Nem ússza meg a feljelentést a Klubrádió, hamarosan ügyészség elé kerül az ügy

Arató András botrányos véleménycikke miatt tett feljelentést Tényi István, akinek célja a bocsánatkérésen túl, hogy jogszabály szülessen a köztársasági elnök személyének büntetőjogi védelméről.

2024. 02. 13. 18:24
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába törölte Arató András a Klubrádión megjelent botrányos publicisztikáját, nem vonja vissza az ügyben tett feljelentését Tényi István – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Mint arról lapunk már beszámolt, a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István a Klubrádióban eredetileg Kurvák cseréje címmel megjelent véleménycikk miatt becsületsértés vétség gyanúja miatt tett bejelentést a Legfőbb Ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen. 

A nagy botrányt keltő publicisztikájával még a rádió elnöke is érezte, hogy túl messzire ment, ugyanis hétfő délutánra már „Bútorok cseréje?”-re változtatták az eredeti címet, végül törölték is az írását.

Arató András közleményben kezdett el bocsánatot kérve magyarázkodni. Az obszcén stílusra az ügy kapcsán kivált haragos indulataira hivatkozott, szavai szerint írását vagy félreértették, vagy szándékosan félreértelmezték, ezért döntött úgy, hogy végül visszavonja a cikket.

Bár az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által támogatott médiapolip egyik csápjaként működő Klubrádió törölte a cikket, annak tartalma korábban nagy nyilvánosság számára volt elérhető

 – mutatott rá Tényi. 

Szavai szerint a cikk visszavonását jó iránynak tartja, de a bocsánatkérés nem hangzott el. 

Végső soron Novák Katalin köztársasági asszony, illetve Varga Judit volt igazságügy miniszter asszony élhet magánindítvánnyal – jegyezte meg.

A feljelentés kapcsán úgy véli, annak az egyik legfontosabb célja a mindenkori köztársasági elnök személyének büntetőjogi védelme. Mint azt a bejelentésében írta, 

elengedhetetlen annak a büntetőjogszabálynak a megalkotása, amely a köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megfelelően szankcionálja.

Ennek megalkotását 1990 óta elmulasztotta az Országgyűlés, és bár a korábbi Alkotmányban volt erre utaló mondat, de erre vonatkozóan azóta sem történt előrelépés – emlékeztetett. Elmondása szerint az ügyben még köztársasági elnök asszony lemondása előtt a miniszterelnökhöz fordult, a Klubrádió esete után pedig szerinte érdemes lenne a kérdést megvitatni.

Tényi István úgy véli, a Legfőbb Ügyészség valószínűleg három napon belül dönt, hogy melyik Ügyészséget jelöli ki a beadvány elbírálására. Ezután az illetékes Ügyészség az iratot továbbítja a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak. Itt dőlhet el, hogy a dokumentumokat magánindítvány megtétele miatt előterjesztik-e a sértetteknek.

A fő cél tehát a bocsánatkérésen túl, hogy jogszabály szülessen a köztársasági elnök személyének büntetőjogi védelméről

– összegzett Tényi István.

Borítókép: Arató András (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.