Varga biztonságosabb növekedési kilátásokra számít

A paksi bővítés biztonságosabbá teheti a magyar gazdaság növekedési kilátásait – közölte a miniszter.

WL
2014. 02. 05. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály kiemelte: a kormány az utóbbi években jelentős lépéseket tett azért, hogy az exportélénkítés, exportcélú finanszírozás szélesebb legyen. Hangsúlyozta, hogy az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja 2013-ban 0,8 százalékkal, 2014-ben pedig 1,1 százalékkal járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez, ezenkívül 80 ezer munkahely létrehozását és megtartását segíti elő.

A hitelkeret-megállapodáshoz csatlakozott a Budapest Bank, a CIB, a Commerzbank, az Erste, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB, az OTP, a Raiffeisen, a Sberbank Magyarország, a Takarékbank és az UniCredit, vagyis ezeken a hitelintézeteken keresztül érhető majd el az Eximbank konstrukciója.

Varga Mihály kifejtette: a kormány célja, hogy a minél több vállalkozás kapcsolódjon be a magyar exportba, és az ehhez a szükséges pénzügyi támogatás rendelkezésre álljon.

Nátrán Roland elmondta: az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja keretében – a két éven túli export előfinanszírozási konstrukció mellett – bevezeti a rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű hiteltermékét. A vállalkozások 1,13 és 4,1 százalékos eurókamat mellett érhetik el a hitelt, a kamat a teljes futamidő alatt fix – fűzte hozzá a vezérigazgató.

A paksi erőmű bővítése biztonságosabbá teheti a magyar gazdaság növekedési kilátásait, mivel az energiatermelő kapacitások bővülésével a hazai gazdasági szereplők olcsó, versenyképes áramhoz jutnak – mondta Varga a sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a feladata, hogy a partnerintézményekkel együtt olyan programot dolgozzon ki, amely például lehetővé teszi azt, hogy a megvalósuló többletkapacitások által előállított villamos energiát exportcélú hasznosításra is alkalmassá tegyék. Ezt egyrészt közvetlen exporttal, másrészt olyan iparágak, területek fejlesztésével lehet megtenni, amelyek képesek lesznek az elektromos energia fokozottabb felhasználására – mondta Varga Mihály.

A legnagyobb kormánypárt honlapjának adott interjújában Varga Mihály a paksi beruházás pénzügyi hátteréről elmondta: az állam egy tízéves periódus alatt részletekben, évről évre átlagban mintegy 300 milliárd forintnyi összeget fordíthat majd a beruházásra, azaz növekedhet a magyar államadósság, a fejlesztés ugyanakkor emberek tízezreinek adhat munkát és a lakosság megfizethető áramhoz juthat.

Varga Mihály hangsúlyozta azt is: az elmúlt évek kormányzati lépéseinek köszönhetően az államadósság csökkenő pályán van, így azzal számolnak, hogy a paksi beruházás évente maximum 2-3 százalékponttal növeli éves szinten az államadósság GDP-hez viszonyított arányát, de ez a növekedés nem veszélyezteti azt a célt, hogy a magyar államadósság a következő tíz évben is csökkenő pályán maradjon.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette azt is, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer családot érint. Így összességében az adó- és járulékkedvezmények összege eléri a 600 milliárd forintot, évente ennyivel marad több a családok kasszájában gyermeknevelésre.

A foglalkoztatással kapcsolatban kiemelte: 4 millió 15 ezer foglalkoztatottat jelzett a Központi Statisztikai Hivatal, ami 107 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Ezzel elérték, hogy Magyarországon a felnőtt korú lakosságnak több mint a fele rendelkezik munkaviszonnyal. A közfoglalkoztatással lehetőség nyílt arra, hogy többen dolgozzanak, de 37 ezer új munkahely az államilag nem támogatott kategóriába tartozik, ezek az álláshelyek piaci alapon jöttek létre – mutatott rá a miniszter.

Kiemelte azt is: a jelzálogalapú devizahitellel rendelkezők kétharmadának segített a kormány az elmúlt három évben. A Kúria szerint a devizahitelek érvényesek, de a szerződések egyik legfontosabb pontjában, az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kérdésben, valamint az árfolyamrés ügyében az Európai Bíróságra vár a kormányzat. Addig marad az árfolyamgát lehetősége, amelynek igénybevételére biztat a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megerősítette ugyanakkor, hogy a történtek nem befolyásolják a kormány szándékát, a jelzálogalapú devizahitelek kivezetését a rendszerből.

A miniszter a sajtótájékoztatón arról is beszélt: a forint árfolyamváltozása miatt nem kell az idei költségvetést módosítani, idén is kézben tartja az államháztartás folyamatait a kormány, a hiány 3 százalék alatt lesz, a kormány arra számít, a piacok átmeneti ingadozás után meg fognak nyugodni.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar gazdaság a kormány szerint idén 2 százalékkal bővül, a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg is jelentős többletet mutat. Kiemelte: az elmúlt időszak forintárfolyam-ingadozását külső piaci okok idézték elő, a feltörekvő piaci folyamatok alól Magyarország sem tudja kivonni magát, de a magyar gazdaság mutatói kedvezőek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.