Élnek a támogatásokkal a családok

Sok családban takarékoskodnak az állami támogatásokhoz szükséges önerőre, illetve a hosszabb távú beruházásokra – legyen szó a babaváró hitelről, az otthonteremtési kedvezményekről, a nagycsaládosok autóvásárlásáról vagy a lakossági államkötvényről. Már májusban, illetve a nyár első felében megfigyelhető volt a fogyasztási szokások változása a második fél évtől elérhető új lehetőségek miatt, ezt támasztja alá a tegnap megjelent legújabb kiskereskedelmi jelentés.

2019. 08. 03. 8:34
null
Sokan nagyobb beruházásba kezdtek, ezért inkább visszafogták a bolti költekezést Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal júniu­si forgalmi adatai azt mutatják, hogy a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedők forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, ami alacsonyabb százalékos eredmény, mint ami az év korábbi hónapjaiban mutatkozott. Ez azonban nem amiatt van, mert az embereknek csökkent az elkölthető jövedelme, hanem látha­tóan visszafogottabbá váltak az eddig kifejezetten hangsúlyos nagyobb családi beruházások, illetve a tartós fogyasztási cikkek beszerzése is.

Emellett mérséklődtek a kényelmi szolgáltatásokra fordított összegek is, mert a családvédelmi program támogatási lehetőségeinek ismeretében sokakat megfontolásra késztetett a tervezhető, nagyobb kiadások további iránya. A kibontakozó tendenciára elsőként Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára már korábban, a májusi forgalmi adatok tükrében rámutatott lapunkban. A szakértő a tegnapi statisztika kapcsán azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy miközben a pénztárcák ugyanolyan vastagok voltak júniusban, mint az év első negyedében, látszik, hogy már májusban fékezett például a használt lakások értékesítése, az ingatlanpiacon kivárás volt jellemző, ezzel együtt pedig a bútorvásárlások és a felújítással kapcsolatos kiadások is csökkentek.

Sokan nagyobb beruházásba kezdtek, ezért inkább visszafogták a bolti költekezést
Fotó: Bach Máté

– Bár júniusban lassult a forgalom növekedési üteme a korábbiakhoz képest, ám emögött nem visszaesés van, nincs kevesebb pénzük az embereknek, hanem a lakossági költekezés átalakulása figyelhető meg. Sok családban már ekkor számításba vették a nagyobb befektetési lehetőségeket is, ugyanis többeknek most vált elérhetővé az, hogy emelkedjen az életszínvonaluk – fogalmazott Vámos György. Mint mondta, a példátlanul sokoldalú állami támogatási lehetőségek miatt a második fél évtől még inkább megváltozik a háztartások fogyasztásának szerkezete.

Más ágazati elemzők is úgy látják, hogy a reálbérek emelkedése továbbra is fenntartja a kiskereskedelem növekedését, amelynek üteme azért mérséklődhet, mert a jövedelmek növekvő részét az emberek beruházásokra fordítják vagy megtakarításokba helyezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.