Erősödő forint, dráguló részvények

Megtört a forint hetek óta tartó gyengülő trendje, a részvénypiacok pedig az október első két napján látott esés után felfelé fordultak. Emelkedett a hazai tőzsdeindex is, elsősorban az OTP-nek és a Molnak köszönhetően.

Fellegi Tamás Péter
2019. 10. 05. 10:30
Traders work on the floor during The Slack Technologies Inc. direct listing at the New York Stock Exchange (NYSE) in New York
A nemzetközi tőkepiacokat szemmel tartó befektetők és elemzők jó hangulatban zárhatják a hetet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét folyamán érdemben erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, pedig azt megelőzően a nyári lassan lefelé csorgó trend szeptemberben még fel is gyorsult, és a forint árfolyama az első őszi hónap végére korábban nem látott mélypontra került az euróval szemben.

A június elején még 320 forintos euróárfolyam augusztus végén már 330-332 között volt, ami a tavaly nyáron elért mindenkori leggyengébb értéknek felelt meg. Arra a mélyrepülésre pedig, ami szeptember folyamán bekövetkezett, még az elemzők sem találtak érdemi magyarázatot, hiszen Magyarország makrogazdasági adatai meglehetősen jól alakulnak.

A nemzetközi tőkepiacokat szemmel tartó befektetők és elemzők jó hangulatban zárhatják a hetet
Fotó: Reuters

Ám épp emiatt feltételezhető volt, hogy a forintgyengülés átmeneti, amit a mostani erősödés igazol is. Miközben a hét első felében, a mélyponton 336 forintot kellett adni egy euróért, addig tegnap már csak 332 forintot. Ha az erősödés folytatódik, és az árfolyam visszatér az elmúlt másfél évben kialakult 320-330 forint közti sávba, akkor nem beszélhetünk gyengülő trendről.

Erre utalhat az is, hogy az utóbbi időben a lengyel zloty is együtt mozgott a forinttal: míg júliusban csak 4,24 volt a lengyel fizetőeszköz értéke az euróval szemben, addig szeptember végén 4,40 volt a szint, innen erősödés kezdődött, tegnap már csak 4,32-re változott az érték.

A hét folyamán a tőzsdéken is felgyorsultak az események: kedden és szerdán az európai és amerikai piacok egyaránt zuhanni kezdtek, a főbb amerikai indexek a legrosszabb hónapkezdést mutatták 2008 októbere óta.

A borús hangulatot leginkább az okozta, hogy az amerikai elnök egyes, az Euró­pai Unió országaiból származó termékekre is vámot vetett ki. Így a befektetők attól kezdtek félni, hogy a világkereskedelem további károkat szenved, fékezve a gazdasági növekedést.

Az amerikai tőzsdéken látott zuhanás még magát az elnököt, Donald Trumpot is megijesztette, ezért bejelentette, hogy a jövő héten Kínával folytatandó tárgyalások már pozitív eredményeket hozhatnak, aminek következtében közelebb kerülhet a megegyezés. Erre a vállalati részvényárfolyamok éles fordulattal reagáltak, és ha nem is nagy mértékben, de emelkedtek a hét hátralévő részében. Kétségtelen, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi viták lezárulása nagy könnyebbséget hozna a világgazdaságnak, enyhítve a recessziós félelmeket.

Az európai kereskedési idő végén tegnap a londoni FTSE–100 index már 1,05 százalék nyereséget mutatott. Frankfurtban 0,62 százalékkal magasabban fejezte be a kereskedést a DAX index, a párizsi CAC–40 pedig 0,74 százalékkal emelkedett. A londoni index heti eredménye három és fél százalék veszteség, a frankfurti index is több mint három százalékkal gyengült, a párizsi pedig közel három százalékkal. Az Euro­Stoxx50 index 0,84 százalékkal kúszott feljebb tegnap, a héten pedig két és fél százalékkal gyengült.

A hazai börze is esett a hét elején, majd jött a forduló, és az azt követő egy százalék fölötti BUX-emelkedés nagyobb volt, mint a külföldi piacok többségén. Tegnap a BÉT részvényindexe 278,92 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 39 826,51 ponton zárt. Az OTP 12 640 forintig emelkedve a hét eleji esés több mint felét ledolgozta, míg a Mol a hét utolsó napján szerepelt jól, bár a két héttel ezelőtti 3000 forintos árfolyamtól még messze van.

A Richter gyengélkedik, a befektetők új növekedési sztorit várnak a gyógyszercégtől, a Magyar Telekom viszont remekel. A távközlési részvény a hét eleji visszaesésből lényegében ki is maradt: 435-440 forint között mozog az árfolyam.

A fekete aranyért is

Egyre többet adnak Az olaj ára emelkedett az utolsó kereskedési napon, de ezzel együtt is nagy eséssel fejezi be a hetet a világpiaci kereslettel kapcsolatban kialakult aggodalmak miatt. Az európai kereskedési idő végén a Brent hordónként 58,52 dolláron 1,40 százalék áremelkedést mutatott, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal, 52,83 dollárra emelkedett. A WTI heti vesztesége megközelítőleg hat százalék, a Brent pedig több mint négy és fél százalékot adott le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.