Varga: Jövő év elején jön a forintosítás

A miniszter közlése szerint még ebben az évben elkészülhet a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály.

MNO
2014. 09. 07. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály az M1 A Lényeg című műsorában úgy fogalmazott: mindenkinek vissza kell kapni azt a pénzt, amit a bankok tisztességtelen módon elvettek tőle – olvasható a Hirado.hu-n. „Szívünk szerint mi egyszerre végeznénk el az elszámolást és a devizahitelek forintosítását, de fizikailag és technikailag ez majdhogynem lehetetlen” – közölte a tárcavezető, hozzátéve: ha lezárulnak a perek, akkor el lehet végezni a pontos elszámolást, a kormány pedig ezt követően léphet, és hajthatja végre a forintosítást.

Varga Mihály szerint elképzelhető, hogy a forintosításról szóló jogszabályt már ebben az évben elfogadják, ám a „technikai kivitelezés” valószínűleg a következő évben történik majd. A miniszter úgy véli: a kormány a jövőben azt is vizsgálhatja, hogy az autóhitelek hogyan érintették a társadalmat, és nem tartja kizártnak, hogy a forintosítás ezekre a hitelekre is kiterjedjen a jövőben.

A tárcavezető a gazdasági növekedésről is beszélt a műsorban. Mint mondta, arra számítanak, hogy a 3 százalék körüli növekedési ütem megmarad év végéig. Szavai szerint az uniós források ütemezése, valamint az ukrán válság árnyalhatják a végső képet, de ezzel együtt is 3-3,3 százalék közötti növekedést várnak.

Kiemelte: Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió is magára találjon, hiszen az exportpiacunk nagy része az unión belül van. „Nekünk most az volt a feladatunk, hogy csökkentsük az államháztartás hiányát és megállítsuk az adósság növekedését. Eközben a hiány is 3 százalék alatt maradt, ráadásul a foglalkoztatási adatok is nagyon jók” – hangsúlyozta.

Varga Mihály közölte: a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai célja közös, az összhang nyomán indulhatott el a növekedési hitelprogram is, amelynek „sokat köszönhetünk”. Megjegyezte: a program ki tudta váltani azt a leapadt banki hitelezést, ami 2009–2010 óta jelentősen visszaesett. „Vállalati hitelekre szükség van, beruházásokra, munkahelyekre szükség van, ezekhez pedig a hitel a kiindulópont” – magyarázta.

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva kifejtette: bízik abban, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményét előbb-utóbb a hitelminősítők is elismerik. „A magyar gazdaság ma sokkal jobb helyzetben van annál, minthogy elfogadjuk a jelenlegi hitelminősítést” – mondta Varga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.