Fideszes mantrák az Elios-ügyről: „fake news, Brüsszel, kampányjelentés”

Kiszámítható kommunikációt folytatnak az Elios ügyben: vagy elismétlik a kiküldött paneleket vagy elmenekülnek.

Hutter Marianna
2018. 02. 19. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak kiszámítható kommunikációt folytatnak a kormánypártok Elios-ügyben: politikusaik vagy szinte szó szerint elismétlik a Fidesz-frakció vezetője, Gulyás Gergely által küldött paneleket, vagy gyakorlatilag elmenekülnek az újságírói kérdések elől. Emlékezetes: Gulyás Gergely múlt héten kommunikációs sorvezetőt küldött párttársainak. Ez egyebek közt az alábbit tartalmazza: „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. Ennek fényében érdemes értelmezni a lapunknak nyilatkozó politikusok szavait. 

„Ó, hát ez egy fake news, ezt ön is tudja, ez a kampány része – így kommentálta a fideszes Nyitrai Zsolt a miniszterelnök vejének egykori cégével kapcsolatos OLAF-jelentést. – Brüsszelnek nem áll érdekében, hogy ez a kormány folytassa a munkát, mert az illegális migrációt támogatják.” Hozzátette: nem véletlenül kerül elő egy ilyen dokumentum épp a kampányban, nem fél évvel vagy egy évvel korábban. Kérdésünkre, hogy a Fideszt nem aggasztja-e a történet, úgy reagált: „Nem, miért aggódnánk?”

Dunai Mónika országgyűlési képviselő a kérdésre, hogy mi a személyes véleménye az Elios-ügyről, azt mondta: „Erről elmondtunk már mindent, nem rejtettük véka alá a véleményünket, nem foglalkozunk a brüsszeli kampányjelentésekkel.”

„Kampánytéma, amelyet itthon és kint is felkaptak” – kommentált Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Úgy vélekedett, a választás másnapján már nem is lesz szó az ügyről.

Lapunk a Voldemort-botrányba keveredett Mengyi Rolandtól is megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy a miniszterelnök veje – hozzá hasonlóan – bajba került. „Miért, én bajba kerültem? Ne vicceljen már!” – reagált a képviselő, aki ellen már vádat is emelt az ügyészség tavaly. Elmondta, az OLAF-jelentést nem olvasta, azt pedig már megszokta, hogy az újságírók torzítanak, „tehát csak újsághíreket kommentálni elég bátor dolog lenne”. Mengyi Roland szerint az újságíróknak nem lehet hinni, a politikusnak „talán jobban”.

A kormánypárti politikusok jelentős része már azelőtt igen csak sietősre fogta, hogy egyáltalán kérdéseinket feltehettük volna. A benzinárcsökkentés ritka képességével megáldott Tállai András államtitkár jelezte, nem kíván nyilatkozni, a számtalan botrányba keveredett Farkas Flórián szelektív hallásról tanúbizonyságot téve még csak nem is reagált, mikor megszólítottuk. A máskor az újságírókkal készséges fideszes Pócs János pedig arra hivatkozott, siet, de kérdésünkre kizárta egy későbbi nyilatkozat lehetőségét is. Bár Halász János a Fidesz frakciójának szóvivője, ő sem ért rá a válaszadásra. A politikus azzal az ürüggyel élt, hogy le kell tennie a csomagját az ülésteremben. Ugyanakkor azzal biztatta tudósítónkat: „ha szerencséje lesz, akkor még találkozik velem”. Sajnos lapunknak nem lett szerencséje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.