Dollárbaloldal: eleve nem csak mikroadományokkal számoltak Amerikából

A héten nyilvánosságot látott, a nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentés az amerikai pénzforrások kapcsán is fontos újdonságot állapított meg. Az Egyesült Államokban bejegyzett pénzosztó alapítvány, az Action for Democracy már a regisztrációs dokumentumában bevallotta, hogy nem kizárólag mikroadományokkal, hanem több millió forintos hozzájárulásokkal is számol. Mindez újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a dollárbaloldal mikroadományokról szóló története gyenge lábakon áll.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 01. 28. 6:30
SWITZERLAND-ECONOMY-DIPLOMACY-BANKING-DAVOS PHOTO: EUROPRESS/AFP Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„És nem ismerjük azokat, akik tízezerszámra, mikroadományokon keresztül támogattak bennünket” – mondta Márki-Zay Péter egy sajtótájékoztatón 2022. november 22-én.

Régóta, lassan egy évtizede épített történet a baloldali pártok, NGO-k és médiumok körében az úgynevezett mikroadományokon keresztül történő finanszírozás. Bár ezt a módszert átláthatatlansága és nehéz bizonyíthatósága miatt eddig is sokan vitatták, a dollárbaloldal botránya minden eddiginél erősebb cáfolatot jelent az önzetlen kispénzes támogatók legendájára.

Emlékezetes, hogy még november végén Rákay Philip egy összefoglaló videóban cáfolt három hazugságot a dollárbaloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatban. Ezek egyike a mikroadományozókkal függött össze, ugyanis Rákay bemutatta, hogy a kampány idején mindösszesen 11 támogatót mutatott az Action for Democracy adománygyűjtő (AD) felülete.

Szerdán újabb erős cáfolat jelent meg, a Nemzeti Információs Központ által készített második részjelentésben. Egyrészt – amint azt már közöltük – az AD már a bejegyzése, vagyis a gyűjtés meghirdetése előtt több száz millió forintnyi támogatást utalt a magyar baloldalnak, ami azt jelzi, mikroadományokról gyakorlatilag szó sem lehetett. Másrészt a jelentésben dokumentummásolatokat mellékelve mutatták be, hogy a Korányi-féle Action for Democracy milyen papírokat nyújtott be az Egyesült Államokban a tavalyi bejegyzése során. Bajnai Gordon és Karácsony Gergely bizalmi embere úgy nyilatkozott a regisztrációs nyomtatványon, hogy szeretne 25 ezer dollárt meghaladó támogatást elfogadni. A regisztrációs kérdés így hangzott (14. oldal):

„Nyújtott be, vagy tervez benyújtani a szervezet összesen 25,000 USD-t meghaladó támogatási kérelmet New York államban lakcímmel rendelkező személy, alapítvány, vállalat vagy állami szervezet felé, vagy részesült ilyen támogatásban?”

 

Korányiék pedig az „IGEN” választ jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy kezdettől fogva számoltak olyan támogatókkal, akik mai árfolyamon legalább közel kilencmillió forintot akartak adományonként fizetni nekik. Ekkora összeget pedig nehéz lenne mikroadománynak nevezni.

Továbbra is homályos ugyanakkor, hogy kik állhattak az összességében milliárdos pénzutalások mögött. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt a dollárbaloldal finanszírozása kapcsán, hogy „Remélem, hogy majd a vizsgálatok végén az is ki fog derülni, hogy pontosan kik is adták a pénzt. Azt már tudjuk, hogy milyen technikákkal jött be. Ez egy Soros-féle hálózat, Soros-rendszer, ugyanazok a technikák. Itt nyilván a pénz forrásánál is meg fogjuk találni ezt a derék magyar honfitársunkat, Soros Györgyöt. De még várjuk meg a végét, hogy pontosan lássuk, hogy személy szerint vagy cégek szerint honnan érkeztek ezek a források Magyarországra.”

A miniszterelnök szavait támasztja alá a Magyar Nemzet egy tavaly decemberi összefoglalója. Lapunk akkor beszámolt arról, hogy Soros György fia, Alexander Soros még a Twitter-oldalán is megosztotta a guruló dollárok botránya mögött álló Action for Democracy szervezet egyik reklámját. Emlékezetes, hogy ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani.” Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít.

(Folytatjuk)

Borítókép: Soros György (Forrás: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.