Áder János az Ab-hoz fordult

Előzetes normakontrollt kért az államfő az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosításról.

BLM
2015. 05. 08. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés 2015. április 28-án fogadta el az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely alapvetően érinti a nemzeti parkok működését – írja az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható nyilatkozatban.

A Fidesz-frakció tiszteletben tartja mind az államfő mostani, mind az Alkotmánybíróság harminc napon belül esedékes döntését az állami földvagyonról szóló törvénymódosításról. Kiemelték: a köztársasági elnök alkotmányban biztosított joga, hogy az Országgyűlés által elfogadott törvényeket az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra küldje. Azt írták: jogi vitáról van szó, amelyben az Alkotmánybíróságnak kell döntenie. Hozzátették: már a parlamentben is arról folyt a vita, hogy mely törvényi rendelkezés igényel „feles” többséget és melyikhez szükséges a kétharmados támogatás.

 

Részletezték: az alaptörvény meghatározza, hogy mely törvényalkotási tárgykörök sarkalatosak, azonban hogy ez mely konkrét szabályok, törvényi szakaszok esetében jelent kétharmadosságot, korábban is politikai és jogtudományi viták tárgya volt. Ezekben a vitákban végső soron az Alkotmánybíróság jogosult dönteni.

 

A Fidesz-frakció szerint maga a törvény „nem érinti a nemzeti parkok státusát, ugyanakkor ésszerűbbé teszi a gazdálkodást, átláthatóbbá a földkezelést és bezárja a kiskapukat”. Hozzátették: a törvény tiszta viszonyokat teremt azzal, hogy a nemzeti parkokhoz tartozó földek átkerülnek a Nemzeti Földalap kezelésébe.

 

Az LMP értékelése szerint megmaradt az esély a nemzeti parkok megmenekülésére. Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője üdvözölte az államfő döntését, megjegyezve, hogy korábban többször jelezték, hogy alaptörvény-ellenesnek tartják a törvényt. Azt várják, hogy az Ab is kimondja majd ezt – tette hozzá.

 

Az ellenzéki politikus világosnak nevezte, hogy a Fidesz „a földrablás új hullámát alapozná meg” azzal, hogy a Nemzeti Földalaphoz (NFA) kívánja átjátszani a földeket. Az NFA kezelésében a jelenleg elsőbbséget élvező természetvédelmi szempontok háttérbe szorulnának, és ez várhatóan a nemzeti parkok élőhelyvédelmi tevékenységének végét jelentené – sorolta Sallai R. Benedek, aki azt is szóvá tette, hogy a földek az eddigi pályáztatási vagy bérlőkijelölési gyakorlatnak megfelelően „a Fidesz számára kedves újbirtokos réteghez kerülhetnének”. (MTI)

Hozzáteszi, a törvényt az Országgyűlés elnöke május 3-án küldte el hivatalának. „A jogszabály aláírása előtt az alkotmányosan rendelkezésemre álló öt nap alatt ezúttal is alapos vizsgálatot folytattam. Álláspontom szerint a jogszabály egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsen összhangban hazánk alaptörvényével, ezért a törvény alkotmányossági normakontrollját kezdeményezve a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultam.”

Áder János hangsúlyozta, hogy „a polgári demokrácia legfőbb ismérve a normakövetésen nyugvó jogállami működés, melynek fontos garanciáját jelenti a normakontroll kezdeményezésének alkotmányosan intézményesített joga. A törvényhozói akarat ugyanis csak az alaptörvénnyel összhangban szolgálhatja a közjót, és ennek a törvények legapróbb részletkérdéseiben is tükröződnie kell.”

Az államfő arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy három kérdést vizsgáljon meg. Fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? Ez felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét. Sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok? A jogszerűen megkötött, hatályos szerződések e törvénnyel módosíthatók-e?

Az indítvány elbírálására harminc nap áll az Alkotmánybíróság rendelkezésére. Az államfő szerint mindannyiunk érdeke, hogy a nemzeti parkok működését illetően az Ab döntését követően megnyugtató, egyértelmű jogi helyzet keletkezzen.

Szakmai szervezetek és a teljes ellenzék tiltakozása mellett fogadta el április végén az Országgyűlés kormánypárti többsége azt a törvénymódosító javaslatot, amely a nemzeti parkok földjeinek kezelését a Nemzeti Földalapkezelőhöz utalja. Már két héttel korábban is szerepelt a Ház napirendjén az előterjesztés, akkor azonban még kétharmados többséget igénylő passzusokkal. A Fidesznek és a KDNP-nek viszont nem sikerült megteremteni az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot, így a zárószavazást elhalasztották. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter javaslatára végül kivették a kétharmados részeket, és így került újra a parlament elé az indítványa.

A voksoláson aztán 110 kormánypárti képviselő támogatta a törvény módosítását, nagyjából egy tucatnyian azonban – köztük például a Pécsen tartózkodó Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Kósa Lajos vagy éppen L. Simon László – nem vettek részt a szavazáson. A fideszes Bencsik János nemmel, vagyis a frakció ellenében szavazott. A voksolás közben az LMP képviselői tiltakozásul a nemzeti parkok neveit tartalmazó táblákat emeltek a magasba, mindegyiken szerepelt az eladva szó is.

A köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország, hogy a törvény ne léphessen hatályba.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter másnap úgy reagált a bírálatokra, hogy a törvénymódosítás csak nyilvántartási változás. Hozzátette: az állami földet másfajta szerződéses háttérrel fogják a nemzeti parkok a jövőben gondozni, de ez nem jár különösebb következményekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.