Márki-Zay Péter mozgalma tizennyolcszorosára növelte bevételeit a guruló dollárokból

A hódmezővásárhelyi polgármester alapította Mindenki Magyarországa Mozgalom bevételei két év alatt a kezdeti összeg 642-szeresére nőttek – derül ki a szervezet pénzügyi beszámolóiból. Ez az elképesztő növekedés mind a külföldről guruló dollároknak köszönhető. Az adományozók személye a mai napig ismeretlen.

Munkatársunktól
2023. 06. 19. 13:34
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYÕR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Gyõr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen pontosan 1838 százalék: ennyivel nőttek a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bevételei egy év alatt a nyugati támogatások nyomán. A guruló dollárok útját már tavaly visszakövették a magyar hatóságok és hírszerző szervek, amelyek adatai szerint a választás évében, 2022-ben 1,8 milliárd forintnyi dollár érkezett az MMM-hez az amerikai Action for Democracy (AD) szervezettől. Az AD vezetője Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnök, a közelmúltban pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt. Korányi fővárosi megbízatása során ráadásul közpénzen utazgatott Washingtonba, az AD első utalásai előtt pedig Soros György fiával találkozhatott.

Az MMM-hez 2022-ben érkezett pénz jelentős részét Márki-Zay mozgalma továbbította a DatAdat-csoporthoz. Ez utóbbi cég a baloldal kampányának digitális és közösségi médiabeli tartalmaiért felelt, és olyan gazdasági-politikai szereplőkhöz köthető, mint a már említett Bajnai Gordon és egykori kormányának titokminisztere, Ficsor Ádám.

Az MMM 2022-es pénzügyi beszámolója szerint 2,61 milliárd forintnyi bevételük volt tavaly, amelyből 2,58 milliárd forintnyi összeg bizonytalan eredetű adomány. A donorok kiléte a mai napig nem derült ki, róluk még az MMM pénzügyi beszámolóiból sem tudható meg konkrétum.

Az adományok jelentős részének külföldi eredetéről először Márki-Zay Péter maga számolt be, majd titkosszolgálati és adóhatósági vizsgálat indult, végül az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága nyilvánosságra hozott egy, a témában tárgyalt jelentést. A Nemzeti Információs Központ (NIK) által összeállított dokumentum szerint mintegy tízmillió dollár, azaz közel négymilliárd forint landolt a baloldalon. Az adomány forrása az Action for Democracy, de hogy a szervezet kitől kapta ezeket az összegeket, az a mai napig titok. Korányi Dávidék meséje szerint „mikroadományozók ezreitől” érkezett az összeg, ám a szervezet honlapjának számlálója szerint mintegy tucatnyi donor adakozott csupán.

Az MMM ebből a négymilliárd forintnyi amerikai pénzből 1,85 milliárdot kapott, ami azt jelenti, hogy innen származik a mozgalom 2022-es bevételeinek 70 százaléka. A külföldről érkező források nagysága akkor érzékelhető igazán, ha megnézzük, hogy az MMM mennyi adománnyal gazdálkodott a választások előtti években. A mozgalom 2020-ban 4,1 millió forintnyi donációt kapott, 2021-ben pedig már 142,7 milliót. A választások évében pedig eljutunk a már említett 2,61 milliárdos összegig, vagyis két év alatt 642-szeres bevételnövekedést produkált a Márki-Zay Péter vezette alakulat.

Az MMM legjelentősebb költése a DatAdatnak átutalt pénz, ám a Facebook- és Google-hirdetésekre is 577,9 millió forintot költöttek el. A pénzügyi beszámoló szerint további 100,8 millió forintért vettek igénybe szállítási szolgáltatást, 63,4 millió jutott tehergépkocsi- és buszbérletre. Óriásplakátok bérlésére 86,7 millió forintot költöttek, 117,5 millió forintból bonyolítottak le egy sms-kampányt, míg 127 milliót költöttek egy call center költségeire. A rendezvények megtartására 175,2 millió forint ment el, további több mint százmillió forintot pedig marketingszolgáltatások igénybevételére költöttek.

Borítókép: Márki-Zay Péter és az ellenzéki összefogás vezetői (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.