idezojelek

Királyok nyakáról

Aki királyokat végez ki, valójában nem pusztán polgári személyek életét veszi el, annál sokkal többet tesz a hazája ellen.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Remko De Waal

A nemzetközi baloldal régi mániája, hogy az Isten akaratából megválasztott uralkodók – muszáj így fogalmaznunk, hiszen királyok, császárok a régi közfelfogás szerint így kerülnek a trónra – valójában csak polgárok. Persze, ez a francia enciklopédistáktól az orosz bolsevizmusig dajkált gyermeteg elképzelés időről időre vérontásba fulladt. Hol elvették a király jogköreit, és parlamentet emeltek föléjük, hol száműzték őket, de az is előfordult, hogy például XVI. Lajost a feleségével együtt egyszerűen kivégezték. A gyilkosok figyelme arra is kiterjedt, hogy az uralkodót Capet Lajosként, vagyis polgári nevén szólítsák a vérpadra. Oroszországban Miklóst cárt a feleségével s gyermekeivel együtt a bolsevikok szitává lőtték egy pincében. 

Hadd ne soroljuk tovább a királyi főket sújtó barbár és kegyetlen ítéleteket, valójában mindez már történelem. Ettől függetlenül a véleményünk egyértelmű utólag is: aki királyokat végez ki, valójában nem pusztán polgári személyek életét veszi el, annál sokkal többet tesz a hazája ellen.

A spanyol baloldal hosszú ideje az európai politika legfelelőtlenebb, legártalmasabb alakulata. A migrációban tanúsított közönyük és cinkosságuk felülmúlja a német, svéd, holland, francia baloldalét. Sánchez miniszterelnök most olyan törvényt igyekszik átverni a parlamenten, amely már nem büntetné azokat, akik az uralkodó ellen fordulnak.

Más szóval: a király hajszálpontosan annyit ér, mint bármelyik spanyol állampolgár, semmiben nem különbözik, nincsenek előjogai, nem érdemel különleges bánásmódot. Sánchez Spanyolországában ha a királynak valaki tockost ad hátulról – tegye csak, szíve joga. Ha pedig bárki azt mondja, hogy a király hazaáruló és sumák gyilkos, a spanyol baloldal elégedetten felmordul: hadd mondják csak, ettől szép és működőképes a liberális demokrácia.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Sánchez és a spanyol baloldal nyilván elfeledkezik arról, hogy a mostani király édesapja milyen sokat tett a Franco-rendszer utáni közállapotok és köztisztesség helyreállításáért. Legyünk pontosabbak: senki nem viselkedett olyan kifogástalan demokrataként akkor, a hetvenes években, mint János Károly király. Azt az apróságot, hogy a spanyol baloldal Franco után egyáltalán előbújhatott a katakombákból, nagyrészt az akkori uralkodónak köszönhetik. 

A mostani király népszerűségi mutatója – legalábbis az ország spanyol, tehát nem baszk, nem katalán lakosságának körében – változatlanul magas. De a baloldalnak mindez nem elég. Nem elég, hogy jogköreinek nagy részétől már régen megfosztották az uralkodót, szerintük már a királyi család tekintélye sem fontos. Ők valójában fel akarják számolni a spanyol monarchiát, és nem azért, mert idejétmúlt intézmény, hanem mert a királyok mindig is a baloldal útjában álltak. Nem azért, mert tesznek valamit, bármit, hanem pusztán azért, mert léteznek.

Merőben másképp vetődne fel persze a kérdés, ha Sánchez miniszterelnöktől is megvonnának minden kezdvezményt. Ha mondjuk neki adhatna bárki nyilvánosan egy tockost vagy ha eltakarodnának a háza elől a testőrök, és bárki becsöngethetne este nyolckor, hogy buenos noches, mi újság? Sánchez miniszterelnök azonban garantáltan élvezheti előjogait továbbra is, még ha nem is spanyol király, csak mezei szocia­lista. 

Talán éppen ez a különbség. Hogy aki Isten akaratából uralkodik, annak teljesen más a viszonya a nemzettel, másképp felelős, mást gondol s mást tesz, mint akinek momentán egyetlen feladatot szabtak titokzatos műhelyekben: hogy rekordidő alatt minél több afrikait engedjen be a hazájába. Erre igazán ne legyen büszke, Sánchez úr, és lehetőleg hagyja békén a királyt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.