Stratégiai szerepe van az ágazatnak
Az élelmiszeripar átfogó fejlesztésére 300 milliárd forint jut 2020-ig, a terület 2015 óta stratégiai ágazat – hangsúlyozta tegnap Nagy István. Az agrárminiszter a távirati iroda közlése szerint arról beszélt: az eddig megítélt támogatások összege már tavaly év végére átlépte a 300 milliárd forintos határt, ám még mindig vannak nyitott lehetőségek az ágazat számára dedikált és közvetett formában, hazai és uniós forrásból egyaránt. A miniszter a 2021–2027-es időszak szektorális fejlesztéseiről kifejtette: ezek magukban foglalják az innovatív élelmiszeripari fejlesztések támogatását, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását a robotizáció, digitalizáció eszközeinek felhasználásával, a fogyasztói tudatosság fokozását, szemléletformálást, az erőforrás-hatékonyság növelését, a környezetterhelés mérséklését, a munkaerő, a szakképzés rugalmas alkalmazkodását a változó igényekhez. A miniszter jelezte: az ágazati digitalizációs folyamatnak köszönhetően növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági előírásoknak való megfelelés. Nagy István hozzátette: az Agrárminisztérium legfőbb célja, hogy biztosítsa az élelmiszerek kiváló minőségét, ugyanakkor visszaszorítsa a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek piacát.