Hajmeresztő videó került elő Gyöngyösi Mártonról

Minden izraeli állampolgárt már ránézésre is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett Gyöngyösi Márton egy évekkel ezelőtti lakossági fórumon. A Jobbik elnöke egy másik beszédében a holokauszt áldozatain is gúnyolódott, korábban pedig a zsidó képviselőket listázta volna a magyar Országgyűlésben. Mindezek fényében érthetetlen, milyen okból hívta meg a súlyos antiszemita kijelenéseiről elhíresült jobbikos politikust az amerikai nagykövet a zsidó húsvét ünnepkörében szervezett széderestre.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2023. 04. 12. 6:00
Gyöngyösi Márton
Budapest, 2013. május 4. Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyûlési képviselõje a párt demonstrációján a budapesti Vértanúk terén 2013. május 4-én. A rendõrség által betiltott, de bírósági döntéssel utóbb engedélyezett tüntetést a bolsevizmus és a cionizmus áldozatainak emlékére hirdették meg. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő videófelvétel került elő Gyöngyösi Mártonról, aki évekkel ezelőtt egy jobbikos lakossági fórumon súlyosan antiszemita kijelentéseket tett. A Jobbik jelenlegi elnöke és európai parlamenti képviselője arról beszélt néhány éve, hogy minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Szó szerint ezt mondta:

Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nemcsak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázat.

Gyöngyösi tehát kifejezetten rasszista alapon, ránézésre ítélt el egy egész nemzeti közösséget, annak minden tagját, válogatás nélkül. Ez a náci időket idéző, gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentés nem meglepő a jobbikos politikustól, hiszen már 2012-ben óriási botrányt okozott, amikor az Országgyűlésben a zsidó képviselők listázását követelte. – Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára – ezekkel a félreérthetetlen szavakkal vázolta a gázai konfliktussal kapcsolatos elképzelését Gyöngyösi Márton, a Jobbik akkori külpolitikai szakértője.

 

A 2012-es felszólalásból hatalmas botrány lett, hazai és nemzetközi zsidó szervezetek, magyar pártok, közéleti szereplők hangosan tiltakoztak ellene. Gyöngyösi karrierje a Jobbikban azonban ezt követően is felfelé ívelt, meg sem állt Brüsszelig, európai parlamenti képviselő lett, most pedig a párt elnöke.

Egy másik, 2013-as lakossági fórumon egyébként Gyöngyösi odáig ment, hogy a holokauszt áldozatain gúnyolódott, gyakorlatilag relativizálta a tragédiát.

A Wallenberg- és holokauszt-emlékév kapcsán úgy fogalmazott: – Jó példa erre, hogy a tavalyi évben volt egy Wallenberg-emlékév, amiről azt gondolhattuk, december 31-ével véget ér, és nagyot lélegezhetünk, hogy akkor most letudtuk a mea culpázásnak, a lelkiismeret-furdalásnak, meg a miegymásnak a nagy évét, és ezután felszabadultan beléphetünk 2013-ba. De csak lélegzetvételnyi volt az idő, hiszen az Orbán-kormány 2013-ra meghirdette a holokauszt-emlékévet, ami a mai napig tart. Újra szembesülnünk kell valami új intézkedéssel, ami a holokauszt-emlékév keretében zajlik – mondta felháborodottan a jobbikos politikus.

Ezután Gyöngyösi megkérdezte a jelenlevőktől, van-e a soraikban valaki, aki túlélte a holokausztot. A gúnyos kérdésre egy résztvevő hangosan bekiabálta: – Reméljük, nincs! Erre Gyöngyösi úgy reagált: – Nincs? Akkor az az üzenet, hogy nincs, mert akkor ezek a szerencsés emberek lennének… A második csoportban mindannyian a bűnös magyarok táborát gyarapítjuk.

Nem lehet véletlen, hogy a náci háborús bűnösök felkutatására szakosodott Wiesenthal Központ 2012-es összesítésében Gyöngyösit a Jobbikkal együtt a világ hetedik legantiszemitább szereplőjeként tüntették fel.

Mindezek fényében teljesen érthetetlen, hogy Gyöngyösi hogyan vehetett részt a napokban a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman által adott széderesti vacsorán. Heisler András, a Mazsihisz elnöke arról számolt be: csak a helyszínen tudta meg, hogy a Jobbik elnöke is a meghívottak között volt, s hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben kapott helyet. A zsidó vezető azt is hozzátette: nem tartja „hiba nélkülinek”, hogy előzetesen nem kapott tájékoztatást Gyöngyösi részvételéről.

Egyébként a mazsihisz.hu-nak Heisler úgy fogalmazott, hogy a Jobbik elnökének személye zsidó körökben különösen nem kívánatos. A Neokohn nevű portálnak küldött közleményében pedig arra mutatott rá a Mazsihisz vezetője: Gyöngyösi hazudott, amikor azt nyilatkozta, hogy hosszasan beszélgetett vele. Mint fogalmazott: – Az egész rendezvény alatt érdemi párbeszéd egyáltalán nem zajlott közöttünk.

A baloldali pártok és politikusok azonban most hallgatnak, nyoma sincs annak a heves tiltakozásnak, amivel 2012-ben még elítélték Gyöngyösi durva antiszemita kijelentéseit.

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnöke a párt 2013. május 4-i demonstrációján a budapesti Vértanúk terén. A rendőrség által betiltott, de bírósági döntéssel utóbb engedélyezett tüntetést a bolsevizmus és a cionizmus áldozatainak emlékére hirdették meg (Fotó: MTI/Beliczay László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.