Nehezen szabadul a mutyitól a Fidesz

Álságos indokokra hivatkozva vizsgálja a kormány a letelepedésikötvény-üzlet leállításának lehetőségét.

Wiedemann Tamás
2016. 10. 27. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álságos indokokra hivatkozva vizsgálja a kormány a letelepedésiállamkötvény-üzlet megszüntetésének lehetőségét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azt mondta: hazánk a felminősítése után visszatérhet a hagyományos eszközökhöz az ország adósságának finanszírozásában. Azt is hozzátette, hogy ez a Jobbik kezdeményezésétől teljesen független, ezért a november 8-ára tervezett alkotmánymódosításig nem biztos, hogy megszűnik a kötvényprogram. (Mint ismert, a Jobbik a letelepedésikötvény-program leállításához kötötte a támogatását az alaptörvény megváltoztatásához.)

Lázár János indoklása azért sántít, mert a letelepedési kötvények után fizetett kamat jóval meghaladja a piaci szintet. Jelenleg négyszer drágább ezeken keresztül finanszírozni a hazai államadósságot, mint ha tisztán piaci körülmények között bocsátana ki Magyarország állampapírokat. A kancelláriaminiszter eközben arra hivatkozik, hogy szeptemberben a Standard & Poor’s hitelminősítő – a Fitch Ratings májusi hasonló döntését követően – a befektetésre ajánlott országok kategóriájába emelte a hazai államadósságot. Ez azért fontos, mert ha a három nagy hitelminősítőből kettő befektetésre ajánl egy országot, akkor az intézményi befektetők, tehát például külföldi nyugdíjalapok is vásárolhatnak az ország államkötvényeiből. Ez keresletet jelent, amely a kötvények után fizetett kamatok csökkenését eredményezi.

Már a látszatra sem adnak a letelepedési kötvényt forgalmazó offshore cégek, miután hitelre is árulják a magyar tartózkodási engedélyt. Sőt, fél áron is hozzá lehet jutni a papírokhoz, igaz, akkor a befizetett összeg nem jár vissza. Részletek itt.

A letelepedési kötvények esetében azonban más a helyzet, ugyanis az ezzel kapcsolatos törvényben fix, 2 százalékos kamatszint szerepel. Ez egyrészt azért furcsa, mert az állampapírok után fizetett kamat (pontosabban hozam) állandóan változik, ezért is érthetetlen, hogy míg más kötvények esetében nem szabályozza törvény a rátát, a letelepedési papírok esetében igen. Sőt, a 2 százalékos kamatszint jelenleg a négyszerese a piacon elérhető hozamnak – az ötéves euróalapú magyar kötvények után, amilyen a letelepedési állampapír is, jelenleg 0,5 százalékot kell fizetni a másodpiacokon. Ez nem új keletű jelenség, hiszen az elmúlt években folyamatosan csökkent az állampapírok után fizetett hozamszint világszerte, így hazánkban is. Nálunk 2014 decemberében érte el a 2 százalékot, vagyis az elmúlt két évben lett volna módja a kabinetnek – és személy szerint Lázár Jánosnak is –, hogy törvénymódosítással megállítsa a közpénzek indokolatlan elköltését.

Ha azt is megnézzük, hogy kiknél csapódik le az extraprofit, már érthetőbb a kormány passzivitása. A programmal kapcsolatos törvénymódosítót Rogán Antal adta be 2012 októberében. Az iromány szerint csak közvetítő vállalkozásokon keresztül lehet a programban részt venni, és ezeket csak a fideszes többségű gazdasági bizottság jelölheti ki. A cégek között egy magyar vállalkozás volt, a többit offshore-paradicsomnak tartott szigeteken alapították. Az államapapírt csak a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Máltán és Szingapúrban bejegyzett vállalatok jegyezhették le, vagyis a hozam is a homályos hátterű társaságoknál landolt. A kezdetektől politikai korrupciógyanús ügylet révén

a Fidesz által kedvező helyzetbe hozott offshore cégek 110 milliárd forint bevételre tettek szert, amelyből 35 milliárd közpénznek tekinthető.

A letelepedési kötvényekkel közel négyezer módosabb bevándorlóval lett gazdagabb hazánk, miközben az ingyenes családegyesítéssel összesen több mint tízezren kaptak lehetőséget a bevándorlásra. Különösen érdekes, hogy mindeközben brutális migránsellenes kampányt folytatott le a kormány a kvótareferendum előtt, nem mellesleg súlyos adófizetői milliárdokból.

További probléma a letelepedési üzlettel, hogy a jelek szerint a magyar hatóságok nem állnak a helyzet magaslatán, amikor a beáramlók hátterének ellenőrzéséről van szó. Erre utal, hogy egy jogerősen elítélt orosz állampolgár is tudott kötvényt vásárolni és így letelepedési engedélyt szerezni.

Jobbik: Mikor?

Nem értünk egyet a Fidesszel és a kormánnyal: a Jobbik szerint a letelepedési kötvények kérdése elsősorban biztonsági kérdés, amit felelős politikus még véletlenül sem nevezhet „piszlicsáré, pitiáner ügynek” – reagált a párt közleményben a Lázár János sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Ragaszkodnak ahhoz az alapvetésükhöz, hogy csak a biztonsági kockázatot jelentő letelepedési kötvények kivezetését követően támogatják az alaptörvény módosítását – írták. Rámutatnak: a letelepedési kötvény-árusítás leállításának konkrét időpontját a miniszter nem jelölte meg. Ezért erről szerintük további ötpárti egyeztetések szükségesek.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.