Az állami közműholding lesz a legolcsóbb

Németh Lászlóné: A fogyasztói energiaárak alakulásáról a kormány dönt, ez a jövőben sem változik.

Bodacz Péter
2014. 10. 24. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos területtől megszabadult az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Mi áll ennek a hátterében?
– A társaságra az utóbbi években rengeteg feladat hárult. Mindezt a közműholdinggal, vagy éppen a földgázszállítással, -tárolással kapcsolatos célkitűzések miatt is újra kellett gondolni. Ebben a munkában vesz részt a Magyar Fejlesztési Bank, a piaci alapon értékteremtő és számára jövedelmező hitelek nyújtásával, a szükséges források biztosításával. Hasonló történt a szlovák–magyar gázvezeték vagy a szőregi stratégiai tározó esetében is. A Főgáz átvételét pedig az egységes közműszolgáltatás létrehozása indokolja.

Az állami közműholding gázszolgáltatással lép a fogyasztók elé jövő májusig, majd a portfóliót a villamos energia és a távhő bővíti az év végéig. Azt azonban nem tudjuk, hogy az áramszolgáltatás milyen tulajdonosi modellben csatlakozik a rendszerhez.
– Erről egyelőre nem született döntés. A hónap végére készül el az a szakmai háttéranyag, amely a villamosenergia-szolgáltatás területét érinti. Ez részletesen elemzi azt, hogy mivel jár az esetleges zöldmezős beruházás, azaz egy új vállalat felépítése. Emellett ugyanakkor egy már meglévő szolgáltató felvásárlásának lehetőségével is számolunk.

Melyek a legfőbb kritériumok, amelyeket mérlegre tesznek a döntésnél?
– A legnagyobb kérdés az, hogy melyik modellben lehet gazdaságosabban szert tenni a szolgáltatás nyújtásához nélkülözhetetlen informatikai infrastruktúrára. Több millió fogyasztói adatot kell megbízhatóan kezelni, a számlázás és disztribúció mellett pedig a beszerzést is koordinálni.

Szavaiból az derül ki, hogy a gáz- és később az áramszolgáltatás számlázással kapcsolatos alapjai mások lesznek. Hogyan fér ez össze azzal a céllal, hogy a fogyasztók havonta egy számlalevelet kapjanak az összes fogyasztásukról?
– A távlati cél természetesen az, hogy egységes legyen a közműholding informatikai rendszere. A közműholding alapját azonban a Főgáz adja, amely már rendelkezik azzal a rendszerrel, amelyik megfelelően kezeli a fogyasztókkal kapcsolatos adatokat, mint ahogy az új társaságba integrált Díjbeszedő Holdingnak is van informatikai háttere. A meglévőket tehát mindenképp össze kell hangolnunk.

Mennyibe kerül a közműholding felállítása?
– A számítások elkészültek, de pontos összeget egyelőre nem közölnék. A kiadások nagyban függenek olyan tényezőktől, mint a már említett áramszolgáltató, valamint az informatikai rendszer kiépítése.

Bár a rezsicsökkentés kormánydöntések következménye, az energia nagykereskedelmi, világ-piaci ára a jövőben emelkedhet. Ilyen, igencsak elképzelhető piaci körülmények között miként kívánja garantálni az alacsony árakat az állam?
– Az, hogy a fogyasztói árak miként változnak, mindenkor kormányzati döntés eredménye, ez így lesz a jövőben is. A közműholding ezekre a döntésekre értelemszerűen nem vállalhat felelősséget, garanciát. Az azonban leszögezhető, hogy a közműholding garantálja a legalacsonyabb disztribúciós költségeket. Ezek a tételek függetlenek a gáz világpiaci árától.

A Gazprom a hazai tárolókapacitásokra építi az Ukrajnán túli készleteinek tárolását a téli hónapokra. Hogyan állnak a szállítások, és szükség esetén milyen feltételekkel juthat hozzá Magyarország a gázhoz?
– A kérdéses készlet betárazása két hete megindult, és jó ütemben halad. Ez a hétszázmilliárd köbméteres készlet néhány környező országnak biztosítja az ellátást, de természetesen mi is vásárolhatunk belőle. Fizetni csak a kitárazáskor kell. Egyébként a hazai készletek terén ettől a szállítástól függetlenül is jó a helyzet, egy keményebb tél esetén sem kell ellátási zavaroktól tartani.

A régiós ellátásban fontos szerepe lehet a nemrég megépült magyar–szlovák gázvezetéknek, ám itt még nem indult el a szállítás. Ezen a téren mi a helyzet?
– A próbaüzem már megindult, a szükséges engedélyek beérkezése után, a tervek szerint januárban indulhat el a gázszállítás.

Az FHB részvényeinek 49 százalékát a Magyar Posta vette meg, miközben jelentős átalakuláson megy át a takarékszövetkezeti rendszer is. Erőteljes állami szerepvállalás körvonalazódik. Mi indokolja ezt?
– A lépésekkel számos problémát igyekszünk orvosolni. A posta eddig is kínált pénzügyi-befektetési termékeket, ám a piaci partnerek – az Erste és az OTP – pillanatnyi üzleti érdekeik alapján úgy döntöttek, hogy nem vagy csak részben folytatják a partnerségi együttműködést. Erre a helyzetre kerestünk stabil megoldást. Az FHB termékeit a postán keresztül lehet majd elérni, és a tulajdonosi részarány miatt nem képzelhető el olyan döntés, hogy kivonulnának. A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása ezzel összhangban folyik, a helyi pénzintézeteket egy kockázati közösségbe tereljük, amellyel stabilabb lesz, a működés és a finanszírozás keretei is tágulhatnak. A takarékszövetkezeteknek kulcsszerep jut az agrárberuházások, valamint a mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozásában. Az integrációval megszűnnek a hitelezési korlátok, ami a vállalati szektorban fontos előrelépés. A posta egyébként a takarékszövetkezetekkel is partneri viszonyban lesz, mivel az országos lefedettség a két cégcsoport együttműködésével valósulhat meg.

A lakosságnak milyen termékeket kínál majd a most körvonalazódó állami banki portfólió?
– Elsősorban befektetési termékeket kínálunk. A posta korábban is ért el ezen a téren sikereket, hiszen állampapírból harmincmil-liárd forintnyit értékesített. A távoli jövőben elképzelhető, hogy lakossági hitelezés is elindul, de ezzel most érdemben nem foglalkozunk. Fontos pont továbbá, hogy lépéseinkkel a posta hosszú távú működése is biztosított: a hagyományos tevékenység, a levélküldemények továbbítása visszaszorulóban van, ám a közműholding ügyfélszolgálati feladatainak, valamint a pénzügyi tevékenység bővítésének köszönhetően nincs veszélyben a működés hosszú távon sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.