A bankadó csökkentése javíthatja a hitelezést

Elemzők szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, és valószínűleg a gazdaságnak is.

MA
2015. 02. 09. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután jelentette be, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017–2019-ben is. Az adó csökkentése is része annak a hétfőn aláírt megállapodásnak, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal.

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, és valószínűleg a gazdaságnak is. A bankadó drasztikus csökkentése javíthatja a hitelezést, és ezáltal gyorsíthatja a gazdasági növekedést. Pozitív az is, hogy a kormány fokozatosan tervezi kivezetni az adót, így ez vélhetően nem jelent majd nagy terhet a költségvetésnek, nem úgy, mintha ez egyik napról a másikra történne – mondta.

Hozzátette, hogy az OTP-részvény árfolyama közel 200 forinttal emelkedett a bejelentésre. Az OTP Bank számára elég jelentős, évi 29 milliárd forintos terhet jelent a bankadó, ennek mérséklődése érdemben növeli a bankrészvény értékét.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint az OTP árfolyam-teljesítményén látszik, hogy a piac pozitívan értékeli a bejelentést. A bankadó régóta komoly terhet jelent a bankszektornak: a pénzintézetek tavaly mintegy 150 milliárd forintot fizettek be különadó címén a költségvetésbe, az idei évre pedig 144 milliárd forintot terveztek. Ha ez a teher 2016-ban 60 milliárd forinttal – 40 százalékkal – mérséklődne, az jelentős megtakarítás lenne a bankszektor számára.

Patai Mihály, a Magyar Bank szövetség elnöke üdvözli a bank adó lehetséges csökkentéséről szóló bejelentést – közölte a bank szövetség.

 

Kiemelte: mivel ezt az adótételt eredetileg „krízisadóként” vezette be a kormány, így fenntartása a válságból való kilábalást követően már hátráltatja az egészséges piaci mechanizmusokat.

 

Kiemelte: a bank adó fokozatos kivezetésével a hazai bank rendszer egyre jobban el tudja majd látni azt a nélkülözhetetlen szerepét, amellyel serkenti a vállalatok és háztartások finanszírozásán keresztül a magyar gazdaság növekedését.

 

Rámutatott: „az EBRD tulajdonosként való megjelenése Magyarországon jelzi, hogy a magyar bank rendszer egészséges, s további fejlődési pálya előtt áll. Emellett üdvözölni kell minden olyan piaci eseményt, amely elősegíti a bank rendszer kiszámíthatóságát, stabilitását, s hozzájárul a pénzintézetekkel szembeni bizalom erősödéséhez”.

A makroelemző ugyanakkor hangsúlyozta: ez egyelőre ígéret, nincs törvénybe foglalva. Az Erstével való megállapodás nem tűnik véglegesnek, az árról még nem volt szó és hátra van az átvilágítás is – hívta fel a figyelmet. Úgy vélekedett: nem biztos, hogy valóban ebben a formában jön létre a megállapodás, de ha igen, és ehhez kapcsolódóan a különadó is a jelzettnek megfelelően csökken, az pozitívan hatna a bankok jövedelmezőségére.

Korábban is voltak megállapodások a bankszektor és a kormány között, és előfordult már, hogy az élet, a gazdasági helyzet felülírta a terveket. A bankadó fontos pillére a költségvetés különadókra épülő részének, ezért nincs olyan nagy mozgástér a kormány számára, csak akkor, ha teljesülnek azok a gazdaságnövekedési célok, amelyekkel kalkulálnak – mondta Réczey Zoltán.

A kormány és a bankszektor közeledése segíti a pénzügyi rendszer kiegyensúlyozott fejlődését, a gazdaság növekedését – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A kamara elnöke hangsúlyozza, hogy köztestületként a gazdasági fejlődés elkötelezett hívei, ezért üdvözlik és támogatják a kormány és a bankszektor közeledésére irányuló törekvéseit. Parragh László szerint a nem konvencionális magyar gazdasági modell bizonyította életképességét, minden makrogazdasági mutató javult az utóbbi időben, és a tendencia számításaik szerint az idén sem változik.

Az MKIK számítása szerint a legalább 2 százalék fölötti éves növekedés fenntartása megköveteli a hitelezés élénkítését, ami véleménye szerint 0,5-1 százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság bővülését. A banki hitelezési hajlandóságot fellendítheti a keresleti oldal megélénkülése, a hitelkonstrukciók beépülése a 2014–2020 közötti költségvetési időszak támogatási rendszerébe – mondta Parragh László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.