idezojelek

Szerencselovagok

Glucksmann és az itteni glucksmannok már rég nem lesznek az élők sorában, mire a történelem ítéletet mond majd a tömeges betelepítés felett.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Ritchie B. Tongo

Ha valaki mulatságosnak találja a Karácsony Gergely mögött csak névlegesen álló Párbeszéd mikroszkopikus támogatottságát, az a Köztér nevet viselő francia párton is jól szórakozhat. A Köztér mindössze három főt delegál Franciaország több mint négyezer megyei képviselője közé, de azért helyet vívott ki az uniós parlamentben is. 

Sőt társelnöke, bizonyos Raphaël Glucksmann a valaha szebb napokat látott – köztársasági elnököket és kormányfők egész sorát adó – francia szocialisták listavezetője a júniusi uniós választásokra, ugyanis összebútoroztak a Köztérrel. Így aztán Glucksmann egy törpepárt vezetőjeként is határozott elképzeléseket fogalmaz meg Európa jövőjéről. A további bevándorlást támogatja, Magyarországot pedig pellengérre állítja a „szögesdrótjával”.

Legyinthetnénk erre, elvégre a francia szocialisták izmos 11 százalékon állnak a felmérések szerint, míg a Marine Le Penről ismert, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés toronymagasan vezet harminc százalékkal. 

Az európai fősodor tartalékait és befolyását azonban nem szabad lebecsülni, márpedig Glucksmann ennek a fősodornak az egyik harsány képviselője. Egyben pedig Dobrev Klára — a dollárbaloldal 2026-ra máris bekészített kormányfőjelöltje — és az ő baloldali társainak uniós szövetségese

A balliberális fősodor az EU új migrációs paktumának is lelkes híve, ellentétben hazánkkal és a többi visegrádi országgal. Ők azok, akiknek mindegy, hogy hol vannak éppen és milyen népesség veszi körül őket — David Goodhart angol esszéista „akárholoknak” nevezi az ilyen embereket. Illúzióba ringatnánk magunkat, ha Gyurcsányné Dobrev Klárától vagy a momentumos Cseh Katalintől és férjétől, Berg Dánieltől várnánk a „valaholok”, a gyökereikhez, szülőföldjükhöz, az egész életükben megszokott életvitelükhöz és környezetükhöz ragaszkodó emberek érdekképviseletét. 

Ők mindhárman külföldön látták meg a napvilágot, majd ide-oda sodorta őket az élet. Most éppen ők a magyarországi glucksmannok, a bevándorláspárti európai fősodor szerencselovagjai — a francia politikus neve szerencseembernek fordítható. Csak éppen — mint a francia példa, Le Penék népszerűsége is bizonyítja — változóban van az európai közhangulat. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években erőteljesebben hallatják a hangjukat a „valaholok”, akik belefáradtak a szüntelen migráns­áradatba, az Európán kívülről érkezők a társadalmaink tűrőképességét próbára tevő követelőzésébe, a mieinkkel össze nem férő életvitelükbe, a Közel-Keletről hozzánk áthozott gyűlöletükbe, a migránsgettókba, a 2010-es éveket végigkísérő európai terrorhullámba. Egyszerű nyugat-euró­pai körkép is megmutatja: nemcsak a franciáknál, de az osztrákoknál, a hollandoknál vagy a flamandoknál is a bevándorlásellenes jobboldal a legerősebb a júniusi választások előtti felmérésekben.

A szerencselovagok kalandorok. Még a jobbik eset, ha nem egy eleve gonosznak szánt terv végrehajtói a „nagy népességcsere”, az európai társadalmak gyökerének tudatos meglazítása jegyében, hanem őszintén hisznek a migrációban. 

A tömeges bevándorlás pozitív kimenetele ez esetben sem több vélelmezésnél — erre nem tehetjük fel Európa jövőjét. Glucksmann és az itteni glucksmannok már rég nem lesznek az élők sorában, mire a történelem ítéletet mond majd a tömeges betelepítés felett. Ha pedig Európát az elöregedés aggasztja, talán gondoskodjon a gyermekutánpótlásáról, ahogy Magyarország is igyekszik a sajátjáról. 

A The New York Times nagy riportot közölt most a Bolzanóban élő Baldóékról: olasz katolikusok, hat gyerekük van és boldogok is! Kifordult világunkban ez szenzációértékű, holott a régi Európában természetes volt, mint kanálban a mélyedés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.