Fordulat a hazai bankrendszerben

Átlépte az ötven százalékot a magyar tulajdonosi arány, amely Európa több országához képest így is alacsonynak számít.

Hajdú Péter
2015. 01. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a miniszterelnök 2012 nyarán bejelentette, az ország érdeke, hogy mielőbb elérje az ötven százalékot a magyar tulajdonban lévő bankok aránya, aligha gondolta bárki, hogy két év alatt elérjük a kitűzött célt. Már ennél is magasabbra tette a lécet a kormány: a nemzeti fejlesztési miniszter néhány hónappal ezelőtt olyan bankrendszerről beszélt, amelynek hatvan-hetven százaléka magyar tulajdonban van. Ez nem lenne példátlan, hiszen azokban az uniós országokban, ahonnan manapság folyamatosan támadják a magyar gazdaságpolitikát, jóval efölötti a hazai tulajdon aránya. Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban alig néhány százalékos a külföldi tőke aránya a bankrendszerben, de Németországban, Svájcban és Franciaországban is kilencven százalék fölötti a hazai tulajdon.

A külföldi bankok felvásárlása két éve kezdődött, amikor még csak a negyven százalékot közelítette a hazai tulajdon a bankrendszerben. Először a kis lépések politikáját követte az állam, hiszen egy-egy nagyobb pénzintézet felvásárlása hosszadalmas folyamat. A sort a TakarékBank kivásárlása nyitotta, amikor az állam megvette a többségi német tulajdonos részvénycsomagját, s az FHB által is tulajdonolt Magyar Takarék részére értékesítette. Emellett beszállt két hazai kisbankba, az éppen a napokban csődbe jutott Széchenyi Bankba, illetve a Demján Sándor nevével fémjelzett Gránitbankba. Mindkét esetben 49 százalékos tulajdonrészt szerzett. Emellett a magyar kisbankok is aktivizálták magukat, igaz, az ő felvásárlásaik csak tizedszázalékos vagy még kisebb nemzetitulajdon-növekedést jelentettek. A közösségi bankolás hazai élharcosa, a MagNet Bank például a hazánkban sikertelen olasz Banco Popolare hazai érdekeltségét, illetve a spanyol Caja Navarra takarékpénztár harmincszázalékos tulajdonrészét szerezte meg.

Az igazi nagy falatot és a kitűzött ötvenszázalékos részesedés elérését az MKB felvásárlása jelentette. A Bayerische Landesbank tulajdonában lévő pénzintézet két okból volt logikus választás. Egyrészt mert a bajor anyabank a válság miatt bajba jutott, amelyből csak a német állam tízmilliárd eurós mentőövének köszönhetően menekült meg, s ennek fejében az unió előírta: 2016 végéig értékesítenie kell magyarországi leánybankját.

Másrészt az MKB rossz helyzetbe került, így a vevők nem tolongtak a legalábbis kockázatos üzletért. A devizahitelezés élharcosaként ismert bank gyönge teljesítményének oka, hogy devizahitelesei tömegesen váltak fizetésképtelenné. De jelentősen gyöngítették a bank portfólióját azok a – leginkább izraeli cégeknek nyújtott – több milliárd forintos kereskedelmi ingatlanhitelek, amelyek egymás után dőltek be. Ezek miatt a bank négy év alatt több mint 400 milliárd forint veszteséget halmozott fel, amelyet a Bayerische Landesbank mintegy 340 milliárd forintnyi tőkével igyekezett ellensúlyozni, ezenkívül a bankkal szemben fennálló 120 milliárd forintnyi követelését is elengedte. Mindez a bank iránt érdeklődő magyar állam malmára hajtotta a vizet. Hosszas tárgyalásokat követően, másodszori nekifutásra – hiszen már 2010-ben is felvetődött a bank megvásárlása – idén augusztusban sikerült megegyezniük a feleknek. Még a kormány kritikusai is elismerik, hogy jó boltot kötött a kabinet, amikor alig 17 milliárd forintért hozzájutott a negyedik legnagyobb pénzintézethez, amely országos fiókhálózattal, teljes körű szolgáltatási palettával, erős nagyvállalati és tehetős lakossági ügyfélkörrel rendelkezik. Az igazi nyereség azonban az volt, hogy a csekély vételár ellenében a Bayerische Landesbank vállalta, hogy 84 milliárd forint értékben tőkét emel a bankban. Ezzel a bajor tulajdonos még a devizahiteles-mentő csomag terhei előtt megszabadult a már csak nyűgnek számító magyar leánybanktól, a kormány pedig olyan boltot kötött, hogy a németek által a bankba tolt milliárdoknak köszönhetően nem jelent gondot a devizahiteles-csomag terheinek kifizetése.

December elején a nyolcadik legnagyobb hazai pénzintézet, a piac három százalékát birtokló Budapest Bank felvásárlását is bejelentették, amellyel már közel 55 százalékosra nőhet a hazai tulajdonú bankok aránya. Az idei év első felében befejeződő üzlettel az állam jól prosperáló pénzintézethez jut. A vételár egyelőre nem ismeretes, de a Portfólió.hu becslése szerint a bank értéke 100 milliárd forint körül lehet. Lényeges, hogy a nyereséges pénzintézetnek erős a lakossági üzletága, de vállalkozói ügyfélköre is nagyon széles. S bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint még nem döntöttek arról, hogy összevonják-e a két idén megvásárolt bankot, szakmai körökben már kész tényként beszélnek erről. Ez azért is lenne jelentős lépés, mert így az OTP mögött a második legnagyobb pénzintézet jöhetne létre, amely minden tekintetben jól beágyazott a hazai pénzügyi életbe és gazdaságba. Afelől azonban nincs kétség, hogy akár darabonként, akár egyben, de mindenképpen értékesíteni fogja a bankokat az állam, mert a kormány nem tartja egészségesnek az állami tulajdonú pénzintézeteket. Az eladás várhatóan legkorábban egy év múlva, az MKB konszolidálása után lehet esedékes. Hogy ki lehet a vevő, azt egyelőre még nem tudni. Az szinte biztosra vehető, hogy magyar lesz az új tulajdonos, s annak is nagy az esélye, hogy az OTP tulajdonszerzése ellen fellépne az MNB, mert túlságosan naggyá nőne a pénzintézet egyébként is kiemelkedően magas piaci részesedése.

Ezzel még valószínűleg nem ért véget a folyamat, hiszen a nemzetgazdasági miniszter elmondta: az állam nyitott az országot elhagyni készülő bankok felvásárlására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.