Keveset vallott be a kötvénycég?

Sokkal több letelepedési kötvényt értékesíthetett a közvetítő cég, mint amennyi után adózott.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 03. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég üzleti beszámolóiból azt lehet kiolvasni, hogy tavaly 18 kötvényt adhatott el, miközben azt megelőző évben 12 külföldivel szerződhetett. A két év alatt összesen tehát 30 letelepedési kötvényt értékesíthetett a cég. A vállalkozás beszámolójának ellentmond, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai szerint a cégen keresztül 2014-ben és 2015 őszéig ötven százalékkal több, 45 külföldi kapott letelepedési engedélyt. A valóságban ez a szám sokkal magasabb is lehet, hiszen a lapunk által tavaly októberben kezdeményezett közérdekűadat-igénylés nem tartalmazza az utolsó három hónapot, továbbá csak a letelepedési engedélyt kapó külföldiekre kérdeztünk rá állampolgárság alapján, a tartózkodási engedélyt megszerző befektetőkre nem. A letelepedési engedélyt csak a tartózkodási kiadását követő hatodik hónapban kapják kézhez a külföldiek, vagyis a cég sokkal nagyobb forgalmat bonyolíthatott le tavaly, mint amit a BÁH statisztikái tükröznek.

Az Arton Capital 2013. május végén kapott engedélyt forgalmazásra, az induló évben nem volt árbevétele, vagyis nem értékesített kötvényt. A cégnek az elmúlt két évben bevételei egyrészt a pénzügyi műveletek soron keletkeznek a kötvények után járó kamatok miatt, másrészt az értékesítés nettó árbevétele rubrikában, mivel hatvanezer eurós szolgáltatási díjat is kér az ügyintézésért. A tavalyi évet tekintve mindkét sor esetében az olvasható ki, hogy 18 államkötvény-értékesítés történt. A 2014-es évet tekintve csak a nettó árbevétel alapján jött ki a 12 kötvényértékesítés, mert a pénzügyi műveletek sor teljesen értelmezhetetlen adatot tartalmaz.

Az Arton Capital tulajdonosai, Balogh Radosztina Veselinova és Keremedchiev Milen Georgiev azonban nem panaszkodhatnak: az elmúlt két évben 335 millió forintnyi osztalékot vettek ki a cégből.

A tényadatok alapján kijött ötvenszázalékos eltérés is óriási különbség. Nem tudni, hogy a cég hibázott a könyvelésnél, vagy adót csalt, esetleg a BÁH hibázott, és 15 külföldi úgy kapott letelepedési engedélyt, hogy nem volt mögötte állampapír-vásárlás, ami aligha hihető. Ez azért érdekes, mert egyre több a bizonyíték arra, hogy a többségében offshore-hátterű cégek mindenféle ellenőrzés nélkül végzik tevékenységüket. Az Arton Capital az egyetlen magyar kft., amely nem külföldön van bejegyezve, de úgy látszik, hogy a vállalkozás üzleti beszámolóját nem sikerült valósághűen elkészíteni. Ez a magyar államot azonban cseppet sem érdekli, hiszen a törvény az Országgyűlés gazdasági bizottságát jelölte ki a cégek forgalmazási engedélyének kiadására, a Bánki Erik (Fidesz) vezette és kormánypárti többségű testület azonban egyszer sem ellenőrizte a cégeket az elmúlt években. Erre lapunk közérdekű adatigénylés során kérdezett rá az Országgyűlés gazdasági bizottságánál. Bánki Erik lapunknak azt válaszolta, hogy sem az Államadósság-kezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kértek és nem is kaptak kimutatást az elmúlt három évben. Jelenleg hat vállalkozás értékesíthet letelepedési állampapírt, ezeket egy kivétellel olyan offshore-helyszíneknek tartott országokban jegyezték be, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein. A BÁH sem túl aktív. Mondhatni, százszor szigorúbb a bevándorlási hivatal azokkal a külföldiekkel szemben, akik nem letelepedésikötvény-vásárlás útján szereznek tartózkodási jogosultságot Magyarországon, miután az itt dolgozó külföldieknek kiadott engedélyek több mint hét százalékát vonta vissza, szemben a letelepedési kötvények alig 0,08 százalékos arányával. Az ezzel kapcsolatos információkhoz is csak közérdekű adatigényléssel jutottunk hozzá, ami jól jellemzi az állam titkolózását a kötvényprogrammal kapcsolatban.

A konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró (jelenlegi árfolyamon 93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott államkötvényt vásárolnak, a hazai törvények értelmében fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. Csupán egyetlen állampapír értékesítésekor 23–27 millió forintos bevételre tesznek szert a cégek, ami óriási összeg. A letelepedési program indulása óta az idén áprilisig 3565 kötvényt adtak el. Az adósságkezelő csak összesített adatokat szolgáltat, az egyes cégek értékesítési eredményeiről értékpapírtitokra hivatkozva nem ad információkat. Számításunk szerint a közvetítőcégek nem panaszkodhatnak, hiszen eddig az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 82, míg a drágább árazással kalkulálva több mint 98 milliárd forintos bevételre tettek szert. Ebből legalább 32 milliárd forint közpénznek tekinthető, hiszen a magyar állam kamatot is fizet lejáratkor az állampapírok után. A kötvénypiacon szokatlan módon azonban nem a befektető kapja a kamatot, hanem a közvetítőcég nyeli le azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.