Napirend előtt: „Matolcsy mondjon le!”

A jegybankelnök azonnali távozását és elszámoltatását követelte az ellenzék a parlamentben hétfőn.

2016. 05. 02. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honatyák csekély érdeklődése mellett a délutáni unióspénz-vita miatt a szokásosnál pár órával hamarabb kezdtek. Hiller István gongszava nyitotta a parlament hétfői ülését, elsőként az LMP frakcióvezetőjének adta meg a szót.

Schiffer András (LMP): „Amikor ég és föld összeszakad”
Felszólalásának címe arra a múlt heti miniszterelnöki megjegyzésre vonatkozik, miszerint Orbán Viktor bizalma akkor inog meg Matolcsy György jegybankelnökben, ha a föld és az ég összeszakad. Schiffer elmondta, a kormány tévesen gondolja, hogy Matolcsy György azért van kitéve támadásoknak, mert monetáris politikája sikeres és erre irigyek ellenzéki oldalon. Az LMP a monetáris politikát alapvetően helyesnek tartja, a probléma számukra az, hogy a nyereség, ami ebből termelődik, nem azt a célt szolgálja, hogy tartalékot képezzenek belőle szűkebb esztendőkre. Az a pénz, amit most szerinte „eltapsolnak a rokonoknak”, hiányozni fog, ha vége lesz az antiinflációs ciklusnak. Ostorozta a kormányt amiatt is, hogy az egyik jegybanki alapítvány „a szélsőségesen neoliberális Kész Zoltán” egyik kiadványát is tetemes összegekkel támogatta. Schiffer szerint az MNB magát a jegybanktörvényt sérti meg, amikor bőven túlmegy tevékenysége a közfeladatokon, és meglátása szerint már alaposan felmerül a hűtlen kezelés gyanúja, ami miatt Matolcsy Györgynek azonnal távoznia kell – épp a jó monetáris politika fenntartása érdekében.

A kormány részéről Tállai András államtitkár válaszolt: szerinte a kormány semmilyen alá-fölé rendeltségi viszonyban nincs a Magyar Nemzeti Bankkal. Magyarországon, mint fejtegette, eltűnt az infláció, Európa csodájára jár a jegybanki növekedési hitelprogramnak, és méltán lehetünk büszkék az MNB-re a forintosítás vagy a devizahitelek kivezetése kapcsán is. Ami az alapítványokat illeti, azok – mint fogalmazott – „megfelelő jogi személyek”, megfelelő szabályozás vonatkozik rájuk, ami nem azonos a kormányzati szervekre vonatkozó szabályozással.

Latorcai János (KDNP): „Salamon-Rácz Tamás és a magyar–lengyel szolidaritás”
A kereszténydemokrata honatya a magyar–lengyel szolidaritásról beszélt napirend előtt, részletezve a drávai hajós tetteit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a most zajló tematikus évet tartalommal kell megtölteni. Párttársa, Rétvári Bence államtitkárként azt válaszolta, hogy a két ország történelme össze-összekapcsolódik. Egy érdekes adatot hozva kiemelte, a Magyarországon magukat lengyel nemzetiségűeknek vallók lélekszáma bő ötezerről csaknem másfélszeresére nőtt.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik): „Miért pusztít a kormány napalmmal az út szélén?”
A radikális párt szónoka amiatt protestált, hogy 15 milliárd forintot folyósít a kormány a propagandaminisztérium propagandakeretére, közben két hónap alatt 545 kilakoltatást hajtottak végre, körülbelül annyit, mint előzőleg egy teljes évben. „Az óriásplakátokon egészen mást hirdetnek”, hívta fel a figyelmet, hozzátéve, az MNB alapítványai a devizahitel-károsultak pénzét költik. Ebből a jegybanki alapítványi pénzből márpedig a Jobbik kártérítési alapot hozna létre. Követelte a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, a bedőlt bankhitelek felvételi árfolyamon történő forintosítását, valamint hogy a kormány hozza nyilvánosságra, milyen paktum alapján hagytak fel a bankok további terhelésével.

A kormány részéről Völner Pál államtitkár 32 ezer család példáját hozta fel, akiknek a helyzetén könnyített a Nemzeti Eszközkezelő. A kormánytag megítélése szerint a Jobbik demagóg módon azon kiszolgáltatott családok helyzetét használja ki, akiknek a hitele végrehajtási fázisba került. A bankokkal történt megegyezést pedig védte: az intézetek az emberek pénzét használják, ezért nem lehet előidézni a bankrendszer bukását.

Tóth Bertalan (MSZP): „A jegybank farkasa”
A szocialista szónok szintén Matolcsy György alapos elszámoltatását követelte, miután ismertette A Wall Street farkasa című hollywoodi film eseményeit – egy olyan bróker emlékirataiból készült az említett film, aki törvénytelen eszközökkel szedi meg magát és tömi ki rokonságát. Felidézte, milliárdok mentek kereskedelmi tévére, bankokra, barátokra, baráti-rokoni cégekre, folyamatosan megszegtek egy sor eljárási szabályt a gazdálkodj „okosba” elvén, ráadásul megszegik a monetáris finanszírozás tilalmát. A reggeli sajtóhírre, miszerint Matolcsy maga dönthetett egy alapítványi folyósításról, külön kitért: a jegybankelnök és barátai még mindig titkolnak rengeteg közérdekű adatot szerinte, és nem segíti a helyzet tisztázását, hogy a miniszterelnök mindenről tudhatott. Az MSZP hatpontos intézkedéscsomagot szorgalmaz, amellyel párhuzamosan be fogják mutatni, hogyan zajlik a „magyar nemzeti bankrablás”.

Tállai újbóli reagálása során összehasonlította a 2013 előtti és 2013 utáni jegybanki működést. A szocialistáknak felemlegette, hogy azért nem ismerik a jegybanki nyereség fogalmát, mert regnálásuk idején nem volt ilyen, csak veszteség. Az MSZP, mint mondja, itt nem ellenzéket játszik, hanem nyomozó hatóságot és bíróságot. Szerinte inkább el kellene olvasni a törvényt, hogy milyen intézménynek mit kell ellenőriznie.

Kósa Lajos (Fidesz): „A szocialisták kártékony és a munkavállalóknak hátrányos aláírásgyűjtéséről”
Derűsen nyugtázta szónoklata elején, hogy a parlament döntött a boltzár visszavonásáról, ezért okafogyott az ellenzékiek aláírás-gyűjtési akciója, hozzátéve, mivel a népszavazás nem lehet öncélú, a célhoz kötöttség jogilag megszűnt, az aláírásgyűjtés tehát illegitim, nem lehet kiírni népszavazást. Az aláírásgyűjtés veszélyének nevezte ugyanakkor, hogy amíg ez a politikai akció tart az ellenzék részéről, nem lehet semmiről sem dönteni, ami érinti a kereskedelemben dolgozó embereket. Ráadásul a dolgozók piros betűs ünnepen meglévő szabadnapja is veszélybe kerül. „A szocialisták a Tescót nem hagyják magukra, mi meg az embereket”, zárta szónoklatát.

Dömötör Csaba államtitkár jelezte, a kötelező betelepítési kvóta ügyében törekszik kitűzni a kormány népszavazást, amivel kapcsolatban kedden kúriai állásfoglalás várható. A bevándorlás ügye biztonsági és kulturális kérdés, nem gazdasági.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.