idezojelek

Szuverén kérés

A mi gazdáinkat kell védeni, nem pedig az új keletű szokásjogot, hogy brüsszeli felfogásnak alávetve magunkat szíveskedjünk tönkretenni a saját mezőgazdaságunkat.

Cikk kép: undefined

Valamikor, a boldogult időkben, amikor hazánkat még éppen becsalogatták az Európai Unióba, sok szó esett a nemzeti és az uniós hatáskörről. Tudniillik arról, hogy szuverenitásunk mennyire sérül azzal, hogy olykor közös gazdasági intézkedéseket támogatunk majd, marad-e önálló döntéshozatalunk politikai, gazdasági, kulturális ügyekben? Az elmúlt szűk húsz esztendő legfontosabb tanulsága, hogy a jogszabályok garantálta nemzeti mozgástér szűkült, és az unió vezetése – élen az Európai Bizottsággal – minden létező módon Európai Egyesült Államokat óhajt faragni a független, szuverén államok szövetségéből.

Mert mire is gondoljon az ember, amikor az ukrán gabona behozatala ellen tiltakozó lengyel és magyar kormányt Brüsszelből intik meg, ráadásul nem legitim módon, hanem ötletszerűen? Ha először fordulna elő hasonló feddés, talán szóvá sem tennénk. Ha azonban azt halljuk – idézem – hogy a lengyelek és a magyarok nem dönthetnek szabadon az ukrán gabonabehozatalról, merthogy a kereskedelempolitika az unió hatáskörébe tartozik, akkor elfogytak az érvek. Akkor éppen ideje kimondani, hogy az önálló tagállami döntéshozatal fontosságát – amelyet konkrét esetek százai támogatnak, erősítenek, vagyis szó sincs egységes irányítói kényszerről, ez pusztán vérbeli kamuszöveg – éppen azok tiporják el, akik állítólag fontosnak tartják a méltányos érintkezést az államok között.

Jártunk mi már a KGST-ben is, nem óhajtunk újra árnyékban dolgozni, kereskedni, ismerjük a gazdasági alávetettség természetét. Ehelyett – szól a tegnapi hír – a magyar kormány átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat a piaci helyzetnek. Magyarul: a mi gazdáinkat kell védeni, nem pedig az új keletű szokásjogot, hogy brüsszeli felfogásnak alávetve magunkat szíveskedjünk tönkretenni a saját mezőgazdaságunkat.

Aki mindezt Brüsszelben, Kijevben vagy bárhol a világon nem érti meg, azt emlékeztetnünk kell a saját protekcionizmusára. A hazai termékek önálló forgalmazása, kereskedése ugyanis afféle alapvetés mindenütt a világon. Szabadkereskedelmet jórészt azok a gazdasági nagyvállalkozók, multik hirdetnek 2023-ban, akik már réges-régen meghódították a világpiacot, a szegényebb országok pedig nagyhatalmi pártfogót, tulajdonost keresnek saját árucikkeiknek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna láthatóan a legjobb úton halad afelé, hogy maradék nemzeti vagyonát szétszórja a szélben, de ez az ő dolguk, a ­miénk pedig az, hogy a magyar gazdatársadalmat ne érje hátrány pusztán azért, mert valahol, valakik elhatározták, hogy kollektivizálják az európai mezőgazdaságot. Mi ebből nem kérünk. Nem kell az ukrán gabona, ahogyan nem kell semmi más, amivel tele vannak a raktáraink, amiből mi is sokat termelünk, amiben versenyképesek vagyunk és leszünk.

Az is megér egy misét, hogy miközben a lengyel–ukrán politikai-katonai együttműködés zavartalan, gabonaügyben Varsóban sem ismernek tréfát. Az eset világosan megmutatta, hogy az érdek mindig előrébb jár az ideológiánál, és ezt végre Brüsszelben is illene észrevenni. Már csak azért is, mert a kereskedelmi fegyelem meglazulásával, a kelet-európai mezőgazdasági térség fellazításával maguk a nyugati beruházók is óhatatlanul súlyos veszteségeket szenvednének. Ami ugye – mint tudjuk – nagyon is fáj az egyenlősítés hű barátainak is, hiszen ürül a pénztárcájuk, ami roppant kínos érzés a gyarmatosítás meghitt évtizedei után.

Borítókép: minden ukrán gabonaszállítmány útját ellenőrzik (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.