Hogyan tartsuk rendben a kertünket úgy, hogy ne bántsuk a sünöket?

Az avarégetés különösen veszélyes lehet a kis állatokra nézve.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 20. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek azok a hetek, amikor a sünök még ugyan aktívak és keresik az élelmet, de már a téli nyugalmi időszakra készülnek. Sötétedés után még sikerülhet meglesni őket, ilyenkor a legmozgékonyabbak. Hamarosan viszont téli álomra szenderülnek, ágakkal és lehullott falevelekkel takart halmokban keresnek maguknak szállást, ahol békében átaludhatják a szűkös hónapokat – olvasható a Feol.hu cikkében.

Mi viszont éppen ezeket a halmokat akarjuk eltakarítani az udvarról. Gyakran észre sem vesszük, hogy a jó ideje összekészített levélkupacban már sünök tanyáznak és “alágyújtunk”. Természetesen ott és akkor, ahol nem tilos. A sünöknek ez a biztos pusztulást jelenti, a legrémesebb módon.

Éppen ezért a már összegereblyézett halmot érdemes átforgatni, rétegenként átvizsgálni. A sünök védekezés képen nem szaladnak el, összegömbölyödve várják a veszély elmúlását. Védekező taktikájuk ebben az esetben az életükbe kerülhet.

 

A kupacokat még véletlenül se vasvillával vagy valamilyen hegyes tárgyal igyekezzünk megbolygatni, ezekkel sérüléseket okozhatunk vagy akár nagyobb bajt is. A talált állatokat semmiképp sem szabad megtartani, védettek, ezért a tartásuk sem megengedett.

 

Akik a rőzse vagy levél kupacok alatt sünt találnak, bízzák inkább a szakemberek gondjaira.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.