Nyugaton szigorítják az iskolai mobilozást, itthon tiltakoznak a liberálisok

Romlanak a gyermekek képességei és eredményei, ha túlzásba viszik az okoseszközök használatát.

2024. 08. 30. 19:23
20240613_telefonhasziskola_ut (4)
20240613 Szombathely

Illusztráció
Szabályozná a kormány az iskolai telefonhasználatot.
A gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében a mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon használata az iskolában rossz hatással van a gyerekek teljesítményére, és a tanárok munkáját is megnehezíti ha nem az órára figyelnek a gyerekek.

Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

20240613 SzombathelyIllusztrációSzabályozná a kormány az iskolai telefonhasználatot.A gyerekek tanulási teljesítményének javítása érdekében a mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mobiltelefon használata az iskolában rossz hatással van a gyerekek teljesítményére, és a tanárok munkáját is megnehezíti ha nem az órára figyelnek a gyerekek.Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Fotó: Unger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ideje pedzegetik az oktatási szakemberek, hogy korlátozni kellene az okostelefonok iskolai használatát, és augusztusban meg is jelent az erre vonatkozó rendelet. Eszerint a jövőben az általános iskolás és gimnáziumi diákoknak a nap elején le kell adniuk a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, a telekommunikációs és internetelérésre alkalmas okoseszközöket, és csak a nap végén kapják vissza.

A jogszabály kapcsán közzétett bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója rámutatott, hogy más országok is fontolgatják a telefonok iskolai használatának szigorúbb szabályozását, több európai állam pedig már határozott lépéseket is tett.

 

Nyugati példák

Mint a Magyar Nemzet is megírta, Franciaországban már régen tilos a tanórák alatti telefonhasználat, 2018 óta pedig a 15 éven aluli gyermekeknek az iskola egész területén tiltott a mobilozás, beleértve az ebédlőt is. A szabályozás vonatkozik a tabletekre és az okosórákra is, hiszen ezek az eszközök is csatlakoznak az internethez. Aki bevisz ilyen eszközt az iskolába, annak a tanítási nap végéig szekrényben kell tartania.

Bajor­országban és Görögországban 2006 óta úgyszintén törvény tiltja az általános és középiskolai mobilhasználatot. Az Olaszországban évekkel ezelőtt a magánszféra védelme érdekében hozott szabály értelmében nemcsak súlyos fegyelmi büntetés, hanem közel 30 ezer eurónyi pénzbírságot is kaphat, aki esetleg felvételeket készítene az osztályteremben.

Forrás: Mandiner

Az olyan, liberálisnak tekinthető országok is korlátozzák az iskolai mobilhasználatot, mint például Hollandia. – A mobiltelefon a mindennapi életünk elengedhetetlen része. Hozzáférést ad az információkhoz, összeköti az embereket és a modern társadalom egyik fontos eszköze. Az osztályteremben betöltött szerepe azonban egyre vitatottabb. Tanulmányok kimutatták, hogy a mobiltelefonok nem oktatási célú használata jelentősen rontja a diákok összpontosítási képességét – jelentette ki Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter. Hozzátette:

A túlzásba vitt kütyühasználat a PISA-tesztek eredményeiben is megjelent: romlott a gyerekek szövegértése, problémamegoldó képessége.

Még Finnországban is felismerték, hogy az iskolai mobilhasználat miatt romlik a diákok teljesítménye, ez pedig különösen rosszul érinti a rendszerint PISA-bajnok országot. A jobboldali kormányzat pedzegeti azt is, hogy megerősítené a tanárok és az iskolaigazgatók hatáskörét, hogy beavatkozhassanak az órákon a tanulást zavaró tevékenységekbe. Jelenleg az iskoláknak nem áll jogukban megtiltani, hogy a diákok mobilt vigyenek be magukkal.

Az Egyesült Államokban tagállami szinten szabályozzák a kérdést. Négy republikánus vezetésű állam, Ohio, Indiana, Oklahoma és Florida már korlátozza az iskolai telefonhasználatot. Floridában tavaly hoztak olyan törvényt, amely előírja az iskolai körzeteknek, hogy kitiltsák a telefonokat.

mobilozás gyerekek mobiltelefon okostelefon digitális bennszülöttek
Kütyüket nyomkodó gyerekek (Fotó: Pexels)

Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Inté­zetének családbiztonsági szakértője, a Pannon Egyetem Védelmi Oktatási és Kutatási Centrumának vezetője a Mandinernek arról beszélt, hogy szerinte az iskoláknak képzést kell kidolgozniuk arra, hogy miként lehet a technológia megfelelő használatával, a „személyes képernyők” nélkül segíteni az oktatást.

A családbiztonsági szakértő szerint a gyermekek telefonhasználatával kapcsolatban létezik egy liberális és egy konzervatív szempontrendszer. A liberális narratíva szerint a gyerek van a középpontban, egy individuum: jogai vannak, digitális bennszülött, így nem korlátozni kell, hanem tudatos használatra tanítani. Ezek a hangok azonban meglehetősen ellentmondásosak.

Elismerik, hogy a közösségi média és a kütyük túlzásba vitt használata mentális problémákat okoz a gyerekeknél, mivel hatással van az idegrendszeri fejlődésre, mégis azt vallják, hogy már kiskorban fokozatosan be le lehet vezetni a gyermekeket a digitális eszközök világába, tudatosítással és a képernyőidő kiegyensúlyozásával.

A konzervatív szemlélet ezzel szemben egy közösség, szűkebb értelemben véve a család részeként tekint a gyermekre. Ebben a narratívában a hangsúly a gyermek idegrendszeri fejlődésén, a családi kötődés lelki egészségvédő szerepén, a családi szülői mintán van. Ezért hangsúlyt helyeznek a személyes beszélgetésekre, a közösen, játékkal, sporttal vagy egyéb, természetben is végezhető szabadidős tevékenységgel eltöltött időre, amelyek hozzájárulnak a gyermek egészséges mentális fejlődéséhez.

Pöltl Ákos emlékeztetett:

az előrejelzések azt mutatják, hogy rövidesen a konzervatív narratíva kerül fókuszba, mert a liberális elméletek sorra kudarcot vallanak, a túlzott szabadság depresszióhoz és szorongáshoz vezet.

Több kutatás is bizonyítja, hogy 2012 óta hanyatlik a gyermekek és a fiatalok mentális egészsége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.