Német gigaberuházások indulnak a Merkel–Orbán találkozó nyomán

A Siemens hozza a technológiát Paksra, egy BMW- és egy új Mercedes-gyár is épülhe. Balog Zoltán megerősítette, hogy több gazdasági megállapodás született a hétfői találkozón.

MNO
2015. 02. 03. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrét iparpolitikai megállapodás született a Merkel-Orbán találkozónírta a portál magyar kormányzati, illetve német gazdasági forrásokra hivatkozva.

Komoly energetikai egyezség, hogy a német Siemens beszáll a paksi atomerőmű menedzsmentjébe, illetve technológiával és eszközökkel vesz részt a bővítésben, vagyis Paks 2 megépítésében. Ismert, korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy külsősöket vonnak majd be, hogy eloszlassanak minden félelmet az orosz közreműködéssel és tőkeberuházással kapcsolatban. Emellett az állam beszáll a német RWE tulajdonában álló visontai Mátrai Erőműbe 50 százalékos tulajdonrészben az állam, az erőmű pedig további 20 évig lignitből fog üzemelni.

A VS.hu szerint tető alá hoztak egy hadiipari megállapodást is az Eurocopter kapcsán; ez a portál szerint azt jelentheti, hogy a német–francia Airbus Helicopters szállítja majd a 30 beszerzendő helikoptert 172 milliárd forint értékben a katonai és rendvédelmi flotta számára.

Emellett pedig Magyarországon építhet új gyárat a bajor BMW, de konkrét helyszínről még nem született döntés, és új gyárat húz fel a kecskeméti Mercedes is egy új autómodellje gyártásához.

A VS.hu úgy tudja, Merkel egy magyarországi német vállalatvezetőknek rendezett fórumon arról beszélt, hogy „lehet tárgyalni bármiről Orbán Viktorral”, de néha nem biztos benne, hogy a magyar kormányfő ezek után nem okoz-e neki meglepetést. Üzletemberek ugyanakkor azt mondták a kancellárnak: Magyarországon a saját tapasztalataik alapján jobb a helyzet, mint ahogy azt a német sajtó bemutatja.

Ugyanakkor a kormányfői találkozón a kancellár felemlegette a változó magyar gazdasági környezetre vonatkozó kritikákat, de azt a választ kapta, hogy a világ változik gyorsan, Magyarországnak ehhez kell alkalmazkodnia. A német üzleti körök a VS.hu szerint főleg az elektronikus árukövető rendszer, az ekáer hirtelen bevezetését kifogásolták; kormányzati források ennek kapcsán a portál szerint úgy fogalmaztak, pont ezért fontos gyorsan bevezetni a rendszert, mint ahogy a nyerőgépeket tiltották be, mert ellenkező esetben esetleg olyan lobbizások kezdődtek volna, amelyeknek elképzelhető, hogy nem tudtak volna ellenállni.

Kedden este az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy több iparpolitikai megállapodás született a német kancellár és Orbán Viktor keddi találkozóján. A miniszter ezzel kapcsolatosan további részleteket nem árult el a műsorban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.