Botrány a DK rendezvényén, Gréczy Zsolt az állatkertet emlegette + videó

Budapesten mutatta be árnyékkormányának kulturális programját a Demokratikus Koalíció. A rendezvényen a közönség egyik tagja éles kritikákkal illette a felszólalókat. Az eseményt moderáló Gréczy Zsolt állatkerti lakóhoz hasonlította a fiatalembert, akit a biztonsági őrök távolítottak el a helyszínről. Barkóczi Balázs, a DK árnyékminisztere úgy vélekedett: a kultúra mindenkié, senkit nem lehet kizárni belőle. Dobrev Klára pedig kultúraváltásról elmélkedett az eseményen.

2024. 01. 23. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK programbemutatót tartott hétfőn délután a Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Bősz Anett, a DK főpolgármester-helyettese, Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter és Szűcs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere mind részt vettek az eseményen, melyet Gréczy Zsolt, a DK elnökségi tagja moderált. Mint az eseményről készített felvételen látható és hallható, a közönség soraiból egy fiatalember többször is bekiabált. Először azt, hogy

2004-ben miért uszította a székelyeket és a magyarokat egymás ellen ebben az országban?

Mint ismert, 2004. december 5-én népszavazás volt Magyarországon a kettős állampolgárságról. Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s miniszterelnök, ma a DK elnöke, az elutasítás mellett kampányolt, a népszavazás végül érvénytelen lett. Az akkori jobboldali ellenzék, például a Fidesz gyakran kritizálta emiatt a végül 2010-ben megbukott baloldali kormányt.

 

A biztonsági szolgálat is akcióba lendült a DK eseményén

A fiatalember ezután a Gyurcsány-kormány elleni 2006-os tüntetéseket hozta fel, melyet az akkori kormány rendőri erőszakkal fojtott el.

2006-ért Gyurcsány Ferenc még felelni fog!

– kiabálta be. A fiatal férfi ezt követően Dobrev Klárát kezdte kritizálni, amiért a 2022-es választások éjszakáján nem állt a választást elvesztő Márki-Zay Péter mellett. Így fogalmazott: „Maga elárulta az összefogást, nem állt ki Márki-Zay mellett a színpadon. Szégyellje magát! Maguk miatt tart itt ez az ország, maguk miatt!”

Ekkor már a biztonsági szolgálat emberei is akcióba lendültek, és kitessékelték a férfit a teremből. Búcsúzóul még annyit odakiáltott a DK-s politikusoknak: – Menjenek innen, takarodjanak az országból. Meg a politikából is. Akkor majd talán lesz rendszerváltás, amit maguk mondanak.”

A feszültséget, melyet a kínos szituáció hagyott maga után, Gréczy Zsolt erőltetett szellemeskedéssel igyekezett oldani:

Ugye, az állatkert az másik kerületben van? Igen, értem, köszönöm szépen.

Végül Barkóczi Balázs terelte vissza a programismertető eseményt a rendes kerékvágásba.

 

A DK és a kultúraváltás

Dobrev Klára az eseményen elmondott beszédében kiemelte: szabad kultúra nélkül nem létezik polgári Magyarország sem. – Egy sikeres, békés és kiegyensúlyozott európai Magyarországhoz kell az is, hogy a lassan másfél évtizede tartó kultúrharc helyett egy sokszínű, mindenki számára elérhető és megfizethető, sokszínű kulturális életünk legyen – fogalmazott, hozzátéve: kultúra nélkül szegényebb lenne az életünk, kevésbé lennénk képesek megérteni egymást. A DK politikusa arról is beszélt, hogy a kultúrában két kormányzati feladat van: a szabadság biztosítása és a független szabad kultúra támogatása.

A kultúra szabad, mert ha nem szabad, akkor az már nem is kultúra

– vélekedett az árnyékkormányfő.  Ahhoz, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy a baloldal legerősebb pártja, a DK hogyan képzeli el az általa függetlennek és szabadnak nevezett kultúra támogatását, érdemes felidézni néhány történést az elmúlt évekből. Emlékezetes, 2021 novemberében elemi felháborodás söpört végig az országon, miután megszervezték az első magyar LMBTQ-néptáncfoglalkozást Budapesten. A szervezők a DK-s László Imre által vezetett Újbuda önkormányzatának Újbuda-Mecénás ösztöndíjprogram támogatását is felhasználták.

A Baranyi Krisztina által vezetett ferencvárosi önkormányzat pedig az LMBTQ-emberek történetét feldolgozó, Sokszínű Ferencváros című kiállítás megrendezését támogatta idén a IX. kerületben. Szűcs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere a hétfői eseményen mondott beszédében kifejtette: a szociáldemokrata árnyékkormány célja, hogy a magyar kultúra végre az ország egészéről és mindenkinek szóljon. 

Ennek érdekében az árnyékkormány többek között újjászervezné a közszolgálati médiát.

Ezzel összefüggésben érdemes felidézni a lengyelországi kormányváltást követő eseményeket a közmédiánál: az européernek nem nevezhető módon lezajlott tisztogatások után pusztán néhány hetet kellett várni, hogy LMBTQ-tartalmat sugározzanak Lengyelországban.

A DK emellett felülvizsgálná a Magyar Művészeti Akadémia működését, feladatellátását, megszüntetné különleges jogköreit, miközben helyzetbe hozná a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát.

A rendezvényt Barkóczi Balázs azzal zárta le: a kultúra mindenkié, senkit nem lehet kizárni belőle.

Borítókép: Dobrev Klára és Gréczy Zsolt (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.