idezojelek

Vagánykodnak az EP-ben

Elunhatta már a vizsgálóbizottságosdit, ezért újabb „hősies” tettre készül – természetesen az európai demokrácia védelmére hivatkozva – az európai parlamenti fősodor.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Elunhatta már a vizsgálóbizottságosdit, ezért újabb „hősies” tettre készül – természetesen az európai demokrácia védelmére hivatkozva – az európai parlamenti fősodor. Több frakcióból állnak össze a terv szerint a bátrak, hogy olyan határozatot fogadjanak el, amely nemcsak felemlegeti hazánkkal szemben az eddig is felemlegetetteket – emelt szintű érettségit tehetnénk már ebből a tételből: korrupció van, jogállamiság nincs, és már rendes császárzsömlét sem kapni –, de új nyuszit is előránt a cilinderből. A T. strasbourgi házban most azon munkálkodnak egyesek, hogy megfúrják Magyarország 2024 első felében esedékes soros (kis s-sel) uniós elnökségét, amelyre egyébként régóta készül a magyar diplomácia. A jövő évi uniós választások előtt azt gondolná az ember, talán Európa valós problémáinak, így látványos külpolitikai leértékelődésének, az elhúzódó háborúnak vagy az elhibázott oroszellenes szankciók inflációgerjesztő hatásának szentelhetnék inkább a figyelmüket a rátermett képviselők. De az Európai Parlament tekintélyét tovább tépázó, kiterjedt korrupciós botrány nyomán akár szerényebbek is lehetnének, főleg a baloldali padsorokban.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenesetre úgy is fel lehet fogni a határozatosdit, hogy átfogalmazzuk az ismert viccet: idejük van, A4-es papírjuk van, miért is ne hozogassanak határozatokat…?! Mindezt a szerény, de azért a szankciós infláció közepette sem megalázó, 2,8 millió forintnak megfelelő havi fizetésükért. Talán még a héten százéves Henry Kissinger sem látott ugyanis olyan európai parlamenti határozatot, amely valaha is felforgatta volna a világpolitikát. Igaz, elfogadott már a T. strasbourgi ház ilyen dokumentumot arról – nem vicc –, hogy az európai embereket tiszta levegő illeti meg, Putyint pedig már tíz éve szólongatják fel a Krím elhagyására. Vlagyimir Vlagyimirovics most retteghet is, hogy Eva Kaili görög EP-képviselőnő – akit eközben szabadlábra helyeztek – eurókötegekkel kitömött szemeteszsákkal fejbe kólintja egyszer a Kreml egy sötét folyosóján, így torolva meg Ukrajna letámadását.

Ezzel együtt nyugtalanító jelenségről van szó. Az EP tervezett lépésében a közvetett károkozás a lényeges: fokozódik hazánk immár divattá vált uniós ütlegelése, a velünk szembeni hangulatkeltés. Erősödik a törekvés, hogy Magyarországot több fontos kérdésben – migráció, családpolitika, Ukrajna támogatása, szankciók – megfogalmazott véleménye miatt a partvonalon túlra szorítsák, a választásokon régóta legyőzhetetlennek bizonyuló kormányát pedig kívülről buktassák meg. Az eszközöket váltogatják, de e célokat szolgálja az EU-pénzcsap elzárása, a vizsgálóbizottságosdi, a vétójog eltörlésének terve vagy most a magyar EU-elnökség elleni támadás. Olyan zavaros figurák álltak ennek az élére, mint a német Daniel Freund (Zöldek), aki neve dacára minden, csak jó barátunk nem, és médiaoldalainak tanúsága szerint napjai jelentős részét a hazánkkal szembeni hangulatkeltéssel tölti. Ő egyenesen kitiltaná Orbán Viktort a strasbourgi ülésteremből. A talpalávalót a legújabb nótához a liberális Süddeutsche Zeitung húzza. Külön sajnálatos, hogy Freundék a momentumos Cseh Katalin személyében Magyarországról is partnerre leltek.

Ugyanakkor kínos paradoxon számukra, hogy épp a demokrácia áll az útjukban, amelyre pedig annyira szeretnek hivatkozni. Jelen állás szerint a magyar kormánypártok, amelyek fő ereje a szavazóbázisuk, a 2024-es EP-választást is fölényesen megnyernék, ahogyan eddig az összeset. A balliberális német koalíció támogatottsága viszont például igen visszaesett, a Zöldeké különösen. Odahaza nem vagánykodhatnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.