Orbán Viktor Kínában tárgyal

Megkezdődhet a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújítása, regionális turisztikai központ is létesül Magyarországon.

2014. 02. 12. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap érkezett meg Orbán Viktor a kínai fővárosba. Ma kezdődő hivatalos programján a  kormányfő elsőként a Bank of China elnökével találkozik. A pénzintézet Magyarországon szeretné létrehozni térségi központját. Ezután Orbán Viktor beszédet mond a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács rendezvényén, délután pedig találkozik Li Ko-csiang kínai kormányfővel, és aláírják azt a megállapodást is, amelynek köszönhetően Budapestre kerül a kínai és a közép-európai országok közti turisztikai együttműködés regionális központja.

A koncepció része a közvetlen légi járat elindítása, a részletekről holnap egyeztetnek a kormányfők. A kínai látogatás csütörtökön zárul, Orbán Viktor délelőtt előadást tart a kínai társadalomtudományi akadémián, majd ellátogat a pekingi Magyar Kulturális Intézetbe. A magyar miniszterelnököt többek közt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, valamint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kísérte el.

Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek elmondta: a két ország közötti gazdasági együttműködés rendkívül erős pénzügyi alapokon nyugszik. A kínai–magyar gazdasági vegyes bizottság tegnapi ülésén egy újabb százmillió eurós fejlesztési hitelkeretről, egy ötszázmillió dolláros közép-európai befektetési alapról és a nemzeti bankok közötti tízmilliárd jüan értékű valutacsere-megállapodásról is döntés született. Jelezte azt is, hogy hazánk hamarosan megkapja a sertés-, kacsa-, liba- és nyúlexportra vonatkozó engedélyeket, így a Kínába irányuló élelmiszerexportunk rövid időn belül húsz százalékkal nőhet.

A pekingi látogatás központi témái közé tartoznak a nagyobb méretű infrastrukturális beruházásokról szóló tárgyalások. Vang Csao külügyminiszter-helyettes tegnap jelentette be, hogy a kínai kormány is létrehozta a Budapest–Belgrád vasútvonal modernizálását előkészítő munkacsoportot, és kezdeményezték, hogy a felek már február végén kezdjék meg a közös munkát.

A teljes cikk a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.