időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

A második front

Pilhál Tamás
2023.05.31. 04:58 2023.05.31. 08:29
A második front

Robbanásközeli a helyzet Koszovóban. Vasárnap több mint negyven NATO-katona sérült meg, köztük tizenkilenc magyar, amikor zavargások törtek ki a szerb többségű településeken. Hogy hová fajulnak az események, most még nem látszik. A szerb hadsereg napok óta a legmagasabb harckészültségben van. De a Koszovót íróasztalon megrajzoló-kiszínező Samu bácsi is figyel, mint Szauron szeme: azt hiszem, reménykedik, hátha elszabadul a pokol, s akkor végre ismét megszórhatja Belgrádot, ahogyan 1999-ben. Tán úgy okoskodnak: ideje megnyitni a második frontot az oroszok ellen. S hol máshol nyíljon, ha nem épp az oroszbarát szerbeknél, a mindig robbanásra kész Balkánon?

A vasárnapi purparlénak előzményei vannak. Pontosabban: csak azok vannak. A közvetlen: Pristina tavaly elrendelte, hogy a szerb rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni. Nyilvánvaló provokáció.

Válaszul a szerbek kivonultak a koszovói intézményekből. Áprilisban előre hozott választás volt, amelyet a szerbek bojkottáltak, így kemény 3,47 (!) százalékos részvétellel albán polgármestereket választottak. A nyugati fősodor szerint ez így érvényes, eredményes és legitim. Ennyit tehát a jogról és az igazságról. Nem csoda, hogy a szerbek a polgármesteri hivatalok elé vonultak, megakadályozandó az albán polgármesterek székfoglalását. Ekkor sérültek meg a magyar katonák.

Szerbek igazsága

A Balkánon nem lesz béke mindaddig, amíg az idegen érdekű bajkeverők eszköznek tekintik az ott élő népeket, kultúrákat.

Ám a valódi kiindulópont az 1998–99-es koszovói háború. Az akkor már régóta többségben lévő albánok gerillaszervezete, az UCK terrorhadjáratot indított Koszovó függetlenné válásáért. Elkezdték fölrobbantgatni, lelövöldözni a szerb rendőröket, katonákat.

 Erre Milosevics szerb vezér (maga sem épp irgalmas nővér) nem úgy reagált, ahogyan mondjuk a magyarországi baloldal példaképe, Károlyi Mihály tette volna, tehát nem ingyenvonatokat küldött a szeparatistáknak, inkább harckocsikat: kifüstölni őket.

Balkáni hagyományok szerint az események szolid népirtásba torkolltak – pró és kontra.
Ekkor érkezett a népek nagy barátja, a béke őre, vagyis az Egyesült Államok, amely nagy jóindulatában addig bombázta Szerbiát, amíg az ki nem vonult a saját földjéről. Tudniillik szuverenitása, területi integritása Szerbiának nincs, az csupán azoknak jár, akiknek erre az Egyesült Államok engedélyt ad. Szerbiának nem adott. Továbbá Szerbia megtámadása (ahogyan előzőleg Iraké és tucatnyi más államé) nem agresszió volt, hanem „beavatkozás”, „humanitárius akció”, esetleg „demokráciaexport”. Biden elnök utóbb el is büszkélkedett vele, szenátorként ő maga követelte Belgrád és a dunai hidak szétbombázását.

Aztán meghúzták a határokat, épp úgy, ahogyan szokták, sok ezer, egy tömbben élő szerbet szándékosan odaát hagytak. Ördögi gonoszság: az egyiktől igazságtalanul sokat elvenni (amibe sosem nyugodhat bele), a másiknak igazságtalanul sokat adni (hogy folyton rettegjen, mikor veszik vissza tőle, ami sosem volt az övé). Ugyanazt csinálták kicsiben a szerbekkel, amit velünk nagyban Trianonnál. Elhintették a magvait az örökös torzsalkodásnak. Miből állt volna népszavazást kiírni? A helyiekre bízni, hová akarnak tartozni? Ha már folyton demokráciá­ról (népuralomról) meg emberi jogokról beszélnek. De nem. Magasról tettek az etnikai viszonyokra. 

A világ ura nem akart igazságos határokat, nem akart békét. S nincs is béke. 

Miután a határokkal megvoltak, odavezényeltek ötvenezer NATO-katonát úgymond „békefenntartónak”. Ők óvják e mesterségesen megrajzolt államot. Azért vannak ott, hogy Szerbia ne próbálja visszavenni, ami az övé. Eddig nem próbálta. Ám ne becsüljük le azokat, akik Amerikából jöttek, híres mesterségük címere pedig a háborúk szítása.

Borítókép: Koszovói rendőr a városháza előtt (Fotó: MTI/AP/Marjan Vucetic)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.