Megelőzés gépzörejek elemzésével

A baj megelőzése az élet minden területén kifizetődik, most az ipari technológia gazdagodott egy ilyen megoldással. A cseh Neuron Sound­ware — amelynek a Mol-csoport és az Eximbank is tőkeinjekciót nyújtott — a gépek működés közben kiadott hangjának elemzésével jelzi előre a meghibásodást.

Magyar Nemzet
2019. 06. 29. 18:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ipari gépek hangját elemzi az a megoldás, amely a legkisebb változásból, szokatlan zajból képes megállapítani, ha a felszerelés meghibásodott vagy karbantartásra szorul. A Neuron Sound­ware-t 2016 februárjában Prágában alapították, jelenleg húsz szakértőt foglalkoztat, és bevételei az elmúlt évben közel félmillió eurót tettek ki.

A cég mesterséges intelligenciát alkalmazva kínál számos iparágnak, köztük az energiaágazatnak is megoldásokat. A fejlesztést olyan nagyvállalatok használják, mint a Daimler, a BMW, az Innogy, az E.On, az Airbus vagy az LG. – Pontosan tudjuk, milyen hangot kell hogy adjanak a szivattyúk, a sebességváltók, a hengerek, az elektromotorok vagy a kompresszorok. Az adott gép minden egyes összetevőjének hang­jait adatbázisban tároljuk. A mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverünk megkülönbözteti a problémára utaló zajokat a szokásos folyamatok rezgéseitől – mondta Pavel Konecný, a Neuron alapítója és vezérigazgatója.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cégben most a CEZ-csoport által támogatott Inven Capital és a Lead Ventures is részesedést szerzett, utóbbi kezeli azt az Enter Tomorrow Europe (ETE) tőkealapot, amelyben a Mol- csoport és az Eximbank is befektetőként vállal szerepet. A beruházás teljes összege 5,75 millió euró (1,8 mil­liárd forint), ennek közel felét, 2,5 millió eurót a Lead Ventures ETE biztosítja a Mol és az Eximbank támogatása révén.

– A prediktív (előrejelző) karbantartás az ipar 4.0 kiemelt területe, a Neu­ron által kifejlesztett izgalmas technológia ezen a téren hozhat áttörést – jelezte Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója.

Világi Oszkár, a Mol-csoport innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy a Közép-Európában már bizonyított startupok előtt nagy lehetőségek várnak a globális piacon is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.