– Részletes tájékoztatást kell kapniuk a jövőben a vásárlóknak az adott élelmiszer összetételéről, így a gyártóknak azt is jelölniük kell, ha az előállítás során használt hozzávalók bizonyos országokban eltérnek – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Emlékeztetett: megfelelő megoldás a kettős élelmiszer-minőséggel kapcsolatos problémákra az Európai Parlament által a napokban elfogadott uniós irányelv.
Az államtitkár a részletekkel kapcsolatban arról beszélt, két éven belül át kell ültetniük a tagállamoknak az új irányelvet. Ennek köszönhetően a nemzeti hatóságok lehetőséget kapnak, sőt kötelezettségük lesz odafigyelni arra is, hogy az eltérő összetevőket tartalmazó, különböző minőségű, de ugyanazon termékek jelöléséből a vásárlók egyértelműen meg tudják állapítani az eltéréseket. Ellenkező esetben pedig fel kell lépniük a hatóságoknak, mivel a szabálytalan jelölés a fogyasztók megtévesztésének minősül.
– Bízunk benne, hogy az új szabályozásnak köszönhetően több élelmiszeripari szereplő is felhagy a különböző minőségű, összetételű termékek gyártásával, és azonos élelmiszerrel látja el a keleti és a nyugati tagállamok lakosságát. Ehhez a vásárlói tudatosság járulhat hozzá a leghatékonyabban, ha ugyanis a vevő a terméken feltüntetett minőségbeli különbséggel egyértelműen szembesül, adott esetben más gyártótól származó vagy még inkább magyar terméket vásárol, ezzel segítve a hazai agrárium szereplőit is – hangsúlyozta Zsigó Róbert. Kiemelte: az európai uniós szintű szabályozás a visegrádi országok összefogásának sikere, s hatalmas eredmény a fogyasztók védelme érdekében a tisztességtelen gyakorlatok ellen.
Az államtitkár azért is nevezte jelentős közép-európai eredménynek az irányelv elfogadtatását, mert korábban számos régi tagállam és Brüsszel is tagadta a nyugati és keleti tagállamokban eltérő összetételű élelmiszerekkel kapcsolatos jelenséget. Zsigó Róbert emlékeztetett: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi vizsgálata igazolta a termékek kettős minőségét, majd 2017-ben a Nébih mellett a szlovák hatóságok is végeztek olyan felmérést, amely egyértelműen alátámasztotta a minőségbeli különbségeket. Ezt követően a régió több más tagállamában is lefolytatták ezeket a vizsgálatokat, az uniós hatóságok így a korábbi elutasítások ellenére már kénytelenek voltak napirendre venni az élelmiszer-minőség kérdését.