Magyar–szlovák Barátság: felújították a kőolajvezetéket

A Barátság I. kőolajvezeték felújított szakaszát Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő adta át.

MNO
2015. 02. 09. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül fontos lépés a Barátság I. kőolajvezeték felújítása Magyarország és Szlovákia, illetve az egész térség energiabiztonságának megteremtése szempontjából – jelentette ki Orbán Viktor.

A vezetéket, amelyet egy év alatt újított fel közös beruházásban a Mol magyar olajtársaság és a Transpetrol szlovák kőolajszállító társaság, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő közösen adta át.

A magyar miniszterelnök beszédében fontosnak nevezte az „olcsó energiát” is. Szerinte az olcsó energia megszerzéséért folytatott versenyben Európa még mindig „a rajtvonalnál ácsorog” és ennek orvoslására, valamint a versenyképesség megőrzésére gyors, uniós szintű döntésekre lesz szükség.

Orbán Viktor elmondta: a régió országai számára nagyon fontos, hogy közösen keressék azokat a megoldásokat, amelyek a jelenlegi „váratlanul nehéz körülmények között” is garantálják energiaellátásukat. Ilyen megoldásnak és az energiabiztonság megteremtése szempontjából rendkívül fontos lépésnek nevezte a Barátság I. kőolajvezeték felújítását, hozzátéve: mindenkinek érdeke, hogy a felújítás a vezeték horvátországi szakaszán is minél előbb megvalósuljon.

Robert Fico szlovák kormányfő az ünnepélyes átadón mondott beszédében a kőolajvezeték felújítását óriási jelentőségű, előremutató, stratégiai beruházásnak nevezte, majd többször megköszönte Orbán Viktornak, amiért a magyar miniszterelnök „nagy energiát fektet” a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzésébe. Ez utóbbival összefüggésben Orbán Viktor úgy vélekedett: Magyarország elkötelezett a magyar-szlovák együttműködés iránt, amelyet már olyan magas szintre sikerült emelni, „amilyenre kevés példa van.”

Az ünnepélyes átadón a vezeték felújítását végző Mol Magyarország és a szlovákiai Transpetrol képviselői is részt vettek.

„Sikerült több lábra állítani a térség két fontos finomítóját (...) ezután ha esik, ha fúj Magyarországon és Szlovákiában mindig lesz kőolaj” – mondta a felújítással összefüggésben a rendezvényen Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Rámutatott: az elmúlt egy évben a most átadott fejlesztéssel egyidejűleg az Adria kőolajvezeték magyarországi szakaszán is jelentős felújításokat hajtottak végre.

Ivan Krivosudsky, a Transpetrol ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás során a szlovákiai szakaszon 9 kilométeres szakasz újult meg, s ez lehetővé tette, hogy a Slovnaft pozsonyi olajfinomítót, a Mol szlovákiai leányvállalatát szükség esetén teljes egészében ezen a vezetéken lehessen ellátni.

A Mol-csoport és a szlovákiai Transpetrol által közösen kivitelezett, magyar-szlovák közös beruházással, mintegy 80 millió dollárból (megközelítőleg 20 milliárd forint) a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki. A nem egészen egy év alatt megvalósított rekonstrukciónak köszönhetően a kőolajvezeték érintett szakaszának éves szállítókapacitását a korábbi 3,5 millió tonnáról közel 6 millióra tonnára növelték, és a fejlesztésnek köszönhetően immár az Adriai-tenger felől is ki lehet elégíteni Magyarországon keresztül Szlovákia és részben Csehország kőolajigényét.

2014 márciusában kapcsolták össze Magyarország és Szlovákia földgázhálózatát, akkor Orbán Viktor az energiaellátás, és általában a gazdaság szempontjából is történelminek nevezte a beruházást. A vezeték jelentősége, hogy azon keresztül nem orosz eredetű gáz érkezhet majd Magyarországra

A beruházó Magyar Gáz Tranzit Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét, és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához. A tervezett uniós szintű észak–déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít az országos földgázvezeték-rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig.

 

 

A gázfolyosó révén új gázforrások – horvát- és lengyelországi cseppfolyós földgáz, illetve palagáz – is elérhetővé válnak a régió piacai számára, így a vezeték jelentősen hozzájárul Közép-Európa energetikai ellátásbiztonságának növeléséhez, az ellátási útvonalhálózat diverzifikálásához, az egyoldalú gázfüggőség csökkentéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.