A kormánynak is kínos az MNB-ügy

Az Európai Központi Bankkal sem egyeztettek a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 04. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a kép kezd kialakulni, mintha a javaslatot a parlamentnek benyújtó Bánki Erik és Mengyi Roland fideszes képviselőkön kívül senki sem értene egyet a benne foglaltakkal. A Ház kormánytöbbsége a benyújtást követően kedden szavazta meg azt a módosítást, amely korlátozza a jegybank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok közérdekű adatainak megismerhetőségét. Ezt azzal indokolták a javaslatot benyújtó képviselők, hogy az MNB által létrehozott alapítványoknak átadott tulajdonosi támogatás „elveszti közvagyon jellegét”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is egyértelműsítette tegnap a kormányinfón, hogy a jegybank vagyona közpénz, bár hozzátette: lehetnek kivételes esetek. – Ami nem magánpénz, az közpénz. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében azonban igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát – mondta Lázár. Hangsúlyozta, hogy „bár a kormánynak nem dolga, hogy állást foglaljon az MNB státusáról szóló vitában”, de ha kell – Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül – kész közreműködni a probléma megoldásában. Lázár János azt is mondta, a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Ezzel lényegében az Országgyűlésre hárította a felelősséget.

Érdekesség, hogy 2013-ban éppen a kormány képviseletében Németh Lászlóné adott be a takarékszövetkezeti integráció során olyan módosítást, ami visszaköszön a jegybanktörvényt érintő javaslatban is. Némethné akkor még nemzeti fejlesztési miniszter volt, és az általa jegyzett törvénymódosító indítványban is „központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekre” hivatkozva korlátozták a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezet esetében a közérdekű adatigénylést, csakúgy, mint Bánki és Mengyi beadványában.

A Magyar Nemzeti Bank eközben nem válaszolt lapunk azon kérdésére, hogy a törvénymódosítást megelőzően egyeztetett-e a javaslatot benyújtó képviselőkkel. Szerettük volna azt is megtudni: mint független intézet mit gondol a törvénymódosításról? Hiába vártunk két napot a válaszra, lapzártáig nem érkezett reakció a jegybanktól.

Ennél beszédesebb volt az Európai Központi Bank (EKB), amelynek sajtóosztálya lapunknak elmondta: nem volt egyeztetés az MNB-t érintő jogszabály-változtatásról, holott az EKB-nak véleményezési joga van minden a magyar jegybankot érintő törvénymódosításról. Az EKB egyébként már a tavalyi jelentésében is óvatosan ugyan, de bírálta az MNB által létrehozott alapítványok működését, azok állampapír-vásárlásait. – A Magyar Nemzeti Bank több olyan programot indított, amely nincs kapcsolatban a monetáris politikával, ideértve egy ingatlanbefektetési, egy pénzügyi ismereteket támogató programot, továbbá egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot – írták. Hozzátették: tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, ezek felfoghatók úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthetők, hogy ezzel az MNB állami feladatokat vállal át, vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak.

Eközben egyre nyilvánvalóbb, hogy kínos a kormánynak a jegybanktörvény körüli huzavona, mind több miniszter tér ki az újságírók kérdései elől. Tegnap az ATV riportere arról kérdezte Varga Mihály minisztert, hogy szerinte közpénz-e az MNB alapítványainak pénze, vagy sem. Varga szerint egy gazdasági miniszternek különösen vigyázni kell azzal, hogy véleményt mondjon egy független jegybankról. – Nekem mint gazdasági tárcavezetőnek kétszeres óvatossággal kell ebben a kérdésben megnyilatkoznom, ezért ezt nem is szeretném most megtenni – válaszolta Varga. Arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e vele a törvénymódosítás kapcsán, a miniszter azt felelte: mindegyik képviselőnek szíve joga, hogy törvénymódosítást kezdeményezzen, majd faképnél hagyta a riportert.

A Népszabadság tegnap arról írt, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására. A fideszes forrásokra hivatkozó újság szerint Orbán Viktor először „nem volt túlságosan boldog” Matolcsy kérése hallatán, de aztán a miniszterelnök határozott arról, hogy a titkosításokat célzó javaslatot képviselői indítvány formájában terjesszék a parlament elé. – Azt akarta, hogy az „minél távolabb legyen a kormánytól” – írta a lap. A jegybankelnök állítólag azon nyugtalankodott, hogy kinyílnak az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak üzleti dossziéi, például az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részleteiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.