Soros-támogatásokból épül a vidéki dollármédia

Az elmúlt napokban az Origó.hu sorozatban mutatta be, hogy a balliberális országos médiához hogyan vándorolnak külföldről komoly pénzek. A dollármédia mindeközben vidéken is épül. Célzott amerikai adófizetői pénzek érkezéséről is szó volt, végül egyelőre csak Soros-támogatás érkezett – olvasható az Origó.hu cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Origo.hu2022. 12. 21. 8:59
Soros György
München, 2015. február 6. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik az 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára (MSC) 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Andreas Gebert) Fotó: Andreas Gebert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan összeszámolni is lehetetlen, hány magyarországi baloldali médiumhoz gurulnak a külföldi dollárok. Mindez azonban csak a nagy kép egy része, ugyanis mindeközben vidéken is épül a dollármédia. Természetesen Soros György támogatásával – olvasható az Origó.hu cikkében.

Ahogy arról a Magyar Nemzet idén márciusban beszámolt, az Open Society Foundationsnek egy külön „független” újságírást támogató programja is van. Ennek keretében például 2020-ban egy sor vidéki baloldali médiumot is finanszíroztak Soros Györgyék, amelyek helyben egyértelműen a kormányváltást igyekeztek elősegíteni: Szabad Pécs, Nyugat, Enyugat, Debreciner, Szegeder, Veszprém-Kukac. 

A választás előtti időszak különösen érdekes pillanata volt, mikor a dollárbaloldal intézője, Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid – éppen a Soros-blogként üzemelő 444-en – arról a tervéről számolt be, hogy Magyarországon belül is támogatnak majd kezdeményezéseket, például a kormánypárti sajtó vidéki fölényének ellensúlyozása érdekében. 

A Kreatív az egyik, a 2020-as Soros-támogatásokban érintett vidéki portál, a Szegeder kapcsán azt írta 2022 májusában, hogy „a lap a hirdetésekből befolyó összegek mellett pályázati forrásból tartja fenn magát, 2020 végén nyert az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) európai programján. Az akkor kapott támogatás 18 ezer dollárt jelentett, és Szűcs reméli, hogy az együttműködés folytatódhat idén is.” 

Tehát csak egyetlen városi portál több mint ötmillió forintot kapott Soroséktól 2020 végén. 

Nem ez az egyetlen finanszírozási csatorna, amelyen keresztül külföldi pénzek érkezhetnek vidéki balliberális médiumok munkatársaihoz. A Transparency International 2019-es jelentése szerint ugyanis „a 7. mentorprogram során negyedik alkalommal volt lehetőségünk arra, hogy vidéki szerkesztőségeket is bevonjunk a munkánkba. Örömmel és büszkén működünk együtt a szombathelyi nyugat.hu-val, a debreceni Debrecinerrel és a pécsi Szabad Péccsel.” 

Arról is írnak, hogy többnyire európai nagykövetségek – felváltva a holland, a német, a francia, a svéd, a norvég és a finn misszió – által szponzorált oknyomozó újságírói mentorprogramjukat is folytatják. 

Az említett Nyugat.hu egyébként régóta dollármédiumként funkcionál, hiszen már 2017–18-ban összességében több mint húszmillió forintot kaptak Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. 

A portál mögött a Nyugat Média és Világháló Egyesület áll, amelynek első elnöke a jogerősen elítélt bűnöző, Czeglédy Csaba, a baloldal táskás embere, a Gyurcsány-párt helyi figurája volt. Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás vádjával van folyamatban büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken jelenleg is. 

Egy baloldali baranyai portál, a Szabad Pécs példája azt mutatja, hogy Soros György mellett máshonnan is érkezhetnek külföldi források a dollármédiához.

Ahogy írják, „a Szabad Pécs együttműködött az elmúlt években az N-OST nevű nemzetközi, Berlinben székelő médiaszervezettel, a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal (pl. mentor-mentorált újságírói oknyomozó programok), a TASZ Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezettel, fogadott el támogatást a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőhöz kötődő Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítványtól is, együttműködött a Deutsche Wellével, a londoni Thomson Foundation-nel, és a 2021-es évre vonatkozóan nyert el pályázati, részben a működést segítő forrást a Soros Györgyhöz kötődő, berlini székhelyű, Open Society Initiative for Europe (OSIFE) nevű civil szervezettől is”.

Egyébként korábban az amerikai adófizetők pénzének magyarországi vidéki médiumokhoz való csatornázása is tervben volt.

 2017-ben az Index írta meg, hogy november 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. „A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amik az objektív tájékoztatást hangsúlyozzák, hazai és nemzetközi témákban is. A külügyminisztérium maximum 700 000 dollárt, vagyis nagyjából 190 millió forintot adna az egy darab nyertesnek.” 

Később az Egyesült Államok ugyanakkor úgy döntött, hogy – legalábbis egyelőre – mégsem adnak pénzt pénzt a magyarországi vidéki baloldali médiának. 

Az eredeti cikk Soros-támogatásokból épül a vidéki dollármédia címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember (Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.