Márki-Zay meggyőzte a baloldalt, hogy ne szavazzák meg a minimálbér-emelést

Nem támogatta a baloldal, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum. Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje tehát meggyőzte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg azokat a könnyítéseket, amelyeknek a révén nemcsak a magyar dolgozók, hanem a magyar vállalkozók is jobban járnak jövőre. Márki-Zay az elmúlt napokban indított támadást a minimálbér ellen – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 14. 16:16
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Máté Krisztián Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali képviselők nem támogatták a jövő évi minimálbér-emeléshez szükséges adócsökkentéseket kedden az Országgyűlésben. Mindez annak fényében érdekes, hogy úgy tűnik, Márki-Zay Péter meggyőzte őket, hogy nincs szükség a minimálbérre. Azonban

nemcsak a minimálbér-emelésre mondott nemet a baloldal, hanem arra is, hogy jövőre csökkenjenek a magyar vállalkozók adóterhei. 

 

A teljes baloldal eltörölné a minimálbért

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter a múlt héten bejelentette, hogy ő eltörölné a minimálbért. Márki-Zay a minimálbér eltörlésének ötletét azzal próbálta indokolni, hogy ő gazdasági kérdésekben „roppant liberális”. Gyurcsány jelöltje tehát a rezsicsökkentés után a minimálbér ellen intézett támadást; azon terve, hogy mindkettőt eltörölné, óriási csapást jelentene az átlag- és kiskeresetűekre nézve.

Az Origó megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét, aki hangsúlyozta, a minimálbér nemcsak azért fontos, mert annak növelésével csökken a szegénység kockázatának kitettek száma, hanem azért is, mert számos juttatás a minimálbéren alapul, így ennek növelésével nő például a gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és a táppénz is – írja az Origó.

– Márki-Zaynak a minimálbér eltörlésére vonatkozó ötlete Magyarországon tipikus baloldali programnak számít 

– mondta az alkotmányjogász, aki emlékeztetett, a szocialista kormányzás nyolc éve alatt – 2002 és 2010 között – Magyarország volt az egyetlen EU-tagállam, ahol a minimálbér reálértéke csökkent, 2010 óta viszont majdnem háromszorosára nőtt az összege.

Szinte minden magyar ember jövedelmi viszonyait negatívan érintené, ha megvalósulna Márki-Zay Péter minimálbért eltörlő ötlete

A baloldal támadja a minimálbér emelését

Mint ismert, Magyarországon 2022. január elsejétől 

200 000 forintra nő a minimálbér és 260 000 forintra a garantált bérminimum.

A minimálbér 71 500 forint volt 2009-ben, a Gyurcsány–Bajnai időszakban, jövő januártól eléri ennek az összegnek közel a háromszorosát – magasabb lesz a minimálbér, mint Gyurcsány–Bajnai alatt az átlagbér volt. (A garantált bérminimum 87 000 forint volt a baloldal kormányzása alatt 2009-ben, ez a háromszorosára nő jövőre.)

Márki-Zay terve tehát alapvetően forgatná fel a hazai gazdasági viszonyokat. Minden bizonnyal

a munkanélküliség növekedését és gazdasági visszaesést hozna a meglévő stabil keretek totális szétverése. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.