2,5 százalék fölött lehet a gazdasági növekedés 2016-ban

A kelet-közép-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése – véli Kovács Árpád.

BLM
2015. 02. 10. 21:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen egyúttal bemutatták Kovács Árpád Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba címmel megjelent könyvét, melyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában adtak ki.

Kovács Árpád a rendezvényen tartott előadásában elmondta: a tavalyi jó teljesítményt követően idén vegyes a kép Kelet-Közép-Európa országait tekintve, a kelet-közép-európai országok felében várhatóan erősödik, a másik felében lassul a GDP növekedése.

A növekedést esetleg hátráltató tényezők közé sorolta Kovács Árpád a Görögország helyzetével kapcsolatos bizonytalanságokat, az orosz–ukrán konfliktus alakulását, kimenetelét. Rámutatott: óvatosságra ad okot az is, hogy az eurózóna és benne Németország gazdasági fejlődését nézve az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb GDP-növekedést várnak az elemzők.

Kovács Árpád elmondta: a GDP-növekedéshez eltérő mértékben, de minden kelet-közép-európai országban hozzájárulnak a beáramló uniós támogatások, Magyarország az elmúlt években élenjáró állam lett az uniós források felhasználásában. Kiemelte: örvendetes az is, hogy Magyarországon a beruházási ráta az elmúlt negyedévekben emelkedett, bár ebben szerepet játszott az is, hogy egyre bővült az állam beruházási aktivitása. Elmondta: mivel a költségvetési szigor nem folytatódott, a fogyasztás 2 százalékkal nőtt, és a dinamika kevéssel e szint felett stabilizálódhat.

Kovács Árpád rámutatott: tartósan számolhatunk az alacsony olajárral és azzal, hogy emiatt az idei magyarországi infláció kisebb lesz a kormány által prognosztizált, éves szinten 1,8 százalékos ütemnél. Az olajár csökkenése miatt az infláció továbbra is alacsony marad a kelet-közép-európai országokban is – mutatott rá az MKT elnöke.

Kiemelte: az államháztartási hiány Horvátországot kivéve várhatóan minden kelet-közép-európai országban a 3 százalékos maastrichti „plafonérték” alatt marad, és az államadósság az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarországot kivéve várhatóan minden kelet-közép-európai országban emelkedni fog 2015-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.