Megállt a drágulás, ezt lépheti a jegybank

Elemezők szerint továbbra sem lesz jelentős inflációs nyomás, ezért újabb kamatcsökkentést várnak.

KA
2014. 06. 11. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint április után májusban is 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az éves infláció áprilishoz képest májusban nem változott, miközben több termékkör együttes áremelkedése következtében a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett áprilishoz képest, a májusi inflációs adatokat értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapította, hogy az inflációs alapfolyamatokat megragadó alapmutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal.

 

Az MNB által vizsgált három inflációs alapmutató közül kettő emelkedett, a harmadik változatlan szinten maradt. Az indirekt adóktól megtisztított maginfláció 0,2 százalékponttal, az áprilisi 1,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett. Az MNB azonban hozzáfűzte, hogy e mutató számításakor az adók mellett kiszűrte a dohánypiaci árrés emelésének hatásait is, bár a dohánytermékek Magyarországon beletartoznak a maginflációs termékkörbe és a kiskereskedelmi árrés tavalyi hatósági emelése növelte a fogyasztói árakat.
A keresletérzékeny termékek inflációja az áprilisi 1,3 százalékról 0,1 százalékponttal emelkedett, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig változatlanul 1,2 százalékos maradt.

Balatoni András, az ING Bank vezető makroelemzője elmondta, hogy az év végére 2,2 százalék körülire gyorsulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme, de továbbra sem lesz jelentős inflációs nyomás, inkább normalizálódás jellemző. Az év végére várt áremelkedést vetíti előre a tavalyi rezsicsökkentés belépése a bázisba, a mezőgazdasági árak második félévre várt éves összevetésű növekedése, illetve a kiskereskedelmi szektorban tapasztalt nagy arányú forgalomnövekedés inflációnövelő hatása.

Az ING elemzője szerint július-augusztustól, a mezőgazdasági termelési árak növekedésével jelenik majd meg az éves indexben az élelmiszerárak emelkedése. A szakértő szerint az áprilisi 6,5 százalékos gázárcsökkentés hatását már áprilisban belekalkulálták a harmonizált fogyasztóiár-indexbe, így annak mérséklő hatásával már akkor számoltak az elemzők. A magyar módszertan szerint számolt adatokban májusban jelent meg ez a csökkentő tényező, amely 0,2 százalékkal mérsékelte a fogyasztóiár-indexet.

A tartós fogyasztási cikkek árszínvonala 2 hónapja folyamatosan csökken, amelynek az ING szakértője szerint az alacsony külső infláció az oka, mivel ezek a termékek főleg importból származnak. A szolgáltatási szektor, amely jó indikátora az inflációs várakozásoknak, nem jelez nagymértékű áremelkedést – fűzte hozzá Balatoni. A szezonálisan kiigazított maginfláció májusban kismértékben, 2,5 százalékra nőtt az áprilisi 2,4 százalékról, a szint konzisztensnek mondható a 3 százalékos inflációs céllal.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makroelemzője a következő hónapokban nulla százalék körüli, illetve kisebb mértékben nulla százalék fölé emelkedő éves inflációt vár. A 12 hónapos index várhatóan csak az év utolsó hónapjaiban fogja elérni az 1 százalékot, a tavalyi alacsony bázisadatok miatt. Az éves átlagos inflációs mutató is igen alacsony lesz, lehetséges, hogy a fél százalékot sem éri el az idén – véli a szakértő.

Az Erste elemzője kommentárjában kifejti: bár a májusi 0,1 százalékos fogyasztóiár-színvonal csökkenése nem tér el sokkal a 0 százalékos várakozástól, azonban a továbbra is negatív tartományban lévő éves fogyasztóiár-index jól jelzi, hogy a 3 százalékos középtávú inflációs célhoz való felzárkózás a korábban gondoltnál jóval lassabban fog bekövetkezni. Nyeste kifejtette: a szezonális maginfláció is alacsony szinten maradt, 2,5 százalékos volt májusban, jelezve az alapinflációs folyamatok visszafogottságát.

Hozzáfűzte: a monetáris politikát illetően az alacsony infláció, a támogató külső piaci környezet és az Európai Központi Bank múlt héten bejelentett monetáris enyhítései további teret nyújtanak a magyar jegybanknak a kamatcsökkentések folytatására. A júniusi kamatmeghatározó ülésen az Erste elemzőinek várakozása szerint újabb 10 bázisponttal csökkenhet a jegybanki alapkamat.

Mint arról korábban beszámoltunk, javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban. Kiderült: a növekedés minősége és dinamikája is javulásnak indult. Nem most korrigáltak először a szigetország szakértői.

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.