, alapítványi segítséggel, egyházi, civil kapcsolaterősítéssel éri el a délvidéki magyarokat.

Cikk kép: undefined

Hat óra várakozás – legalább. Ott aszalódtunk a kánikulában az ártándi határátkelőhelyen, körülöttünk értetlen német és holland autósok, beletörődő, unottan cigarettázó, fel-alá mászkáló magyarok, románok. Pedig semmi különös nem történt. Hacsak az nem, hogy akkor, kereken harminc évvel ezelőtt a magyar–román határszakaszon átjutni szellemi és fizikai tornamutatvány volt.

Akkoriban magyar és magyar között csak nyiladoztak a határok, arról pedig végképp nem álmodhattunk, hogy a magyar állam bármilyen módon, érdemben is beleszólhatna az elcsatolt honfitársak életének javításába. Csakhogy eltelt azóta három évtized, Erdélyben, a Felvidéken, az unió társországaiban más szelek fújnak. Igaz, a szerb–magyar határon néha ma is pokoli hosszú a várakozás, nem beszélve Kárpátaljáról, ahol a magyarokból bűnbakot igyekeznek faragni rövidlátó, esztelen gyűlölködők.

A hír, miszerint a magyar állam évi százezer forintra emeli fel a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását, sokat jelent az érintettek számára. Mindenekelőtt azért, mert immáron nem lehet jogosnak tűnő érv, hogy a gyerekek magyarként senkire és senkire nem számíthatnak anyanyelvű tanulmányaik folytatásakor. Az asszimiláció leggyakrabban az anyanyelvvesztéssel kezdődik határon túli közösségeinkben, sokak szerint románul, szlovákul, ukránul tudni kell, ha már az ember ott született, ahol. Azzal önmagában természetesen semmi baj sincs, ha egy kisebbségi ember magas szinten beszéli az államnyelvet, ha egyúttal hű marad a saját nemzeti, kulturális örökségéhez is.

Most azonban Magyarország bekopogtat minden magyar ház ablakán, és az üzenet mindenhol egy és ugyanaz, hogy tudniillik ti közénk tartoztok, nekünk fontos, hogy vagytok és legyetek, és erőnkhöz képest igyekszünk segíteni a nemzetmegtartást. Másfelől finom ösztökélés a közös munkálkodásra a többségi nemzetekkel is, hiszen több százezer, millió magyar élethelyzetét a leghatásosabban az anyaország bevonásával lehet javítani. Valahogy úgy, ahogyan Szerbiában már évek óta sikeresen zajlik. Belgrádban kifejezetten üdvözlik, hogy a magyar állam mezőgazdasági programokkal, alapítványi segítséggel, egyházi, civil kapcsolaterősítéssel éri el a délvidéki magyarokat. Vucsicsék ugyanis tudják, amiről Kijevben most éppen megfeledkeznek, hogy tudniillik önazonosnak lenni leginkább állapot és örökség dolga, és senki nem mond le hazájáról, nyelvéről, vallásáról, közösségi életéről pusztán azért, mert valahol, valakik a háború, nem pedig a normális élet mellett döntöttek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik mindezt tagadják, talán választ találnak olyan felvetésekre is, hogy az amerikai íreket miért érdekli Észak-Írország sorsa, miért nem mindegy Moszkvának, mi történik a baltikumi oroszokkal, miért nem közömbös az izraeli kormány, ha nyugat-európai zsidókat fenyegetnek és üldöznek. Mindenkinek vannak érdekei, de azok az érdekek elsősorban a honfitársak védelmével kezdődnek – mégpedig országhatártól függetlenül. Mi sem léphetünk hátra. Minden magyar mögött ott áll a budapesti kormány, ott a Szent Korona, a Himnusz, az Országház, Petőfi és Arany, az olimpiai győzelmek, Szoboszlai szabadrúgásgólja és minden a világon, amire a magyar ember joggal úgy tekint, mint a saját ügyére.

Ezeket a viszonyokat átalakítani merénylet volna emberségünk ellen. Tagadni és elhazudni a nemzeti egybetartozást pedig bűn a javából. Valójában újra és újra neki kell rugaszkodnunk a nemzet és a haza határokon átívelő közös életének formálásához. Magyarságunk ezzel kezdődik, és soha nem szabad elfeledkezni erről az alapvető erkölcsi kötelességünkről.

Borítókép: Orbán Viktor és Szijjártó Péter munkalátogatáson Szerbiában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.