Varga elárulta, hogyan folytatná a kormány

A kormány részéről a két legfontosabb cél az volt, hogy az adósságcsapdából kikerüljön az ország – nyilatkozta a miniszter.

PR
2014. 04. 04. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a műsorban elmondta, hogy 2010-ben ennek a kormánynak nem volt választása, mert az ország csődben volt, így azokkal a kérdésekkel kellett foglalkozni, amelyek a gazdaságot a csőd közeli állapotból el tudják mozdítani – olvasható a Híradó.hun.

Az adóintézkedésekben a legfontosabb intézkedés az volt, hogy egykulcsos lett a progresszív adórendszer, korábban 17 és 32 százalék volt az adókulcs, most pedig egy 16 százalékos egykulcsos adórendszerünk van. „Amennyiben ez a kormány marad, szinte biztos, hogy nem fog változni az egykulcsos adórendszer” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A közmunkaprogrammal kapcsolatban Varga Mihály elmondta: ez fontos lépés volt a kormány részéről, mert „segély helyett jövedelmet szeretnénk adni az embereknek”. Azok az emberek, akik 5-10 évig otthon voltak, azoknak első lépés lehet, hogy először közfoglalkoztatásban kezdenek el dolgozni, majd onnan lehet a piaci szféra felé munkalehetőséget biztosítani. „Amíg a gazdaság nem teszi lehetővé, hogy mindenkinek munkalehetőséget tudjunk biztosítani, addig szükség van a közfoglalkoztatásra. Természetesen azt szeretném én is, hogy ha egy darab közfoglalkoztatott nem lenne az országban, és mindenki, aki dolgozni akar, az a piacon találna magának munkalehetőséget, de ez a helyzet még nem áll fent” – közölte a miniszter.

Varga Mihály közölte: „Elértük, hogy míg 2010-ben 3,8 millió ember dolgozott, most 4 millió 52 ezer ember dolgozik és ilyen 22 éve nem volt Magyarországon.” Hozzátette: lépésről lépésre haladunk, de „abban bízom, hogy egy-két éven belül több lesz a piaci alapon elhelyezkedő ember, mint a közfoglalkoztatott”.

A térségben a legmagasabb növekedéssel rendelkezünk, 2013 végén 2,7 százalék volt a magyar gazdaság növekedése, ez magasabb, mint a lengyeleké, szlovákoké vagy a cseheké – közölte Varga Mihály. „Négy év alatt elértük, hogy a csőd közeli helyzetből Magyarország gazdasági növekedési pályára tudott állni”, s most már az a helyzet állt elő, hogy londoni elemzők szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai magasabbak az idén, mint amit a kormány mond. A kormány szerint 2 százalék lesz a növekedés, a londoni elemzők 2,6 százalékot mondanak. A 28 uniós tagországból a magyar gazdaság növekedése az ötödik helyen volt – tette hozzá a politikus.

„Örököltünk egy 83 százalékos adósságszintet 2010-ben, s most elértük, hogy ez 79 százalékon van”, összességében év végére csökkenni fog – ahogy az előző három évben is csökkent – az adósságszintünk – mondta a miniszter. Hozzátette: ennél fontosabb, hogy a lakossági adósságszint is csökkent, s örömteli folyamat, hogy a devizahitelek és forinthitelek aránya is csökkent az elmúlt években, így a lakosság kevésbé van eladósodva. A devizahitelek ügyében sok lépést tettek annak érdekében, hogy valóban változzon a helyzet, Varga Mihály példaként említette a végtörlesztés bevezetését, az árfolyamgátat, illetve a Nemzeti Eszközkezelő elindítását, amivel több mint 400 ezer családnak tudtak érdemi segítséget adni.

A munkáltatók mától adhatják 5 millió forintos keretig adó- és járulékmentesen a lakás-hiteltörlesztésre, illetve vásárlásra szóló segítséget a munkavállalóknak. A lépésről Varga Mihály elmondta: két érdemi céljuk van, egyrészt segíteni a hiteleseknek, akik lakásépítésre vagy lakásvásárlásra vettek fel hitelt, másrészt azt szeretnénk elérni, ha a munkáltatók ezzel a támogatással hatást tudnának gyakorolni majd az építőiparra, illetve az ingatlanpiacra.

Öt év alatt 5 millió forintot tud egy munkaadó adni a munkavállalójának lakáscélú hitelekre, ez azt jelenti, hogy havi szinten 80 ezer forintos támogatásra van lehetőség, adómentesen. „Abban bízunk, hogy azoknál a vállalkozásoknál ahol erre anyagi lehetőség lesz, ott a munkáltató és a munkavállaló is élni fog ezzel a lehetőséggel” – hangsúlyozta a műsorban a nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.