Letelepedési kötvények: ki kell adni az offshore cégek adatait

Fény derülhet a letelepedési kötvények körül tevékenykedő offshore cégek titkaira.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 03. 12:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert nyert a Transparency International (TI) az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen, így a Bánki Erik (Fidesz) vezette testületnek ki kell adnia minden iratot azzal kapcsolatban, hogy mi alapján kaptak letelepedési kötvények jegyzésére jogosító engedélyt a többségében adóparadicsomokban bejegyzett homályos hátterű cégek. Összesen nyolc ilyen magáncég kapott engedélyt letelepedési kötvények jegyzésére (forgalmazására) a gazdasági bizottságtól, amelyek közül egy kivételével mindet olyan egzotikus offshore helyszíneken jegyezték be, mint a Kajmán-szigetek, Liechtenstein, Ciprus vagy Szingapúr.

A TI azután küldött közérdekűadat-igénylést a bizottsághoz, hogy lapunk tavaly pert vesztett a parlamenti testület ellen. Pontosabban egy cég esetében megnyertük a pert, de így is alig kaptuk meg a bizottságtól a kért adatokat. Azután sem kaptuk meg a válaszokat, miután jogerőre emelkedett a bíróság döntése, ezt követően végrehajtással fenyegetőztünk, majd büntető feljelentést tettünk a Legfőbb Ügyészségen. A rá következő napon Bánki Erik ügyvédje megküldte a jogerős bírósági ítéletben foglalt adatokat. A maradék hét pontban lapunk azért vesztett, mert az információs önrendelkezési jog és az információszabadságról szóló törvény értelmében egy éven belül csak egyszer szabad kérdezni, a Magyar Nemzet pedig – mivel titkolózott a testület – többször is kérdezett.

A TI beadványára viszont már nem vonatkozott az egyéves kérdezési határidő. A Fővárosi Törvényszék sürgősségi eljárásban tárgyalta az ügyet, egy hónap alatt három tárgyalást bonyolított le, és ma ki is hirdette az ítéletet. Az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint a bizottságnak ki kell adnia a letelepedési magyar államkötvények forgalmazására irányuló engedélyének a megadása során figyelembe vett valamennyi, bármilyen módon vagy formában rögzített információt, illetve adatot, ide értve a forgalmazási engedély kiadását megalapozó minden írásba foglalt adatot, dokumentumot is. A bírósági tárgyaláson a Transparency Internationalt a közérdekűadat-igénylésre specializálódott Karsai ügyvédi iroda képviselte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.