Lebukott Soros György, ő áll a baloldal támogatása mögött

A dollárbaloldalt támogató Action for Democracy vezetői elismerték, szó sem volt mikroadományokról, hiszen a pénz nagy része Soros Györgytől származott. A Mandiner megszerezte a szervezet 2022-es pénzügyi beszámolóját, amely szerint a támogatás kilencven százalékát egyetlen magánszemély adta.

Forrás: Mandiner2024. 03. 15. 8:01
Hungarian-born US businessman George Soros, chair of New York-based Soros Fund Management, and his wife Tamiko at a ceremony in Berlin to celebrate the founding of the European Roma Institute for Arts and Culture on June 8, 2017 (Photo: MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy (A4D) vezetői számos leleplező kijelentést tettek az elmúlt hetekben arról, hogyan befolyásolták más országok belpolitikai folyamatait.

A Mandiner összesítette a szervezet prominensei, köztük Korányi Dávid ügyvezető legerősebb állításait, amelyeket az X-en (volt Twitter), a MagaBabe nevű profilon tettek közzé.

A közösségi médiában megjelent videókból kirajzolódik, hogy kik és milyen eszközökkel befolyásolták a magyar belpolitikai eseményeket, és hogy miként segítették a baloldal kampányát.

 

A baloldalt támogatják

– Politikai lobbitevékenységet is végzünk. Valójában nem vagyunk szégyenlősök, amikor tekintélyelvű vezetőket és irányzatokat kell bírálni, mint például Bolsonarót, Orbánt Magyarországon vagy Kaczynskit Lengyelországban.

Valójában elég bátran kritizálunk, és támogatjuk a helyi szervezeteket, tehát azokat a civil szervezeteket, amelyek nagyon gyakran meglehetősen kritikusak ezekkel a kormányzati szereplőkkel

– mondta az egyik felvételen Korányi Dávid, aki korábban Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója is volt.

Ez azért is érdekes, mert másutt arról beszélt: – Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak. Szavai szerint a források megvonását például európai biztosokon keresztül igyekeztek elérni.

Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke a lengyelországi tevékenységükről is beszélt: – Nagy erőfeszítéseket teszünk Lengyelországban, mert ott hamarosan választások lesznek, amelyek nagyon kritikusak. És óriási hatása lenne az EU-ban annak, ha Lengyelország a szélsőjobbra tolódna. (…) Én szerveztem a találkozókat Brzezinski nagykövettel vagy éppen a német nagykövettel.”

Ez alapján úgy tűnik, hogy amerikai kormányzati összeköttetéseiket is felhasználva igyekeztek hatalomra segíteni Donald Tuskot és szövetségeseit a konzervatív PiS-szel szemben.

 

Sokatmondó beszámoló

Wesley Clark, az A4D kuratóriumának tagja a videók egyikén arról tett említést, hogy bizonyos magánszemélyek igyekeztek befolyásolni más országok választásait. A „magánszemélyek” legfontosabbika pedig minden bizonnyal Soros György volt, ugyanis az A4D több vezetője is beismerte, hogy főként a magyar származású befektetőtől érkezett az a hatalmas összeg, amelyből a szervezeten keresztül a magyarországi ellenzék 2022-es választási kampányát támogatták.

– Azt hiszem, mindketten tudjuk, kiről beszélek, egy nagyon híres emberről – válaszolta Eric Koch, az A4D aktivistája a fő donor kilétét firtató kérdésre. Igennel felelt, amikor rákérdeztek, hogy Soros Györgyről van-e szó.

A Mandiner birtokába került az A4D 2022-es pénzügyi beszámolója, amiből kiderült, hogy

a szervezet mintegy négymilliárd forintos éves költségvetésének kilencven százaléka egyetlen, magyar állampolgárságú magánszemélytől származott.

Korányi Dávid az egyik beszélgetésben azt is elismerte, hogy a guruló dollárok az ellenzéknél köthettek ki. Úgy fogalmazott, hogy megalapozott sejtése szerint a kedvezményezett civil szervezetek az ellenzék kezére játszanak.

Az A4D egy belső levelezésben viszont már egyenesen azt állította, az ellenzéki pártokat támogatták az adományokkal.

 

Orbán Viktortól tartanak

Arról is beszéltek az A4D vezetői, hogy aggodalommal figyelik a magyar miniszterelnök növekvő tengerentúli népszerűségét.

Orbán Viktornak nagy követőtábora van az USA-ban, (…) a Republikánus Párt nagy kedvence, sőt a konzervatívok a programjukat is Orbánhoz igazítják

– jelentette ki Wesley Clark.

Az egykori NATO-főparancsnok elismerte, hogy gyakorlatilag tehetetlenek a kormányfővel szemben: – Orbán Viktor egy okos fickó. Harminc éve van a politikában. Tudja, hogy mit csinál. Az ilyen embereket elég nehéz elmozdítani.

A szervezet sok követ megmozgatott annak érdekében, hogy ez változzon.

Abban voltam érdekelt, hogy besározzam, beszennyezzem Orbán Viktor hírnevét legalább az Egyesült Államokban

– árulta el Eric Koch. Felidézte, hogy a Yahoo Newsra is készíttetett egy csúsztatásoktól hemzsegő beszámolót a magyar kormányfőről egy fehér házi tudósítóval.

Az A4D tevékenységének fontos része a vezető orgánumok befolyásolása, hogy a sajtó kedvezőtlen színben tüntesse fel a kiszemelt országokat. – Bombáztam az amerikai médiát minden nap, közleményekkel, memókkal és feljegyzésekkel. Tudja, volt egy tanácsadó testületünk olyan emberekkel, mint Anne Applebaum és más prominens írókkal, akik írtak az ügyről. (…) Szétküldtem mindezt mintegy 1500 különböző újságírónak – idézte fel Eric Koch.

Naponta duruzsoltam David Chalian fülébe a CNN-nél, hogy tudod, amikor eljön az idő, a magyar választások fontosak lesznek. Most nem ugrik be a neve az NBC-s… Szóval az NBC News elnökének is írtam e-maileket, hogy ez nagy dolog lesz, foglalkoznotok kell vele. És végül az NBC komolyan hozta is a témát

– árulta el munkájáról az aktivista.

 

Borítókép: Soros György egy berlini ünnepségen (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.